Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když se urodí dost švestek, můžeme je zakonzervovat nebo použít v kuchyni čerstvé.

Ve valné většině z nich vaříme knedlíky a pečeme koláč na plech, ale máme v databázi i jiné a zajímavé moučníky k vyzkoušení.

Koláče na plech a bublaniny

Koláče na plech tvoříme nejčastěji z kynutého, ale i šlehaného nebo drobenkového či křehkého těsta. Švestky chutnají v kombinaci s mákem, ale i smetanou, pudinkem, tvarohem nebo jogurtem.

 

Dorty, řezy, rolády

Krém, poleva nebo šlehačka povyšují i obyčejnou buchtu na sváteční moučník. Většinou jsou lákavé na pohled, natož na ochutnání. Se švestkami vytvoříte zajímavý moučník.

 

Bábovky a muffinky

Do šlehaných těst na bábovku můžeme použít švestky čerstvé, mražené i sušené. Těsto s ovocem je vždy vláčné. A i zde mohou hrát švestky důležitou roli.

Šátečky, koláčky a spol.

…je něco, co popadnete do ruky a po kousnutí se objeví šťavnatá náplň v podobě čerstvého ovoce nebo i povidel. Těsto může být listové nebo z rodu křehkých těst.

 

Sladká jídla

Ať už jsou to nákypy, jahelník nebo hlavně oblíbené knedlíky, sladká jídla k české kuchyni patří a máme je rádi. Vděčně je přijímají hlavně děti.

Švestkové omáčky

Ke sladkým jídlům patří i švestkové omáčky, které podáváme k vánočce nebo masu. Vaříme je z povidel, ale i sušených či čerstvých švestek. Zahustit je můžeme strouhaným perníkem, ochutit třeba skořicí.

Švestky k masu

Také s masem a rybami jsou švestky báječné pro toho, kdo má rád kombinaci ovoce a masa. Švestky můžeme i grilovat nebo udit. Zvláště gril a udírna jim dodávají pikantní kouřové aroma a výsledek je svělý.

[

Zavařeniny ze švestek

Švestky můžeme i sterilovat nebo sušit a tím je uchovat na zimu. Vyrábíme kromě povidel i různá čatní a podobné speciality. Nebojme se použití koření a pikantnějších chutí.


 
Ať už vyzkoušíte některý z nabídnutých receptů nebo se jimi necháte jen inspirovat, určitě si vy i vaše okolí pochutnáte.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům