Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlá a trendy večeře: Už jste vyzkoušeli hit sociálních sítí těstoviny s pečenou fetou?
Zdroj: Freepik, timolina

Nějaký nový nápad na rychlou večeři vždycky přijde v celotýdenním shonu vhod. Těstoviny s  omáčkou jsou vždycky dobrá volba. A už jste zkoušeli ty s pečenou fetou a cherry rajčátky? Tento snadný recept původem z TikToku před časem dobyl internet a svou popularitu si drží dodnes.

Zapečená feta je nejlepší se zeleninou

Sýr feta běžně používáme do salátů, vynikající je ale i opečený na grilu a báječně se hodí na zapékání různých pokrmů. Nejlepší je v kombinaci s různými druhy zeleniny, ale když ji spojíte s rajčaty a vše ochutíte bylinkami, dosáhnete dokonalé harmonie chutí a vůní. Má to jen jednu nevýhodu - kombinace fety s rajčaty je sice vynikající, velké jedlíky ale moc nenasytí. Vydatnost jídla zvýší, když je budete podávat s bagetou a nebo třeba s těstovinami.

Geniální jídlo, kvůli němuž se vyprodala feta

Právě to napadlo jistou Tiiu Piret z Finska, která již v roce 2018  dala recept na podobný pokrm na svůj blog. Opravdový hit se z něj stal až později, kdy Jenni Hayrinen rovněž z Finska natočila na pro sociální síť TikTok video, v němž ukázala zjednodušenou verzi pokrmu. Video se pak začalo šířit po internetu bleskovou rychlostí a brzy úžasné těstoviny s krémovou omáčkou z rajčat a fety vyzkoušely miliony lidí. Ve Finsku se dokonce tato specialita nazvaná uunifetapasta, což z překladu z finštiny znamená prostě a jednoduše „těstoviny s fetou pečené v troubě“, stala tak populární, že se v době největší slávy receptu v obchodech úplně vyprodal sýr feta.

Těstoviny s fetou a rajčaty připravíte vmžiku

Na pokrmu je geniální hlavně to, jak snadný a rychlý je na přípravu, a přitom chutná tak báječně. Úžasná omáčka se peče vlastně sama, zatímco se vám v hrnci na plotně vaří těstoviny. Během pečení rajčátka prasknou a uvolní se z nich šťáva, do níž se pak rozpustí feta, která působením tepla změkne. Výsledný pokrm je pak lehce pikantní díky chilli papričkám, voní rajčaty a olivovým olejem a díky sýru je omáčka krásně smetanová a krémová.

Originální recept na těstoviny s pečenou fetou

A jak tedy zapečenou fetu s rajčaty a těstovinami připravíte? Je to jednoduché. Pro čtyři jedlíky budete potřebovat: 500 g kvalitních těstovin, 400 g sýra feta, 200 ml olivového oleje, 1 červenou chilli papričku, 500 g cherry rajčátek, pepř, sůl a bazalku.

Postup: Na dno zapékací mísy nalijte kapku olivového oleje. Fetu vložte do zapékací misky vcelku. Na fetu položte malou chilli papričku. Hojně je pokapejte olivovým olejem. Cherry rajčátka rozložte do zapékací misky kolem fety a zalijte je olivovým olejem. Posypejte je černým pepřem a nakonec je osolte. Pečte uprostřed trouby při 200 °C po dobu 15 minut. Zvyšte teplotu na 225 °C a zapněte funkci gril. Pekáč dejte na horní příčku trouby a dopékejte asi 10 minut nebo dokud vše na povrchu nezezlátne. Těstoviny uvařte podle návodu jen na skus (al dente). Jen tak do sebe dobře nasáknou omáčku. Sýr mírně rozdrobte a rajčata trochu rozmačkejte vidličkou a vše promíchejte, až vznikne omáčka. Pak ji vmíchejte do těstovin a ozdobte bazalkou.

Pro lepší chuť těstovin přidejte bylinky

Při pečení určitě nešetřete rajčaty, klidně jich můžete přidat víc. Důležité je, aby se vám vytvořil dostatek omáčky. Navíc jejich lehká sladkost vyváží její pikantnost. Celý pokrm můžete ještě ovonět středomořskými bylinkami - tymiánem, bazalkou či oreganem. Skvěle se na dochucení hodí i česnek. Oloupané stroužky česneku rovnou můžete vhodit do zapékací misky s rajčaty. Pokud by vám pokrm v této verzi připadal až příliš obyčejný, můžete fetu zapékat nejen s rajčaty, ale třeba ještě s cibulí, cuketou nebo špenátem. Důležité je použít celý blok sýra, jen tak vznikne ta správná konzistence. Přednost dejte pořádně tučnému sýru, aby byla omáčka dokonale krémová. Místo fety můžete použít samozřejmě i balkánský sýr, který je ale trochu slanější.  Výborně se hodí i kozí feta. Jako lehká svěží večeře nebo i oběd je tento pokrm ideální. Nasytí vás, ale nebude vám po něm těžko. A když si jej dáte se sklenkou vína na terase, budete si připadat skoro jako na dovolené někde v Řecku.

Zdroje informací:
Cookingclassy.com
Liemessa.fi
Tasteofhome.com
Parade.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více