Vepřenky pečené v troubě: Budou krásně šťavnaté, když maso umeleme i s tukem, fantastickou chuť dodá správné koření
14. 7. 2023 Vaření
Mleté vepřové maso je v naší kuchyni velice oblíbené. V kombinaci s mletým hovězím se využívá do sekané nebo na karbanátky. Samotné mleté vepřové maso je základem klasických smažených vepřenek.
Co jsou vepřenky
V české kuchyni se to jen hemží různými pokrmy z mletého masa a jedním z nich jsou i vepřenky. Jde o placičky z ochuceného vepřového masa, které se většinou smaží na pánvi. Můžeme je ale připravit ve zdravější verzi a upéct si vepřenky v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.
Po upečení se vepřenky potírají vrstvou plnotučné hořčice a zasypávají se cibulí (efektně vypadá červená cibule), nakrájenou na měsíčky nebo kolečka. K tomu se jako příloha podávají vařené brambory, bramborová kaše, nebo chléb.
Mohlo by vás zajímat
Které maso se hodí na vepřenky
Na vepřenky se už podle názvu využívá vepřové maso. V tomto případě se nekombinuje s jiným druhem. Maso by mělo být šťavnaté, s určitým podílem tuku. Hodí se krkovice, libový bůček, ale i plec (ramínko).
Maso si můžeme nechat umlít u řezníka, ale zvládneme to i sami. Nejdříve je třeba maso nakrájet na kostky o velikosti zhruba dva centimetry a odstranit velmi tuhé šlachy. Je ale důležité ponechat tuk, díky kterému získáme vynikající šťavnaté a jemné vepřenky. Mletí půjde snadněji, když maso dáte na pár minut (15-20) do ledničky. Nesmí ale ztuhnout. Pak maso umelete lehce.
Jak ochutit vepřenky
Z mletého masa se pomocí vajíčka a trochy strouhanky (nebo rohlík namočený do vody či smetany) připraví směs, kterou je ještě třeba ochutit. V základu bývá mletá paprika a sůl. Přidat můžeme i pepř, případně mletý/drcený kmín.
Správné konzistenci vepřenky pomůže nejen chladné maso, ale i chladná smetana nebo voda.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit vepřenky v troubě
Na přípravu si přichystejte: 500 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 2-3 lžíce strouhanky, 2-3 lžíce smetany na vaření, 2 lžičky plnotučné hořčice, sladkou papriku, čerstvě mletý pepř, drcený kmín a sůl.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte mleté maso, přidejte papriku, pepř, kmín a sůl. Rozklepněte do mísy vejce, ochuťte směs hořčicí. Přisypte strouhanku, smetanu a vše dobře promíchejte.
Připravte si plech, dejte na něj pečicí papír. V misce vymíchejte směs a z ní tvořte placičky o průměru zhruba 6 cm (vysoké 1,5 cm) a dávejte je na plech. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova. Po zezlátnutí spodní části placiček je nezapomeňte obrátit, aby se upekla i druhá strana.
Plech s nazlátlými placičkami vyndejte z trouby a podávejte je s cibulí nakrájenou na měsíčky a hořčicí. Hodí se také přidat vařené brambory, nebo třeba bramborová kaše.
Náš tip: Připravte si čevapčiči podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
Jak umlít maso doma? Máme pro vás pár tipů, abyste to hravě zvládli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 9 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 12 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 14 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 17 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!