Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Walt Disney jedl v levných bufetech, plechovku fazolí nabízel hostům k obědu a vozil si ji i na cesty
Zdroj: Wikimedia Commons, Anonymous., Public Domain, a freepik, valeria_aksakova/koláž Toprecepty.cz

Přestože představivost Walta Disneyho byla legendární, jeho jídelní preference byly jako z jiného světa. U jídla představivost nefungovala a americký filmový producent, režisér, scenárista a dabér neměl žádné zvláštní chutě a stravoval se skromně.

Jednoduché jídelní chutě

Po něm pojmenované zábavní parky můžeme najít po celém světě. Některým postavičkám včetně Mickey Mouse propůjčil i vlastní hlas.

Chutě k jídlu měl geniální podnikatel ovšem dost jednoduché. Waltova nejstarší dcera Diane napsala: „Než se oženil s matkou, jedl otec mnoho let v levných bufetech, aby ušetřil. Měl rád smažené brambory, hamburgery. Neměl rád steaky ani žádné drahé maso. Zeleninu nemusel, ale miloval kuřecí játra nebo makarony se sýrem.“

K obědu musel mít kávu, večer dezert

Jeho manželka Lillian Disney vzpomínala: „Walt jedl velmi jednoduše. Miloval chilli. K snídani měl vajíčka, toasty, ovocný džus, občas párek. Oběd, to byl obvykle jen sendvič, mléko, káva… vždycky chtěl k obědu kávu. Na večeři někdy prošel kuchyní cestou do domu a někdyse zeptal hospodyně Thelmy, co připravuje. Občas mi zavolala jeho sekretářka a řekla, co měl k obědu, protože často používal výmluvu, když mu večeře nechutnala, že ji měl k obědu.“

Každý večer si dopřával dezert. Mezi Waltovy další oblíbené patřily pudinky, pečená jablka, červené želé s ovocem, citronový sněhový pudink. Měl rád zázvorové sušenky a sušenky s karamelem.

Hostům podával fazole z konzervy

Walt nosil v kapsách bundy ořechy a sušenky, aby si mohl dát jednoduchou svačinu, kdyby měl během dne hlad.

Jeho oblíbeným jídlem bylo chilli con carne z konzervy. Pokud měl na oběd hosty, v konferenční místnosti jim jako aperitiv podával džus. Mnohé z nich to překvapilo, protože očekávali něco silnějšího. Waltova sekretářka často varovala návštěvníky, že když jim Walt nabídne sklenici „rajčatové šťávy“, měli by ji přijmout. Hosté se na oběd museli spokojit s fazolemi z konzervy.

Když Walt cestoval, vozil s sebou konzervy svých oblíbených fazolí. V luxusním hotelu Dorchester v Londýně mu číšníci museli servírovat fazole s chilli a krekry, které si přivezl ze Spojených států.

Disneyho chilli con carne

Walt Disney měl i svůj speciální tajný recept na chilli con carne, který byl uveřejněn v knize Kings in the Kitchen (AS Barnes & Co. 1961 New York). Na chilli con carne podle Walta Disneyho budete potřebovat:

  • 1 kg mletého hovězího masa 
  • 2 cibule nakrájené na plátky
  • 2 stroužky prolisovaného česneku 
  • 1 kg fazolí
  • ½ šálku celeru, nakrájeného nadrobno
  • 1 lžičku chilli koření
  • 1 lžičku sladké papriky
  • 1 lžičku hořčičného semínka
  • 1 plechovku nakládaných rajčat (cca 420 g)
  • sůl podle chuti

A jak na to?

  1. Fazole namočte přes noc do studené vody.
  2. Druhý den vodu z fazolí vylijte, nalijte novou vodu tak, aby byla asi dva centimetry nad fazolemi a vařte doměkka.
  3. Mezitím si připravte omáčku tak, že na oleji osmahněte cibuli maso a prolisovaný česnek. Přidejte zbývající ingredience a duste 1 hodinu. Když jsou fazole měkké, slijte je, přidejte k nim omáčku a společně prohřejte.

Náš tip: Pikantní fazole si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

foodsided.com: What foods did Walt Disney like to eat?

mouseplanet.com: Eating Like Walt Disney 

pbs.org: Walt Disney’s Family Recipe for Cold Lemon Pie

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více