Creme fraiche (krém freš)

Klariska Kuchařka: Klariska

Doba přípravy: 24 hodin Ostatní 19 názorů

Suroviny

1 kelímek smetany ke šlehání 31% (Kunín 215 g)
2 lžíce podmáslí
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smetanu nalijeme do misky, vmícháme podmáslí, zakryjeme talířkem nebo potravinářskou fólií a necháme 24 hodin pracovat při pokojové teplotě.

  2. Výsledek je nejvíc podobný zakysané smetaně, ale dá se vyšlehat a díky vysokému obsahu tuku se nesráží při tepelné úpravě, takže se hodí i do polévek a omáček.

Poznámka

Crème fraîche pochází z Francie. Vyrábí se z kravského mléka, ale obsahuje nejvýše 15% laktózy, takže je lehce stravitelný i pro ty, kteří mléčné výrobky hůře snášejí. U nás je poměrně těžké ho sehnat.

Recept jsem našla na http://www.cuketka.cz/?p=728

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 42 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Creme fraiche (krém freš)

  • Klariska Klariska(autorka receptu)

    Marie64: Že by ani v jednom z těchto obchodů podmáslí neměli se mi nezdá, je to běžná věc. Kefír jsem nezkoušela a co to udělá netuším. Jestli budete mít odvahu to zkusit, dejte pak prosím vědět, jak to dopadlo ;).

    Odpovědět

  • Marie64 Marie64

    Klariska:Dobrý den.Mám recept na lasaně,kde se místo bešamelu používá creme fraiche.Šlo by místo podmáslí dát kefír?Podmáslí u nás totiž nemají.(Lidl,Penny)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska(autorka receptu)

    Petře, děkuji za otázku, doplnila jsem do receptu množství smetany 215g :). CF ještě trochu zhoustne po vychlazení, ale i tak zůstane řidší než zakysaná smetana :-).

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    ten "kelímek smetany ke šlehání" má mít jaký obsah? zkusil jsem to z 250ml krabičky 33% smetany + 2 PL lžíce podmáslí a po 28 h se udělala nahoře taková hustá krusta a pod tím to bylo řidší, tak jsem to promíchal a je to teda o poznání řidší než koupená zakysaná smetana. a chutná to dost po té šlehačce. je to tak správně? créme fraiche jsem totiž nikdy nejedl.

    Odpovědět

  • Ambiente Ambiente

    dobrá kombinace a super na dorty a řezy:-p , osobně když udělám cokoliv z CF tak to nejde ani do lednice a je to pryč než se otočíš, největší úspěch ale maj jahody s trochou cukru a citronovou štávou:-8

    Odpovědět

  • Klariska Klariska(autorka receptu)

    Díky za fotku Ani, jsem ráda, že chutnalo :).

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Je to úžasný receptík:-O;-)V sobotu jsem udělala a v neděli použila do nastrouhaného a ze šťávy vymačkaného okurku,který dělávám s bílým jogurtem.Ta chuť byla opravdu znát:-p
    Děkuji:-Ka posílám bodík+1:yes::yes:přiložené foto mohu vymazat,pokud se nebude hodit:-)

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Já z přesně stejného Creme fraiche dělala klasický nepečený dort - piškoty, nakrájené broskve a právě creme fraiche a bylo to vynikající. Normálně používám kombinaci 1 vyšlehaná šlehačka + 2 zakysané smetany. Tohle je hodně hodně podobné:-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska(autorka receptu)

    Jenny a Drobku, v létě jím medem oslazené creme fraiche s vychlazeným ovocem. Takže bych se nebála ani nepečených dortů, ale ozkoušeno nemám.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    +1 já dělávám i ze šlehačky a kysané smetany a jím to klidně i jen tak lžičkou :-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    to se musí vyzkoušet:-!:yes:

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

  • Jenny Jenny

    Drobek:dík za radu,nedočetla jsem až do konce,už to vidím,že se to hodí do polévek a omáček...škoda,vypadá to dobře...:no:
    no,jo...Pejsek a Kočička...:-D:-))

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    super :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Předchozí 1 2

Tématické fráze: creme fresch krem fresch creme freiche cream fresh recept crém fresch krémfreš cream fraiche freš creme-fraiche fresch krém recept créme fraîche kremfresh co je cream fresh co je to freš fresch creme kremfresch cream fresch čteme fraiche fresch recepty krém freiche