Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kompot z mirabelek je sladký a aromatický. Příprava je snadná, lehce ji zvládne i zavařovací amatér a natrhat je můžete i zadarmo
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Na většinu odrůd švestek je ještě čas, dají se však již sklízet jiné podobné plody z rodu slivoní, třeba ryngle, blumy nebo špendlíky. Uprostřed července také vrcholí sezona mirabelek. Malé žluté kulaté ovoce se přímo báječně hodí do kompotu a natrhat si ho můžete i zdarma.

Mirabelky nebo špendlíky?

Mirabelky jsou oblíbeným druhem ovoce druhé poloviny léta. Malé kulaté plody podobné třešním jsou nepřehlédnutelné díky své zlatožluté barvě, díky níž září na stromech jako malá sluníčka. Mirabelky jsou plody slivoně mirabelky, což je poddruh slivoně švestky a často se zaměňují s jinými podobnými plody, především se špendlíky (plody slivoně špendlíku) nebo myrobalány (plody slivoně třešňové).

I když se mirabelkám často říká špendlíky, jde o poměrně odlišné plody, neboť mirabelky jsou kulaté a špendlíky jsou spíš oválné a víc se podobají švestkám domácím. Spojuje je jen podobná žlutá barva. Myrobalány jsou sice jako mirabelky také kulaté, ale jsou o trochu větší (cca 3 cm), mohou mít nazelenalou, červenou, žlutou a modrofialovou barvu a vyznačují se tím, že se u nich špatně odděluje pecka od dužiny (v případě mirabelek a špendlíků do jde snadno).

Mirabelky se hodí i na likér nebo sirup

Kulaté mirabelky rostou na stromech bez trnů, které má však u nás na zahradě málokdo, a to přesto, že jsou na pěstování poměrně nenáročné. Třeba ve Francii jsou ale mirabelky velmi populární a s oblibou je pěstují hlavně v Lotrinsku, kde je pro ně příznivé podnebí. Místní mirabelky jsou opravdu vyhlášené, mají chráněné zeměpisné označení a zpracovávají je tu s oblibou nejen do džemů, ale hlavně do různých likérů, pálenek a sirupů.

U nás na ně narazíte spíše někde u cest nebo v parcích či v sadech. Pokud byste byli na vážkách, zda jde opravdu o mirabelky, poznáte je podle toho, že jsou oproti předchozím zmiňovaným plodům opravdu drobné. Plody váží jen asi 8-12 g a pravé mirabelky jsou obvykle jasně žluté a často mají na povrchu drobné červené tečky. Existují však i slivoně mirabelky, jež mají plody červené, tmavě červené až tmavě fialové podle druhu

Nejlepší mirabelkový kompot

Mirabelky se mimo jiné vyznačují i tenkou pevnou slupkou, kterou lze snadno sloupnout, a hlavně příjemně sladkou chutí. Navíc jsou i poměrně aromatické, což oceníte nejen v moučnících, ale i v zavařeninách.

Hodně zralé až přezrálé plody jsou vhodné na přípravu džemů nebo povidel, jen pamatujte na to, že mirabelky neobsahují mnoho pektinu, proto hůře želírují a pektin je nutné dodat. Dostatečně zralé, avšak ještě tužší plody, zase přímo vyzývají k tomu udělat z nich kompot. A jak jej připravíte?

Budete potřebovat: cca 1 kg mirabelek, 1 l vody a 450-500 g cukru. 
Mirabelky omyjte, zbavte stopek a případně je ještě vypeckujte. Pak je urovnejte do dobře vymytých vysterilovaných sklenic a trochu je setřeste. Pak sklenice ještě doplňte ovocem. 

  1. V hrnci svařte vodu s cukrem, až se úplně rozpustí, a horkým nálevem zalijte ovoce ve sklenicích tak, aby nálev sahal asi 1 cm pod okraj. 
  2. Sklenice ihned uzavřete víčky, vložte je do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujte při teplotě 90 °C asi 20 minut. Hotové sklenice s kompotem vyjměte, postavte do dřezu s horkou vodou a zchlaďte je postupným přiléváním vody studené. 

Náš tip: Z mirabelek si můžete udělat i povidla podobně jako švestková z našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více