Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moretum: Česneková pomazánka podle antického receptu má pořádné grády, česnekem se v ní nešetří
Zdroj: Freepik

Už v období antiky staří Řekové a Římamé věděli, že česnek obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a maximálně ho využívali při přípravě jídel. Přidávali ho k masu a v kombinaci se sýrem z něj vytvořili jedinečnou pochoutku.

Jídlo a pití starých Řeků a Římanů

Jídlo bylo ústředním bodem společenského života v celé historii lidstva. V antickém světě bylo součástí různých událostí od náboženských obřadů až po okázalé večírky. Existuje mnoho dostupných informací o tom, co jedli a pili staří Řekové a Římané – v písemných textech i v archeologických nálezech –, které nám mohou pomoci přivést jejich gastronomické výtvory k životu i v 21. století.

Pomazánka, kterou opěvoval básník Vergilius

Některé antické recepty jsou dodnes překvapivě současné a moderní. Patří mezi ně i tzv. moretum, česnekový sýr, přesněji česnekovo-sýrová pomazánka. Tento česnekový sýr moretum není pro slabé povahy. Obsahuje takové množství česneku, že to každý nesnese. Ale překvapivě dobrý je s čerstvým teplým chlebem a několika olivami. Jde o jednoduché rustikální jídlo, které by pravděpodobně i dnes jedli obyčejní zemědělci.

Byl to známý římský básník Publius Vergilius Maro, který v prvním století před naším letopočtem opěvovoval ve své básni „Moretum“ (název pomazánky z domácího sýru a bylinek) každodenní život a chudou stravu prostého rolníka Simyla.

„Nejprve vytáhne ze země čtyři hlavičky česneku s tlustými listy; pak utrhne štíhlé celerové vršky a robustní ruty (koření, pozn. aut) a tenké stonky třesoucího se koriandru... Cibulku vyrostlou v trávě postříká vodou a vloží ji do dutého hmoždíře. Dochutí zrnky soli a po soli přidá tvrdý sýr; pak vmíchá bylinky. Tloučkem pravou rukou zpracovává česnek, pak vše stejně rozdrtí ve směs... Tak do ní kápne pár kapek Athénina olivového oleje, přidá trochu ostrého octa a opět směs zpracuje. Nakonec utluče v hmoždíři a celou směs shrne do kuličky, takže vznikne tvar a název finovaného moretumu.“

Důležitý na přípravu byl hmoždíř

K mletí a míchání omáček Řekové a Římané používali hmoždíř. V tomto případě šlo o velkou, hrubě vyrobenou mísu se zrnitou strukturou, která pomáhala rozmělnit přísady.

Pokud máte kuchyňský robot, je námaha potřebná k výrobě pokrmu minimální. Pokud naopak musíte (nebo chcete) mlít ručně, budete ovšem potřebovat velký hmoždíř.

Česneková pomazánka

Zajímá vás, jakou česnekovou pomazánku jedli zemědělci ve starém Římě? Připravte si ji podle tohoto receptu, na 6 porcí budete potřebovat: 2 hlavičky (20-25 stroužků) česneku, 225 g sýra pecorino nebo i jiného ovčího sýra, 1 velkou hrst listů koriandru, 2 vrchovaté čajové lžičky nasekaného čerstvého celerového listu, 1 lžičku soli, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžíci olivového oleje.

  1. Česnek oloupejte a nahrubo nasekejte. Nastrouhejte sýr. Bylinky nasekejte nahrubo. (Pokud nepoužíváte robot a strouháte ručně, začněte česnekem a solí; rozmělněte je na kaši a poté přidejte sýr a bylinky.)
  2. Když získáte hladkou směs, přidejte vinný ocet a olivový olej a dobře promíchejte. Používáte-li kuchyňský robot, přidejte všechny pevné přísady a zpracovávejte, dokud směs nebude mít hladkou strukturu, a poté teprve nalijte ocet a olej. 
  3. Směs dobře promíchejte a nechte pár hodin zchladit v lednici. Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.

Náš tip: Z česneku si můžete připravit také česnekovo-nivovou pomazánku podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

J. Linford: Česnek

britishmuseum.org: Bored with banana bread? Whip up a classical feast with nine recipes from ancient Greece and Rome

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více