Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

švestky
Zdroj: Pixabay, Skitterphoto

Švestky u nás patří mezi velmi oblíbené a tradiční ovoce. Jednou z možností, jak si je uchovat i po zbytek roku, je sušení. Zjistěte, jak je správně sušit a jak mají takové švestky vypadat.

Jak sušit švestky

Budete mít švestek tolik, že přemýšlíte nad nejrůznějšími možnostmi, jak je uchovat? Kromě kompotů, povidel a marmelád se nabízí i mražení a sušení. Právě sušené švestky patřily dříve k tradičním laskominám. Zjistěte, jak to správně provést, abyste si tohoto ovoce mohli užívat během chladných měsíců. Švestky mají jeden problém. Musíte je zpracovat velmi rychle. Sušit je můžete na slunci, v troubě, nebo v sušičce. Základem je výběr kvalitních zdravých a dostatečně zralých (ne přezrálých) plodů. Sušení švestek je poměrně časově náročné a nevyplatí se na proces spěchat.

Jak připravit švestky na sušení

Švestky můžete sušit celé nebo vypeckované. Každopádně je nejprve odstopkujte, umyjte a osušte. Pak plod buď nechte celý, nebo ho nařízněte a pecku vyndejte. Když už přece jen švestku budete muset rozpůlit, sušte ji slupkou dolů.

Jak sušit švestky na slunci

Sice byste mohli sušit švestky na slunci, ale protože to vyžaduje pět dnů vyloženě na slunci, a pak čtyři dny ve stínu, s blížícím se podzimem to nemusí být jednoduché. Každopádně se jedná o nejlevnější způsob. V tomto případě sušíte švestky na slunci, podobně jako u bylinek a hub na pletivu, na síti. Švestky rozpulte a sušte v jedné vrstvě. Alespoň jednou denně je obraťte. Opět pozor na vlhko. Večer vždy přeneste ovoce domů.

Jak poznat správně usušenou švestku

Správně usušenou švestku poznáte podle toho, že plody budou pružné a když je zmáčknete, tak z nich nepoteče šťáva. Usušené švestky skladujte nejlépe ve skleněné dobře uzavíratelné sklenici, nebo je můžete zamrazit. 

Jak sušit švestky v troubě

Plech vyložte pečicím papírem a švestky na něj opět položte v jedné vrstvě tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Švestky sušte zhruba pět hodin při 50 °C. Na stejnou dobu troubu vypněte a nechte v ní ovoce vychladnout. Pauzy jsou důležité, aby proces sušení probíhal správně.

Po uvedených pěti hodinách zapněte troubu na zhruba 70 °C a nechte švestky sušit 12 hodin. Znovu pak na pět hodin troubu vypněte. Poté ji opět zapněte a švestky dosoušejte zhruba tři hodiny při 60 °C. Když je mírně porosíte vodou, hezky ztmavnou a budou lesklejší.

V průběhu sušení není vhodné odcházet pryč z domu, ale čas od času ovoce zkontrolujte. Pokud máte horkovzdušnou troubu s odsáváním páry, využijte této vymoženosti a sušte vždy o 20 °C méně. Jinak nechte při sušení pootevřená dvířka, aby mohl unikat vlhký vzduch. Pokud byste chtěli na švestky spěchat a teplotu byste zvedli nad 85 °C, ovoce by praskalo a pouštělo šťávu. Přišli byste o vitamíny a další cenné látky. Kromě toho by se mohly švestky pálit a měnila by se jejich chuť a vůně.

Jak sušit švestky v sušičce

Nejjednodušší je sušení v sušičce. V tomto případě švestky rozpulte, případně rozčtvrťte, vypeckujte a dejte na sušící plata. Kolem každého kusu nechte prostor pro proudění vzduchu. Jinak proces probíhá stejně jako při sušení v troubě.

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak využít sušené švestky

Sušené švestky můžete konzumovat samotné. Využijete je ale do různých koláčů, na kaše, ale skvěle se hodí i k masu. Nelze zapomenout ani na oblíbenou delikatesu švestky zabalené ve slanině (můžete je dokonce grilovat).

Zdroje informací:
https://preserveandpickle.com/dehydrating-plums/
https://anoregoncottage.com/how-to-dry-plums/
https://domesticdreamboat.com/dry-prunes-without-food-dehydrator/

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ivana Ch

23. 6. 2023 17:46

Moje maminka se něco švestek nasušila, švestky a hrušky, to bylo její. Sušila je v troubě. Tatínek jí vyrobil třípatrový sušák akorát do trouby a na něm je maminka sušila.

Přidat komentář