Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Koktejl Modrá laguna frčel nejvíc v devadesátkách, ale populární je dodnes, navíc v horku skvěle osvěží
Zdroj: Pixabay, Enchanted_Soluna

Film Modrá laguna určitě znáte, už jste ale pili stejnojmenný koktejl? Dnes se v barech sice tak často nemíchá, proč si ho ale nepřipomenout. Tento tropický drink je úžasně osvěžující, citronový a svou azurově modrou barvou připomíná moře v Karibiku. Na léto je zkrátka jako dělaný. 

Koktejl s modrou barvou

O koktejlu Modrá laguna neboli Blue Lagoon by se dalo říct, že je tak trochu retro. Barvu mu dodává jasně modrý likér Blue Curaçao, který byl hlavně v minulosti častou ingrediencí mnoha koktejlů. Rozhodně však nezapadl a stále se s oblibou používá a barví mnohé nápoje do modra.

Modrá laguna je jedním z řady modrých koktejlů a popíjí se dokonce již několik desetiletí. Předpokládá se, že ji vytvořil jistý Andy MacElhone v 60. nebo na začátku 70. let minulého století. Nápoj tedy vznikl ještě před stejnojmenným filmem z roku 1980.

Ze slavného baru

Andrew MacElhone byl synem slavného skotského barmana Harryho MacElhona, jemuž je připisováno autorství mnoho dodnes známých drinků, jako je např. Bloody Mary nebo Side Car.

Proslavil se jako barman vyhlášeného Harry's New York Baru, který se navzdory svému názvu nenachází v New Yorku, ale v Paříži. Tam byl ovšem z Manhattanu „převezen“ a právě Harry, který jej později koupil, z něj udělal legendu. Po jeho smrti převzal vedení baru jeho syn Andrew, jenž tu právě vytvořil slavnou Modrou Lagunu

Drink modrý jako moře

Koktejl sice vznikl téměř dvacet let před slavným filmem a nemá s ním nic společného, oblíbenost snímku však značně přispěla ke zvýšení popularity drinky. Popíjet drink stejné barvy, jakou měla modrá laguna, kde se odehrával známý romantický příběh, bylo zkrátka v módě. Navzdory jeho poměrně dlouhé historii koktejl nepatří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace, takže se míchá různými způsoby. Vždy v něm ale najdete curaçao, vodku a citronovou šťávu.

Kombinace citrusů

Díky tomu nejde o žádnou „slaďárnu", ale o poměrně svěží drink, v němž citrusovou chuť navíc podtrhuje i curaçao. Půvab tohoto likéru totiž nespočívá jen v modré barvě, ale i specifické hořkosladké chuti pomerančů. Vyrábí se totiž ze slupek rostliny Larah, což je citrusový strom – druh pomerančovníku hořkého. Likér pak tomuto svěžímu kyselému koktejlu dodává sladké a pikantní tóny. Pokud si chcete slavný drink připomenout a na chvíli se přenést do Karibiku, namíchejte si jej podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 30 ml vodky, 30 ml likéru Blue Curaçao, 120 ml citronové limonády, led a plátek citronu nebo koktejlovou třešinku maraschino na ozdobu. 

  1. Do šejkru s ledem nalijte vodku, blue curaçao a limonádu a potřepávejte, dokud se sklo nevychladí. 
  2. Pak koktejl přelijte do vysoké sklenice a ozdobte ji kolečkem citronu a třešní maraschino.

Zdroje informací: 
Liquor.com: Blue Lagoon
Alkoholium.cz: Jak umíchat koktejl Blue Lagoon. Tady je recept

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více