Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí barmanská škola: Namíchejte si mátové Mojito, bezový koktejl Hugo nebo slavný Cuba Libre!
Zdroj: Pixabay, ibsh6950

Grilování s přáteli či letní večer na terase si můžete zpříjemnit osvěžujícím koktejlem. Připomeňte si s námi nejslavnější světové drinky a vyberte si podle své chuti, zda dáte přednost lehčímu osvěžujícímu pití z  šumivého vína, nebo nějakému slavnému long drinku. Vždyť prázdniny přece ještě nekončí!

S proseccem nebo s rumem?

Alkoholických koktejlů existuje celá řada, některé kombinují velké množství ingrediencí a někdy až exotických přísad a k jejich namíchání byste potřebovali zkušeného barmana, jiné zvládnete bez problémů sami doma. Kromě klasických koktejlů, jako je třeba Mojito, Cuba Libre nebo Tequila Sunrise, v poslední době „frčí“ ještě nápoje zvané spritz.  Jejich základem je šumivé víno, neobsahují tolik alkoholu a jsou tak ideálním drinkem i do parných dnů. Hlava se vám z nich nezamotá (pokud jich samozřejmě nevypijete moc) a bublinky vám jen zlepší náladu. Tak rychle zmrazit led a můžete se pustit do přípravy!

Lehce nahořklý Aperol Spritz

Oranžový lehce nahořklý a osvěžující drink podávaný ve velké sklence na vysoké noze je u nás stejně tak populární jako ve své domovině v Itálii, a možná ještě víc. Jeho základem je italský kořeněný aperitiv z rostlinných výtažků a pomerančové kůry, který se řadí mezi bittery. Jeho dějiny sahají, jak je uvedeno na stránkách Aperol.com, do roku 1919, kdy vznikl v rodinné firmě bratří Barbierů v Padově. Historie spritzů je však mnohem starší, prý už v 19. století si rakouští vojáci ředili silná italská vína vodou. Cesta ke smíchání vína (původně neperlivého) s oblíbeným bitterem a sodou byla poměrně dlouhá a objev Aperol Spritzu tak datujeme až do 50. let minulého století. Receptura na něj je poměrně jednoduchá, stačí se řídit kouzelnou formulkou 3:2:1. Tato čísla znamenají poměr ingrediencí – tedy 3 díly prosecca, 2 díly Aperolu a 1 díl sody. Pak už stačí jen přidat led a plátek pomeranče a čistá esence léta je tu. Vyzkoušet můžete i variantu s červeným vínem.

Bezový Hugo

Pokud je pro vás Aperol příliš alkoholický, možná vás osloví drink zvaný Hugo. Zrodil se v Jižním Tyrolsku, odkud se rychle rozšířil do Rakouska, Švýcarska i Německa. Jak uvádí časopis Mixology, jde o poměrně nový drink, který v roce 2005 vymyslel italský barman Roland Gruber. Původně jej pojmenoval Otto a dal do něj meduňkový sirup, posléze ale změnil sirup na dostupnější bezový a jméno na podle něj vhodnější Hugo. Příprava je snadná: Do sklenice nalijte 3 cl bezového sirupu, přilijte 7 cl prosecca nebo jiného perlivého či šumivého vína, dolijte trochou sodovky, případně jen doplňte sklenici ledem a dozdobte lístky máty a plátkem limety. Nejlepší je samozřejmě s domácím bezovým sirupem.

Mátové Mojito

Snad žádný jiný drink světa není tak oblíbený jako kubánské Mojito. Má i svou nealkoholickou variantu a dokonce i různé ochucené verze s ovocem. Jeho dějiny jsou nejdelší ze zmiňovaných koktejlů. Podobné nápoje se podle stránek Tastecocktails.com pily již v 16. století. Mojito nejvíc proslavil americký spisovatel Ernest Hemingway, který si jej s oblibou dával ve vyhlášeném havanském baru La Bodeguita del Medio. Mojito je stejně tak slavné jaké pravý kubánský rum, který je jeho hlavní ingrediencí. Pak samozřejmě nesmí chybět limetová šťáva, třtinový cukr a drcený led. Přesné poměry najdete třeba v tomto receptu na Mojito.  

Cuba Libre s colou

I tento slavný drink je spojen s Kubou. V překladu jeho název znamená Svobodná Kuba a souvisí právě se vznikem koktejlu. Jak se píše na stránkách Liquor.com, v roce 1900 si totiž američtí vojáci připíjeli v jednom z havanských barů na „svobodnou Kubu“ právě nápojem smíchaných z coly a rumu, a tak vznikl název i slavný koktejl, který má po světě spoustu lokálních variant. Vždyť kdo by neznal Kofolu s tuzemákem? A jak na pravé Cuba Libre? Do vysoké sklenice vložte led a plátky limety, přilijte 5 cl kvalitního bílého rumu a dolijte asi 15 cl coly. Dozdobte limetkou.

Vrstvený Tequila Sunrise

Jako nádherný východ slunce vypadá koktejl, jehož hlavními ingrediencemi je pomerančový džus, grenadina a mexický destilát z agáve tequila. Samotný koktejl ale nepochází z Mexika, nýbrž ze Spojených států amerických. Poprvé jej podle webu Tresagaves.com namíchali někdy ve 30. letech v Arizona Biltmore Hotelu ve státě Arizona. Zkuste to také: Přes led nalijte do sklenice 4,5 cl tequily a 9 cl pomerančového džusu. Pak opatrně přilijte 1,5 cl grenadiny tak, aby klesla ke dnu. Již nemíchejte. Pokud máte chuť, připravte tequilu s vlastním pomerančovým džusem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více