Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Penne alla vodka: Těstoviny s krémovou rajčatovou omáčkou s vodkou, která vás neopije, ale zvýrazní všechny chutě
Zdroj: Wikimedia Commmons, By Joseph O'Connell - https://www.flickr.com/photos/joconnell/ - Flickr - https://www.flickr.com/photos/joconnell/99902321, CC BY-SA 2.0

Kombinace těstovin a rajčatové omáčky je nepřekonatelná a milují ji děti i dospělí. Ingredience, kterou najdete v názvu speciality, jež před časem dobila internet, sice pro děti možná není, v jídle ale cítit není. Vodka jen zvýrazní chuť omáčky, alkohol se ovšem vařením vypaří. 

Italský pokrm v americké úpravě

Pasta alla vodka je slavný pokrm italské kuchyně, který se ovšem jako italský tolik neproslavil. O jeho popularizaci se nejvíc zasloužila americká modelka Gigi Hadid, která jej představila na svém Instagramu roku 2020, a ihned se stal hitem. Slavná topmodelka ovšem tuto specialitu nevymyslela, jen si ji trochu poupravila a dodala jí pikantní chuť, díky níž se jí občas říká i Spicy Vodka Pasta. Původ těchto těstoviny je ovšem ve skutečnosti italský a sahá do 70. let minulého století. Vodku poprvé do omáčky na těstoviny přidalitalský herec Ugo Tognazzi, který ji použil do těstovin all'arrabbiata.

Tvrdí se však rovněž, že pokrm prý vymysleli v jedné boloňské restauraci nebo že jej vytvořil jistý římský šéfkuchař pro společnost vyrábějící vodku. Jisté však je, že v 80. letech se v Itálii objevila specialita nazvaná penne alla moscovita neboli penne na moskevský způsob, do níž se používaly kromě vodky i smetana, losos a kaviár. Zájem o podobně připravené těstoviny se znovu prohloubil před necelými deseti lety, kdy se penne alla vodka staly nejvyhledávanějším receptem na těstoviny po pasta alla bolognese

Vodka zvýrazní chuť omáčky

Na pasta alla vodka možná na první pohled není nic zvláštního, neboť jde o klasické těstoviny s rajčatovou omáčkou. Tato omáčka je ovšem zjemněna smetanou, která jí dodává i příjemně krémovou konzistenci. Možná se ale ptáte, proč byste měli do omáčky na těstoviny přidávat vodku. Ta má v pokrmu poměrně překvapivou a zásadní roli.

Nejde však o to, abyste se po konzumaci jídla dostali do povznesené a veselé nálady. Čistý alkohol totiž pomáhá zvýraznit všechny chutě, hlavně tu rajčatovou. A nemusíte se ani bát, že by vám po konzumaci jídla alkohol stoupl do hlavy. Tepelnou úpravou vyprchá a zůstane po něm jen ona báječná chuť a říz. Je to vlastně podobné, jako když do těstovin přidáte víno, výhodou vodky ovšem je, že je chuťově neutrální

Těstoviny podle Gigi nebo Audrey?

Ačkoli se pokrm stal slavným hlavně díky americké topmodelce, milovala jej i jiná a dokonce i mnohem známější osobnost, ovšem v dobách, kdy neexistovaly sociální sítě, takže se nemohla o jeho slávu tak zasloužit. Šlo o britskou herečku Audrey Hepburn, jejíž recept na tyto těstoviny můžete najít v knize Audrey at Home, která je věnována všemu, co měla filmová legenda ráda.

Zajímavé je, že její recept se nápadně podobá tomu od Gigi Hadid, takže je asi nasnadě, kde se modelka inspirovala. Rozdíl je jen v tom, že zatímco Audrey používá těstovinové „trubky“ penne, Gigi pokrm připravila z těstovin mušliček. Výběr těstovin však tolik důležitý není, záleží hlavně na omáčce, takže si můžete vybrat ty, které máte rádi nebo zrovna máte doma. A jak tedy pasta alla vodka připravíte? 

Budete potřebovat: ⅓ oloupané a nadrobno nakrájené cibule nebo ½ šalotky, špetku drcených červených pepřových vloček, 80 g másla, 230 g rajčatového pyré, 120 ml kvalitní vodky, 120 ml tučné smetany, hrubá mořská sůl, 500 g těstovin penne, 30 g nastrouhaného parmazánu.

  1. Ve velké pánvi osmahněte na másle na mírném ohni cibuli a chilli vločky. Přidejte rajčatové pyré, snižte teplotu na minimum a několik minut vařte, poté vmíchejte vodku. Vařte 15 minut a přidejte smetanu. 
  2. Mezitím přiveďte k varu velký hrnec vody. Osolte ji a vsypte do vody těstoviny. Uvařte je, dokud nejsou al dente, slijte je v cedníku. Poté je přidejte k omáčce. Zesilte teplotu a minutu je ještě společně s omáčkou povařte. Důkladně je přitom promíchejte, aby se těstoviny důkladně obalily omáčkou. Hotový pokrm posypejte parmazánem a podávejte. 

Náš tip: Máte-li rádi smetanové omáčky, vyzkoušejte i tyto těstoviny s kuřecím masem podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací: 
Silverscreensuppers.com: Audrey Hepburn’s penne a la Vodka
Wikipedia.org: Penne alla vodka
Getonmyplate.com: Gigi Hadid Pasta Recipe

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více