Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vláčná a křupavá pizza jako z pizzerie: Připravit těsto je snadné i pro kuchařského začátečníka, při pečení je nejdůležitější správná teplota
Zdroj: Pixabay, zuzana gazdikova

Itálie, to nejsou těstoviny, ale také pizza. Za oblíbenou plackou už nemusíte do pizzerie. Připravte si domácí těsto na pizzu a ozdobte si ho podle chuti a nálady a vytvořte si doma tu pravou italskou atmosféru.

Kde se vzala pizza

Itálie je pověstná těstovinami, ale i pizzou. Italský slaný koláč se hodí na večeři i k obědu. Správně připravená pizza má dokonale vláčnou a tenkou kůrku a chutnou oblohu.

Za kolébku pizzy tak, jak ji známe dnes, je považována oblast Neapolska, kde se poprvé objevila v 18. století. Je zajímavé, že většina pizz měla na přelomu 19. a 20. století i sladkou příchuť. To se změnilo v roce 1889, kdy slavný kuchař Rafaelle Esposito upekl na počest návštěvy italského krále Umberta I. a jeho ženy Margherity Savojské v Neapoli pizzu v barvách italské trikolóry. Obsahovala rajčata, mozzarelu a bazalku. Královna si ji zamilovala a pizza tak byla pojmenována podle ní – Margherita.

Proč si udělat domácí pizzu

Mysleli jste si, že za výbornou pizzou nutně musíte do pizzerie? Snadno si ji můžete připravit doma, a vůbec to není těžké. Zvládne to každý začátečník. Aby se tento slaný koláč povedl, potřebujete nejen dobré těsto, ale určité podmínky pro pečení.

Co je potřeba na těsto na pizzu

Na těsto budete potřebovat šest surovin: droždí, mouku, olivový olej, cukr, sůl a vodu. Droždí můžete použít čerstvé i sušené. Jestliže využíváte sušené, na 500 g mouky je potřeba 7 g.

Pokud byste chtěli chtěli nejlepší možnou mouku, sáhněte po „nulnulce“, což je pšeničná mouka hladká speciál 00 extra – světlá. Ta je na přípravu pizzy ideální. Díky ní vznikne krásné, vláčné a nadýchané těsto. Variantou je i klasická hladká mouka.

Italská

Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Co je důležité při přípravě pizzy

Většina těst na pizzu je kynutých, ale existují i jiné varianty. V případě těch kynutých je důležitá dobrá příprava kvásku i důkladné vykynutí. Většinou se také dává na pizzu rajčatová omáčka. Správně by to mělo být sugo.

Další trik spočívá v nastavení trouby. Pizzu je třeba péct při maximální teplotě. Troubu předehřejte na co nejvíce stupňů a pizzu vkládejte až do dobře vyhřáté trouby. Pokud máte kámen do trouby (je běžně k sehnání v obchodech s domácími potřebami), položte  na něj plech, aby si udržel co největší teplotu. Dobrou pizzu ale zvládnete i bez něj. 

Jak udělat doma pizzu jako v pizzerii

Jak připravit domácí těsto na pizzu? Přichystejte si: 18 g čerstvého droždí, asi 250 ml vlažné vody (podle potřeby), 1 lžičku cukru, 500 g hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje a 1 lžičku soli.

Jak na to? Do větší misky nalijte vlažnou vodu a rozmíchejte ji spolu s droždím, cukrem a posypte troškou mouky. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba čtvrt hodiny. Pak přidejte zbytek hladké mouky, sůl, olej a vše zpracujte do hladkého těsta. Misku přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 45-60 minut.

Troubu předehřejte na maximum (alespoň 220 °C). Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a každou z nich rozválejte. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Dejte na něj rozválené těsto a vytáhněte rovnoměrně do tenké podoby.

Na těsto dejte suroviny podle chuti. Například ho potřete rajčatovou omáčkou a navrstvěte šunkou, houbami, bazalkou a mozzarellou. Vyzkoušet můžete i tento recept. Vložte do horké trouby a pečte asi 8 minut (dozlatova). Pak pizzu vyndejte a můžete nakrájet a podávat.

Zdroje informací:
History.com: Historie pizzy 
Wikipedia.org: Historie pizzy

Náš tip: Připravte si těsto na pizzu podle tohoto videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie