Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dvanáct nejlepších jídel z rajčat: Dáte si klasickou omáčku, studenou polévku nebo tataráček?
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Máte na zahrádce také hodně rajčat a už nevíte, co s nimi? Anebo zkrátka jen patříte mezi milovníky této zeleniny a rádi si ji užijete, když je sezona? Ať tak nebo tak, připravili jsme dnes pro vás dvanáct nejoblíbenějších receptů na dobroty s rajčaty. Nechte se svést!

Zdraví v každém kousku

Jak už jsme psali dříve, rajčata jsou bohatá na vitamíny A, B, C a E a červené barvivo lykopen. Podle knížky Ovoce a zelenina jako lék konzumace této zeleniny posiluje imunitu, pročišťuje organismus, působí proti infekcím a omlazuje buňky. Jak uvádí magazín Vím, co jím, jedna 300g porce rajčat pokryje téměř celou doporučenou denní dávku vitamínu C a necelou třetinu denní dávky vitamínu E. Z důležitých látek je v rajčatech dále obsažen lutein, který chrání oči před poškozením ostrým světlem a slunečním zářením a díky obsahu lykopenu nám rajčata pro změnu napomáhají ke snadnějšímu a zdravějšímu opálení. A aby toho nebylo málo, je v nich taky hodně vlákniny a vody, proto jsou rajská jablka ideální na hubnutí. Suma sumárum, ať si je dáte syrové k snídani, vařené k obědu nebo pečené k večeři, nikdy neuděláte chybu! Nabízíme vám dvanáct receptů, ze kterých si jistě vybere každý:

Pomazánky nejen na chleba

Jistě, chleba s máslem a nakrájenými plátky rajčat je lahůdka, na kterou od nás recept nepotřebujete. Ale pro důmyslnější pohoštění to chce něco víc. Zkuste třeba tataráček, připravený ze syrových a sušených rajčat, nebo „zabijte dvě mouchy jednou ranou“ a připravte si rajčatové topinky s cuketou a vejci. A pokud máte rádi dipy, udělejte rajčatovou salsu s koriandrem.

Rajské polévky

Andaluzské gazpacho ze syrových rajčat je dokonalost sama, jestli jste tuhle studenou dobrotu ještě neochutnali, neváhejte! Podobně výtečná, byť tentokrát už klasicky teplá, je rajčatová polévka s parmazánem a krutonky. Chystáte-li slavnostnější menu, zkuste polévku z pečených rajčat s lososem.

Omáčky

Rajská s kolínky nebo knedlíkem, to je klasika, která nikdy nezklame. Vylepšit se dá skořicí, karamelem nebo perníkovým kořením. Jinou verzí je pak rajčatová omáčka s bazalkou, která se hodí na italské těstoviny. Vyberte si podle své chuti:

Plněná a pečená rajčata

Pečená rajčata jsou něco jako jednička s hvězdičkou. Teplem totiž rajčata jednak uvolní více lykopenu, jednak taky zesládnou. Obzvlášť skvěle to jde s cherry rajčátky, ale i klasická rajčata si v této úpravě užijete. Můžete je naplnit čímkoliv, od rýže pře mleté maso až po zeleninu, anebo upečte rajčata jen posypaná bylinkami a pak je přidejte třeba k těstovinám nebo je dejte do salátu, který tak získá zajímavý šmrnc!

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více