Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Krémová dýňová polévka může být výborným letním obědem nebo lehkou večeří. V té nejzákladnější verzi na ni potřebujete jen tři suroviny a tyčový mixér. Ale tento základ se zároveň dá několika jednoduchými kroky o hodně vylepšit.

Sezona dýně 

Může se zdát, že léto a polévky moc nejdou dohromady. Ale na druhé straně, do letního lehce propršeného dne se jemná krémová polévka z čerstvé dýně skvěle hodí. Já s oblibou používám dýni hokaido, která má jemnou slupku a nemusí se loupat. 

Když je čerstvá, má hokaido nádherně žlutooranžovou barvu a dobře se krájí. Je výtečná i jako příloha, pouze pečená, zakápnutá trochou olivového oleje a dochucená třeba rozmarýnem. 

Vynikající je ovšem v polévce. Pro tento účel stačí omytou a nakrájenou dýni povařit v trošce vody, rozmixovat a dochutit. Ale byla by to škoda! Dýně v kombinaci s česnekem a cibulí umí být absolutně neodolatelná! Když je navíc česnek pečený, dodá to jídlu výraznější plnou chuť. 

A přitom jde stále o na přípravu velmi jednoduchý pokrm. Zkuste tuhle verzi, ke které nabízím i pár tipů na vylepšení. Můžete a nemusíte je využít. 

Recept na dýňovou polévku s česnekem a ořechy

Budete potřebovat: 1 dýni hokaido, 1 větší cibuli, paličku česneku, dle potřeby vývar a sůl. Na dochucení pak: vlašské ořechy a olej z vlašských ořechů. Na ozdobu: čerstvou petrželku. 

Postup: 

  1. Dýni omyjte, nakrájejte na klínky a zbavte semínek. Klínky nakrájejte na poloviny. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Paličku česneku podélně rozpulte, pokapejte olivovým olejem, osolte a zabalte do alobalu. 
  2. Dýni s cibulí a česnekem, zabaleným v alobalu, dejte do pekáče a přikryjte dalším alobalem. Pečte při 200 stupních asi 30 minut, pak odkryjte a dopečte dozlatova. 
  3. Mezitím si v nepřilnavé pánvi nasucho nebo na trošce oleje osmažte jádra vlašských ořechů. Dávejte pozor, rychle se mohou připálit! 
  4. Pečenou dýni s cibulí dejte do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem. Česnek vybalte z alobalu a pečené stroužky přidejte k dýni (část si můžete odložit na jindy, třeba do pomazánky). Vše krátce provařte a pak rozmixujte.
  5. Na talíři dozdobte polévku několika kapkami oleje z vlašských ořechů a opraženými oříšky a petrželkou. Ihned podávejte. 

Tipy navíc:

  • Olej z vlašských ořechů koupíte online nebo ve vybraných lékárnách či supermarketech. Stejně tak dobře se ale hodí dýňový olej, máte-li jej rádi, a třeba opražená dýňová semínka. Oběma oleji lze samozřejmě dochutit i jiné polévky nebo různé letní saláty
  • Pokud to jen trochu jde, použijte určitě vývar místo vody. Chuť polévky bude mnohem lepší. 
  • Těsně před dopečením můžete zeleninu v pekáčku (kromě česneku) malinko posypat třtinovým cukrem a nechat jej zkaramelizovat. 
  • Pro zjemnění polévky se výborně hodí i kokosové mléko, kokosové plátky pak můžete použít k dozdobení. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více