Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Caesar salát
Zdroj: Toprecepty

Caesar salát patří mezi nejoblíbenější saláty v mnoha zemích po celém světě. Typickou chuť mu dodává unikátní směs ingrediencí spojená v dresinku, kterým se dá vylepšit jakýkoli salát z čerstvé zeleniny. Jak si namíchat dokonalý caesar dresink?

Historie slavného caesar salátu

Název slavného pokrmu mnohým evokuje spojitost s císařem Juliem Caesarem, ale až tak daleko jeho historie nesahá. A není ani náhoda, že v sobě spojuje typicky italské a americké ingredience. Za vynálezce k dokonalosti chuťově vyladěného salátu se totiž považuje italský restauratér Cesare Cardini provozující svůj podnik v mexické Tijuaně.

Jako mnoho dalších slavných receptů i caesar salát pravděpodobně vznikl náhodou, když se při oslavách Dne nezávislosti 4. července roku 1924 v restauraci vyprodaly pokrmy z menu a přišla na řadu improvizace. Z dostupných ingrediencí šéfkuchař namíchal ručně přímo před zákazníky první caesar salát, jehož složení se tehdy mírně lišilo od současné podoby. Původní recept na rozdíl od toho současného neobsahoval ančovičky a žloutky se do dresinku přidávaly nikoli v syrovém stavu, ale krátce povařené.

Světového věhlasu se caesar salátu dostalo velmi brzy po jeho premiéře díky slavným osobnostem a novinářům, kteří jej hojně propagovali. Jednou z celebrit světa gastronomie, která uvedla vzpomínku na návštěvu tijuanské restaurace a ochutnávku caesar salátu ve své knize, byla i Julia Child. V roce 1953 byl dokonce slavný salát označen pařížskou společností Epicures za nejlepší americký recept za 50 let.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, vyladěnou chuť dává jinak celkem obyčejnému salátu caesar dresink, který byl od počátku své existence pilován k dokonalosti. Co by v něm nemělo chybět?

Ingredience na caesar dresink

Caesar dresink se sice dá sehnat už hotový ve většině supermarketů, ale tomu domácímu, který si můžete přizpůsobit vlastním chutím, se nic nevyrovná. Tyto suroviny na originální recept budete potřebovat.

Ančovičky

Solené konzervované malé sardelky naložené v oleji jsou hlavní ingrediencí, která z caesar dresinku dělá luxusní záležitost, i když v původním receptu byla podobná chuť tvořena worcestrovou omáčkou. To je také tip pro ty, kteří neholdují ančovičkám, a přesto se chtějí přiblížit typické chuti. Podobnou službu udělají také kapary nebo sardelová pasta. Díky slanosti ančoviček už do dresinku není třeba přidávat další sůl.

Vaječné žloutky

Syrové žloutky se běžně používají na výrobu domácí majonézy a jsou to právě ony společně s olejem, které se starají o to, aby caesar dresink vytvořil na salátu jemnou emulzi. Samozřejmě je třeba dbát na bezpečnost a použít pouze čerstvá vejce od spolehlivého zdroje.

Parmezán

Italský parmezán dodává dresinku nejen další chuť navíc, ale také se díky němu lépe mixuje do požadované konzistence.

Dijonská hořčice

Tento druh vyniká výraznou chutí, proto dijonské hořčice stačí malé množství, aby nepřebila ostatní chutě. Kvůli výsledné konzistenci se do dresinku hodí krémová hořčice více než hrubozrnná.

Olivový olej

Kvalitní extra panenský olivový olej je pro dokonalý výsledek další nezbytnou surovinou. V mnoha receptech na caesar dresink pocházejících převážně z USA se doporučuje kombinovat extra panenský olivový olej v poměru 1:1 s jiným rostlinným olejem neutrální chuti (např. slunečnicovým nebo řepkovým).

Dále do dresinku patří ještě nahrubo nasekaný česnek, citronová šťáva a pepř pro doladění chuti.

Recept na caesar dresink

Na dokonalý caesar dresink v množství potřebném na 4 porce salátu budete potřebovat 2–4 ančovičky (podle toho, jak intenzivní chuť chcete získat a také podle velikosti rybiček), 1 žloutek, 1 lžíci citronové šťávy, 2 lžíce nastrouhaného parmezánu, 100 ml extra panenského olivového oleje, ½–1 lžičku dijonské hořčice, 1 větší stroužek česneku a pepř. Máte-li v plánu caesar dresink použít v originálním receptu na slavný salát, budete potřebovat ještě ručně natrhaný římský salát, opečené krutony z bílého chleba a další parmezán. Jak na to?

Do vyšší nádoby vhodné na mixování dejte ančovičky, žloutek, citronovou šťávu, nahrubo nasekaný česnek, parmezán, dijonskou hořčici a trochu mletého pepře. Tyčovým mixérem ingredience rozmixujte na pastu. Za stálého mixování poté tenkým pramínkem přilévejte olivový olej, který vytvoří hladkou emulzi.

Máte-li obavu o bezpečnost konzumace syrového žloutku, zejména podáváte-li caesar dresink dětem, můžete do receptu použít pasterizované žloutky, které se ovšem prodávají pouze ve větších baleních. V rámci našeho pátrání jsme neobjevili menší balení než 1 litr. Je možné sáhnout i po uvařeném žloutku, bude to však mít vliv na výslednou konzistenci, která nebude tak krémová jako v případě syrového.

Zdroje informací:

KitchenProject.com: The History of Caesar Salad
BBC.com: The surprising truth about Caesar salad
GlassandVine.com: Caesar Salad Origin
TheRecipeCritic.com: Authentic Caesar Dressing

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie