Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketovo-kokosový moučník s čokoládovou polevou: Vláčný dezert voní kokosem a kořením a zvládne ho i začátečník
Zdroj: Toprecepty.cz, hanahcotton

Přemýšlíte, co s cuketami? Pokud máte rádi sladké, upečte si z ní buchtu. Cuketa má své místo i jako ingredience výborných letních moučníků. Přesně takový je i cuketovo-kokosový dezert s čokoládovou polevou.

Jak na cuketu v moučníku

Cuketa v moučníku je stále oblíbenější. Když se urodilo hodně cuket a nevíme, kam s nimi, dezert je výborné řešení. Chuť má neutrální a v moučníku si jí víceméně nevšimneme. Jen musíme dávat pozor na to, jestli se jde o mladou cuketu nebo o přerostlou. Mladou použijeme celou, starší cuketu musíme zbavit tuhé slupky a tvrdých semínek. Je také třeba počítat s tím, že cuketa obsahuje hodně vody a při přípravě ji bude pouštět. 

Jak vylepšit jednoduchou cuketovou buchtu

Do obyčejné cuketové buchty patří mouka, kypřidlo, cukr, cuketa a vejce. Když do ní přidáme dobrý strouhaný kokos, bude voňavější a lahodnější. Také koření hraje velkou roli. Můžeme dát klasickou směs perníkového koření nebo pouze některé druhy, jako jsou skořice, zázvor, mletý hřebíček a mletý badyán. Když chceme ještě další chuťovou složku, přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Přidat také můžeme trochu vanilkového extraktu nebo vanilkového cukruS kořením je ale potřeba zacházet opatrně. Mělo by jít o kokosový moučník a koření tu má pouze doplnit tuto ingredienci.  

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak upéct cuketovo-kokosový moučník 

Na přípravu cuketovo-kokosového moučníku budete potřebovat: 3 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek oleje, půl hrnku mléka, 2 hrnky nastrouhané cukety, 1 špetku mleté skořice, 1 špetku mletého badyánu, 1 špetku mletého zázvoru, 1 špetku mletého hřebíčku, citronovou kůru, čokoládovou polevu a čokoládové hobliny na zdobení.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do misky rozklepněte vejce, přisypejte cukr a vyšlehejte do husté pěny. Do velké mísy nasypejte mouku, kokos, sodu, všechno koření, přidejte nastrouhanou cuketu a vyšlehaná vejce s cukrem a vše dobře propojte do těsta.

Připravte si hluboký plech vyložený papírem na pečení a nalijte do něj těsto. Rovnoměrně ho rozetřete a hotový plech dejte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 35-45 minut. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle do těsta. Po vytažení z těsta musí zůstat špejle bez zbytků těsta.

Upečený moučník nechte vychladnout. Pak rozehřejte čokoládovou polevu (nebo si připravte vlastní) a nalijte ji na cuketovo-kokosovou buchtu. Navrch můžete nastrouhat čokoládové hoblinky z oblíbené čokolády, může být i bílá.

Náš tip: Připravit si můžete také jednoduchou voňavou cuketovou buchtu podle tohoto videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie