Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nenechte si ujít tyto neodolatelné odrůdy švestek. Jaké pěstovat na chuť, do koláčů či na pálenku
Zdroj: Unsplash, Shahab Vejdanian

Švestky jsou oblíbeným ovocem v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. A není divu. Jejich sladká chuť a typické aroma je nepostradatelně spojené s pozdním létem a podzimem. Existuje mnoho různých odrůd švestek, některé jsou známé svou zvláštní chutí a vynikající kvalitou. A právě teď je ideální čas pustit se do výsadby. Podzim přinese dost srážek a mladý stromek se dobře uchytí. 

Odolné či citlivé švestky

Švestky jsou geniální plody, dají se zpracovat nejrůznějšími způsoby: chutnají dobře syrové, ve sladkých jídlech, chystají se z nich povidla či džemy, dají se sušit a také vypalovat do lahodných moků.

Švestky spolu se slívami a jejich kříženci patří mezi slivoně. Mezi slívami ještě existují kategorie renklódy, mirabelky a slívy. Nejčastěji se v českých zemích pěstovala klasická švestka domácí velkoplodá, která se vyskytuje na našem území už od středověku.

Plodnost těchto "pravých" švestek je poměrně pozdní a celkem hodně citlivá je na virus šarka, proto se drobní pěstitelé raději od této klasiky obrací k novým odrůdám (jako odolné jsou popisovány pološvestky Jojo či Čačanská raná). Prvním kritériem výběru vhodné odrůdy je tedy odolnost vůči této virové chorobě.

Odrůdy podle velikosti a tvaru plodu

Podle velikosti plodu dělíme toto ovoce na velké (nad 40 mm délky), středně velké (30-40 mm) a malé (pod 30 mm). Samozřejmě kvalita i velikost plodu vždy závisí rok od roku na různých skutečnostech, mimo jiné třeba na stavu výživy a vhodném stanovišti. 
Mezi velkými jsou švestky typu Anthonova renklóda, Malvazinka, Čačanská lepotica, Čačanská raná. Středně velké plody nabídne Domácí švestka, Gabrovská, Stanley, Vlaška, Wangenheimova, Zimmerova. Malé plody mají především mirabelky a rané švestky - jako Brněnská, Lukasova, Bryská. 
Co se tvaru týká, tak mezi kulovité patří především mirabelky a renklódy, a poté i nějaké odrůdy švestky. Zejména pološvestky bývají spíše oválné až polodlouhé či baňaté. Klasické protáhlé, k oběma koncům zúžené plody mají švestky. Srůstová jizva dělí plody obyčejně na dvě souměrné poloviny. Rýha bývá u některých odrůd více patrná než u jiných.

Účel použití je alfou a omegou

Pro pěstování na vlastní zahradě je asi pro každého nejpodstatnější, za jakým účelem švestky potřebuje. Takže vybíráme zejména podle vlastní chuti. Pro nejrůznější zpracování v kuchyni se hodí aromatické plody, které nejsou moc šťavnaté.

Nikdo nemá rád rozteklé ovocné knedlíky či vytékající švestkový koláč. Další skvělá vlastnost švestek pro zpracování v kuchyni je odlučitelnost pecky od dužiny. Mezi vhodné pro kuchyňské zpracování se dá uvést Katinka, Čačanská lepotica či Wangenheimova. 

Při výrobě slivovice je to tak, že jsou nejvhodnější odrůdy s vysokým obsahem cukru a aromatických látek. Zde je stále klasikou Domácí velkoplodá, plus další variace Tolar či Promis, využívají se staré odrůdy Durancie či Prezident. Jsou to převážně menší plody, kde aroma dodává slupka a pecka. Osvědčily se také odrůdy Čačanské či Stanley, které jsou vhodné i pro přímý konzum a nejrůznější kuchyňské zpracování.

Pokud se zaměřujeme na přímý konzum, tak zde záleží vždy na správné zralosti. 

Švestky podle termínu zrání

Konzumní zralost slivoní je poměrně krátká. Během dvou týdnů je většinou po úrodě. Pokud máte tu možnost mít na zahradě více stromů, je vhodné zvolit takové odrůdy, aby vám úroda hezky navazovala a můžete pak sklízet od poloviny léta až do října. Toto je výhodné, zejména pokud se vydaří rok. To bychom nebyli schopni všechnu úrodu najednou zkonzumovat či zpracovat.

Mezi rané odrůdy patří Bryská, Herman Chrudimská, Katinka či Čačanská raná růžového vzhledu. Mezi polorané řadíme např. Gabrovskou, Topfive, Čačanská rodná a pozdní pak Gabrovská, Topend, Amers.

Zdroje informací:

Kniha švestky a třešně, Vávra, Ferkl a kol.

nkz.cz: Podle čeho vybírat odrůdy a kam je vysazovat

sempra.cz: Popisy odrůd slivoně

floranazahrade.cz: Nejlepší švestky pro pálení slivovice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více