Rychlá a trendy večeře: Už jste vyzkoušeli hit sociálních sítí těstoviny s pečenou fetou?
19. 4. 2022 Vaření
Nějaký nový nápad na rychlou večeři vždycky přijde v celotýdenním shonu vhod. Těstoviny s omáčkou jsou vždycky dobrá volba. A už jste zkoušeli ty s pečenou fetou a cherry rajčátky? Tento snadný recept původem z TikToku před časem dobyl internet a svou popularitu si drží dodnes.
Zapečená feta je nejlepší se zeleninou
Sýr feta běžně používáme do salátů, vynikající je ale i opečený na grilu a báječně se hodí na zapékání různých pokrmů. Nejlepší je v kombinaci s různými druhy zeleniny, ale když ji spojíte s rajčaty a vše ochutíte bylinkami, dosáhnete dokonalé harmonie chutí a vůní. Má to jen jednu nevýhodu - kombinace fety s rajčaty je sice vynikající, velké jedlíky ale moc nenasytí. Vydatnost jídla zvýší, když je budete podávat s bagetou a nebo třeba s těstovinami.
Mohlo by vás zajímat
Geniální jídlo, kvůli němuž se vyprodala feta
Právě to napadlo jistou Tiiu Piret z Finska, která již v roce 2018 dala recept na podobný pokrm na svůj blog. Opravdový hit se z něj stal až později, kdy Jenni Hayrinen rovněž z Finska natočila na pro sociální síť TikTok video, v němž ukázala zjednodušenou verzi pokrmu. Video se pak začalo šířit po internetu bleskovou rychlostí a brzy úžasné těstoviny s krémovou omáčkou z rajčat a fety vyzkoušely miliony lidí. Ve Finsku se dokonce tato specialita nazvaná uunifetapasta, což z překladu z finštiny znamená prostě a jednoduše „těstoviny s fetou pečené v troubě“, stala tak populární, že se v době největší slávy receptu v obchodech úplně vyprodal sýr feta.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny s fetou a rajčaty připravíte vmžiku
Na pokrmu je geniální hlavně to, jak snadný a rychlý je na přípravu, a přitom chutná tak báječně. Úžasná omáčka se peče vlastně sama, zatímco se vám v hrnci na plotně vaří těstoviny. Během pečení rajčátka prasknou a uvolní se z nich šťáva, do níž se pak rozpustí feta, která působením tepla změkne. Výsledný pokrm je pak lehce pikantní díky chilli papričkám, voní rajčaty a olivovým olejem a díky sýru je omáčka krásně smetanová a krémová.
Originální recept na těstoviny s pečenou fetou
A jak tedy zapečenou fetu s rajčaty a těstovinami připravíte? Je to jednoduché. Pro čtyři jedlíky budete potřebovat: 500 g kvalitních těstovin, 400 g sýra feta, 200 ml olivového oleje, 1 červenou chilli papričku, 500 g cherry rajčátek, pepř, sůl a bazalku.
Postup: Na dno zapékací mísy nalijte kapku olivového oleje. Fetu vložte do zapékací misky vcelku. Na fetu položte malou chilli papričku. Hojně je pokapejte olivovým olejem. Cherry rajčátka rozložte do zapékací misky kolem fety a zalijte je olivovým olejem. Posypejte je černým pepřem a nakonec je osolte. Pečte uprostřed trouby při 200 °C po dobu 15 minut. Zvyšte teplotu na 225 °C a zapněte funkci gril. Pekáč dejte na horní příčku trouby a dopékejte asi 10 minut nebo dokud vše na povrchu nezezlátne. Těstoviny uvařte podle návodu jen na skus (al dente). Jen tak do sebe dobře nasáknou omáčku. Sýr mírně rozdrobte a rajčata trochu rozmačkejte vidličkou a vše promíchejte, až vznikne omáčka. Pak ji vmíchejte do těstovin a ozdobte bazalkou.
Mohlo by vás zajímat
Pro lepší chuť těstovin přidejte bylinky
Při pečení určitě nešetřete rajčaty, klidně jich můžete přidat víc. Důležité je, aby se vám vytvořil dostatek omáčky. Navíc jejich lehká sladkost vyváží její pikantnost. Celý pokrm můžete ještě ovonět středomořskými bylinkami - tymiánem, bazalkou či oreganem. Skvěle se na dochucení hodí i česnek. Oloupané stroužky česneku rovnou můžete vhodit do zapékací misky s rajčaty. Pokud by vám pokrm v této verzi připadal až příliš obyčejný, můžete fetu zapékat nejen s rajčaty, ale třeba ještě s cibulí, cuketou nebo špenátem. Důležité je použít celý blok sýra, jen tak vznikne ta správná konzistence. Přednost dejte pořádně tučnému sýru, aby byla omáčka dokonale krémová. Místo fety můžete použít samozřejmě i balkánský sýr, který je ale trochu slanější. Výborně se hodí i kozí feta. Jako lehká svěží večeře nebo i oběd je tento pokrm ideální. Nasytí vás, ale nebude vám po něm těžko. A když si jej dáte se sklenkou vína na terase, budete si připadat skoro jako na dovolené někde v Řecku.
Zdroje informací:
Cookingclassy.com
Liemessa.fi
Tasteofhome.com
Parade.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Omáčky české kuchyně Je skvělé, když se je naučíme uvařit co nejdříve a postupně své "umění" vylepšujeme. Můžeme přejít i na odlehčené verze. Ke… Číst více
Jak uvařit oblíbenou koprovou omáčku. Jak ji zahustit a ochutit podle osvědčených receptů
Kopr dá omáčce tu správnou chuť Koprová omáčka a polévka jsou hlavním důvodem, proč pěstujeme na zahradě kopr. Jenže období, kdy si ho můžeme… Číst více
Holka u plotny: Koprová omáčka je skvělá se svítkem. Jak jej připravit?
Koprová omáčka patří mezi oblíbené české omáčky.… Číst více
Snadná koprová omáčka podle Sandtnerky je delikatesa! Zahuštěná kysanou smetanou a zjemněná žloutkem chutná skvěle
Někdo koprovku doslova miluje, jiný na ni má… Číst více
Jak uskladnit kopr na zimu. Zásobte se voňavou bylinkou pro přípravu skvělé domácí koprovky
Přebytky kopru skliďte ve svěžím růstu, dříve než začnou zasychat. Při sklizni ukládejte rostliny do otevřené nádoby (do misky, košíčku) či plátěné… Číst více
Kdy přidat ocet do omáčky? Správným načasováním předejdeme jejímu sražení
Výborné omáčky jsou typické pro naši českou kuchyni. Do všech v závěrečném dochucování přidáváme ocet, který podtrhne výslednou chuť omáčky a… Číst více
Koprová omáčka z cukety: Vyzkoušejte přípravu klasické omáčky tentokrát trochu jinak
Cuketa i kopr jsou typické letní produkty, které si mnozí pěstují sami na zahrádkách. Cuketa je velmi oblíbená pro svou jemnou až nevýraznou chuť.… Číst více
7 receptů na omáčky: Vyberte si tu nejlepší podle svého gusta
Často se k nám recepty na omáčky dostaly ze zahraničí a poté získaly své neodmyslitelné místo i v naší kuchyni. Nejčastěji se podávají s knedlíkem,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?
Těstoviny jako z pořadu Prostřeno: Jak dlouho je vařit, aby byly vynikající, a co znamená al dente?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 22 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25