Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvídek Pú věděl, co dělá! Med vám pomůže od kocoviny i od vrásek
Zdroj: Walt Disney Pictures

Med je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších přírodních sladidel. Kromě lahodné chuti byl od pradávna doceňován také pro své léčivé vlastnosti. Věděli jste například, že med dokáže viditelně omladit pleť, pomoci při hubnutí nebo odstranit příznaky kocoviny? A to rozhodně není všechno!

1. Med nabíjí energií!

Cítíte, že potřebujete probudit a nakopnout. Zapomeňte na kávu a radši si dejte lžičku medu. Konzumace medu je totiž nejefektivnější a nejpřirozenější způsob, jak tělu dodat více energie. Pochutnejte si na trošce medu před sportovním tréninkem nebo jiným náročným výkonem a síly vás jen tak neopustí.

2. Med léčí bolesti v krku

Med je uznávaný přírodní lék, díky kterému zvítězíte i nad nepříjemnou bolestí v krku.  Dejte si lžičku medu jen tak, nebo ji smíchejte se špetkou soli a lžičkou citronové šťávy – tato kombinace má skvělé utišující účinky.

3. Med posiluje imunitní systém

Med působí jako velmi silný antioxidant, a tak je nejen lékem, ale i účinnou prevencí mnoha onemocnění. Med ideálně kombinujte s citronovou šťávou – připravit si můžete třeba lahodný čaj, který vám pomůže překlenout chřipkovou epidemii bez úhony.

4. Med napomáhá při redukci hmotnosti

Teplá voda s citronovou šťávou a lžičkou medu je vskutku vynikajícím nápojem, který při konzumaci na lačno nebo v dopoledních hodinách skvěle nastartuje váš metabolismus a napomůže rychlejšímu spalování.

5. Med vyřeší problémy se spánkem

Už naše babičky věděly, že teplé mléko s medem přivolá klidný spánek. Takže pokud máte problémy v této oblasti, zapomeňte na chemii a vsaďte na tuto léty ověřenou recepturu.

6. Med zhojí rány a odřeniny

Jelikož má med antibakteriální vlastnosti, pomůže při desinfekci a hojení ran, škrábanců, bolestí a otoků. Stačí postižené místo namazat jemnou vrstvou medu a nechat působit.

7. Med bojuje proti kocovině

Med je asi nejméně drastickým způsobem, jak zmírnit příznaky kocoviny. Tajemství spočívá ve vysokém obsahu přírodních cukrů, které urychlují oxidaci alkoholu v játrech. Zkuste si po bujarém večírku dát k snídani koktejl pomerančové šťávy s bílým jogurtem a medem. Opravdu to funguje!

Komentáře

Jenny

25. 2. 2015 08:34

noo,paráda,my máme 30 včelstev.Všechno,co se zde píše,je pravda,ale je toho mnohem víc...Jinak konzumujte medík,je velice zdravý...a s ořechy,výtečná pochoutka...:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více