Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět cuketových pomazánek: Jednoduchá s česnekem, pikantní s mrkví a chilli nebo fantastický cuketový tatarák
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Opět nám po roce pomalu nastává čas, kdy místo pozdravu říkáme: „Nechceš cuketu?“ Když se zkrátka zadaří, bývá cuket hodně a mnohdy dorůstají do obřích velikostí. Máte-li v plánu je spotřebovat sami, určitě vám přijdou vhod recepty na cuketové pomazánky, které jsou na letní večeře jako dělané. 

Co uvařit z velké cukety

Cukety neboli cukíny jsou typickou letní zeleninou. Na českých zahrádkách se jim daří, vypěstovat je zvládnou i zahradníci začátečníci a i ti se mohou poměrně snadno radovat z velké úrody. Předností cuket je, že obsahují hodně vody, jde tak o lehkou dietní zeleninu, v níž je i dostatek minerálů a vitamínů. Nejvíc ale na nich oceňujeme jejich univerzálnost. Cukety jsou vhodné ke smažení, zapékání, grilování, k zahuštění omáček všeho druhu, dělají se z nich raw špagety a hodí se do mnoha sladkých moučníků.

Nevýhodou je, že pokud je včas nesklidíte, velmi rychle vyrostou. Nejchutnější ovšem bývají malé cukety, které ještě neobsahují mnoho semínek. Ty velké pak mohou být trochu vysušené, takže je už v syrové formě nebo v zapékaných pokrmech moc neoceníte. Právě ty jsou ale vhodné do různých pomazánek, kam se přidávají obvykle nastrouhané a podušené doměkka. Cuketu lze totiž spojit s mnoha ingrediencemi, navíc pak pomazánky trochu odlehčí, což v letních dnech jistě přijde vhod. A jaké pomazánky si tedy můžete z cukety připravit? Inspirujte se našimi tipy.

1. Jednoduchá cuketová pomazánka s česnekem a cibulí

Pokud hledáte tu úplně nejjednodušší cuketovou pomazánku, na kterou nepotřebujete skoro nic dalšího kromě cukety, vyzkoušejte tuto s česnekem a cibulí. Důležité je nechat cuketu se slupkou, aby měla pomazánka krásně zelenou barvu. A jak ji připravíte? Jednu cuketu omyjte, rozkrojte na poloviny, vydlabejte semínka a cuketu nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na pánvi na oleji. Pak přidejte nastrouhanou cuketu a dva stroužky prolisovaného česneku. Osolte a opepřete podle chuti. Chvíli poduste a pomazánku podávejte ještě teplou. 

2. Pikantní pomazánka s mrkví

Máte-li rádi pálivé, můžete vyzkoušet tuto pikantní pomazánku s chilli papričkami doplněnou parmazánem. Budete na ni potřebovat: 3 malé cukety, 2 mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 2 chilli papričky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu, 2 lžíce zakysané smetany a sůl. Cukety očistěte, omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Střední část vyřízněte. Pak je nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte alespoň 25 minut odkapat. Nakonec z nich vymačkejte přebytečnou vodu.

Chilli papričky nakrájejte nadrobno a osmahněte je na oleji spolu s česnekem nakrájeným na plátky. Přidejte cuketu a osmažte ji. Poté vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev. Směs přendejte do mísy a ještě do teplé směsi přidejte nastrouhaný parmazán. Podle chuti osolte a vmíchejte smetanu. Tato pomazánka se výborně hodí na toasty. 

3. Majonézová pomazánka s tuňákem

Cuketa se poměrně dobře pojí i s tuňákem, vytvoříte tak odlehčenou verzi rybičkové pomazánky. Zajímavější chuť jí pak dodá jablko. A jak na ni? Jedno jablko a 250 g cukety nastrouhejte nahrubo. Přidejte 4 utřené stroužky česneku, 1 konzervu okapaného tuňáka, 1 lžící bílého hustého jogurtu, 2 lžíce majonézy a sůl a pepř podle chuti. Směs dobře promíchejte a mažte na plátky veky nebo chleba. 

4. Sýrová pomazánka s cuketou

Pokud by vám jen zeleninová pomazánka přišla příliš obyčejná, můžete si ji vylepšit sýrem. Příprava je velmi snadná. V hrnci na troše oleje nejprve osmahněte cibuli nasekanou najemno. Jednu menší cuketu nastrouhejte a dejte dusit k cibuli. Osolte a opepřete podle chuti, případně přidejte i bylinky. Když cuketa změkne, vmíchejte do směsi jeden tavený sýr, zamíchejte a nechte odstát a chvíli vychladnout. Pomazánku natírejte na čerstvý chléb. 

5. Cuketový „tatarák“

Z cukety si můžete udělat i pikantnější pomazánku vhodnou na topinky, jakousi vegetariánskou alternativu masového tataráku. Pokud vás zaujala, zkuste ji podle tohoto receptu: Dvě středně velké cukety nebo jednu velkou nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi na třech lžících oleje nejprve osmahněte dvě cibule nakrájené nadrobno, přidejte k nim cuketu, mletou pálivou papriku, 4 utřené stroužky česneku, 4 lžíce sójové omáčky, sůl, 1 malý rajčatový protlak a vše duste doměkka. Pomazánku mažte ještě teplou na topinky

Náš tip: Z cukety si můžete udělat také toto pikantní čatní podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více