Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prodejní automaty na potraviny najdete na mnoha místech, kde dochází ke shromažďování velkého množství lidí. Na úřadech, v nemocnicích či hobby marketech si tak kromě pití můžete koupit i bagetu nebo tyčinku, kterou zaženete hlad. Co však udělat, když dostanete chuť na teplý pokrm a v okolí není žádné „hladové okno“? Zkuste pizzu z automatu.

Italský koncept

První taková zařízení se v naší zemi objevila již v roce 2013, kdy je prezentovala společnost Westpay. Franšízu poskytovala italská firma Let’s Pizza, vyrábějící nejen samotný pizzomat, ale také všechny ingredience, které byly potřeba na výrobu pokrmu. „Jiné být nemohou, protože by stroj zničily,“ sdělil před deseti lety serveru iDnes.cz Pavel Rohla, ředitel nákupu společnosti Westpay. Automaty se objevily v hlavním městě například na Černém mostě, Ládví či na Harfě.

Pizza „on-line“ nepřesvědčila

Italská společnost sázela na to, že zákazníci nebudou muset na pizzu čekat déle než tři minuty a připraví si ji podle vlastních představ. „Náš inovativní automat, první svého druhu, vám při každé objednávce namíchá čerstvou dávku těsta z vody a mouky, umožní vám vybrat si oblíbenou zeleninovou nebo masovou příchuť a připraví vám horkou pizzu v úhledné krabici,“ píše Let’s Pizza na svém oficiálním webu.

České zákazníky ovšem jídlo, jehož výrobu mohli sledovat v „přímém přenosu“, neuchvátilo a automaty tak neuspěly natolik, aby v jejich provozování český zástupce pokračoval.

Zkušenosti ze Skandinávie

V současnosti se ovšem objevila nová verze automatu, která se pokusí napravit povědomí našinců o pizze „ze stroje“. V polovině dubna 2022 v Písku a o rok později i ve Strakonicích se tak společnost Fizza rozhodla nainstalovat svůj stánek, který nepotřebuje obsluhu a přesto zákazníky potěší kvalitní, čerstvou a na počkání vydanou pizzou. Zkušenosti má firma z Finska a Švédska, kde je takových automatů instalováno již více než deset.

Klasika i nové chutě

V nabídce jsou klasické pizzy jako šunková, Quattro Formaggi, tuňáková, Hawai či salámová, zkusit můžete i Biancu se smetanovým bešamelem a červenou cibulí či mexickou, v níž nechybí španělský salám chorizo, kukuřice a papričky jalapeňos. „Máme i jednu novinku, pizzu Capriciosa,“ sdělil serveru Toprecepty.cz provozovatel Erwann Mallier. Ten si koncem roku 2020 přečetl ve francouzských novinách článek o automatu na pizzu. A, jak sám říká, na první pohled se do něj zamiloval.  

Jak společnost upozorňuje na svém webu, výrobky nikdy nemrazí. „Naše pizzy jsou připravovány přesně jako v každé kvalitní restauraci. Poté jsou pečlivě uchovávány v chladícím řetězci, aby suroviny zůstaly čerstvé až do vaší objednávky,“ informuje Fizza.

„Jídlo připravuje profesionální „pizzař“ v Písku. Z vlastnoručně vyrobeného těsta a z čerstvých surovin,“ dodává majitel společnosti. Pokud zvolíte „studenou verzi“, můžete si ji připravit doma až v momentě, kdy dostanete hlad. Cena se pohybuje v rozmezí 145-175 korun.

Co se s pizzou děje po objednávce?

Způsob přípravy pokrmu je snadný. Stroj má ledničku, která udržuje pizzu čerstvou při 3 °C. Po zákazníkově objednávce se pizza automaticky přesune z lednice do pece, kde se upeče do křupava při velmi vysoké teplotě. Každá pizza má pochopitelně své specifické nastavení. V krabici s pizzou najdete i nůž, kterým si můžete pomoci při porcování.

Pizza na sídlišti

Kromě Písku a Strakonic existuje automat v hlavním městě. Provozuje ho společnost Pizzamat na Praze 11. V nabídce má například pálivější Diavolu či bezlepkovou pizzu s fetou, mozzarellou a parmezánem. Za pizzu o velikosti 29 cm zaplatíte 169-209 korun.

Jak vypadají automaty na pizzu i výrobky, zjistíte v naší fotogalerii:

Zdroje informací:

idnes.cz - V Česku jsou první automaty na pizzu. Hnětou i pečou do tří minut
fizza.cz - Seznamte se s FIZZA
letspizza.com - Our pizza
pizzam.at - 24/7, 365 dní v roce

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Tealc.EU

14. 6. 2023 02:06

<3

Tealc.EU

14. 6. 2023 02:05

Bude i někde v centru Brna? A kdy?

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více