Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková: Jako malá jsem milovala špagety od babičky. Moje vaření není žádná sláva
3. 11. 2023 Rozhovory a reportáže
Andrea Sestini Hlaváčková patří mezi naše nejúspěšnější tenistky posledních let. Dvojnásobné vítězství na grandslamu ve čtyřhře brzy doplní i o dvojnásobné mateřství. O tom, jak těhotenství změnilo její stravování, zda jako profesionální sportovkyně musela držet diety nebo, jak se jí v pivovarnické rodině, z níž pochází, hovořila bývalá hvězda světových kurtů v rozhovoru pro Toprecepty.cz.
Paní Hlaváčková, jako aktivní sportovkyně jste určitě byla zvyklá na přísné diety. Jak jste je snášela?
Já jsem měla štěstí, že jsem geneticky vybavená tak, že jsem přísné diety držet nemusela (úsměv). Držela jsem se hesla „všeho s mírou“.
Měla jste po ukončení kariéry chuť začít konzumovat to, co jste jako tenistka nesměla?
Díky tomu, že jsem se nikdy nemusela trápit s tím, že bych si něco odepírala, jsem tyhle zadržované chutě neměla. Samozřejmě, že jsem si nemohla dát bramborák před tréninkem nebo zápasem, ale když jsem pak měla den dva volna, tak jsem si dopřála, co jsem chtěla.
Mohlo by vás zajímat
Pocházíte z pivovarnické rodiny, tam se asi na nějaká dietní jídla moc „nehraje”. Co jste měla nejraději jako malá?
Z pivovarnické rodiny sice pocházím, to však neznamená, že se u nás vařila jenom česká kuchyně. Možná jsme k tomu pili pivo, ale jedli jsme zdravě, vyváženě. Jako malá jsem měla ráda řízek s kaší a boloňské špagety od mojí babičky.
Že na sobě pracujete je vidět na tom, jak skvěle vypadáte. Jaký je váš jídelníček v současnosti?
Jelikož v současnosti čekám miminko, tak se můj jídelníček odvíjí od aktuálních chutí. Moc si nic nehlídám a spíš si říkám, že až bude děťátko na světě a doufejme, že bude vše v pořádku, tak budu mít čas a energii tělu dávat to správné a trochu se dostat zpátky do formy.
Jak jste na tom s vařením, stala se z vás po konci kariéry hospodyňka?
To se ze mě bohužel nestala, nicméně se snažím a moc mi to nejde. V průběhu kariéry je člověk zvyklý přiletět z turnaje, koupit pár potravin, které vydrží tři dny, aby zase mohl odjet. Není zvyklý mít doma zásoby surovin, z nichž by se dalo vařit. Takže jsem to nikdy moc nedělala, ani jsem nepekla. Teď s odstupem času, co jsem těch zhruba pět let doma, tak se trošku snažím, ale není to žádná sláva.
Co sama nejraději jíte, když je den, kdy si můžete dovolit cokoliv?
Já mám hrozně ráda asijskou kuchyni, takže ať už je to, že si na ni zajdu do restaurace v Praze, nebo si ji objednám domů, tak je to tahle. Miluji thajskou, vietnamskou nebo i sushi. To je moje nejoblíbenější jídlo.
Zdraví není jen o správném stravování, ale i o dalších aspektech starání se sama o sebe. Vy jste ambasadorkou společnosti Sothys. Co to obnáší?
Vyhledali mě ohledně těhotenských masáží, když jsem byla těhotná s mojí čtyřletou dcerou. V momentě, kdy jsem v salonu viděla jejich produkty, tak mě to zaujalo. To první těhotenství mi dalo hodně zabrat. I ten nespánek po něm a cítila jsem to nejen na své pleti, ale i na sobě, takže jsem se rozhodla ve svých 33 letech, že se o sebe zase začnu starat, používat kvalitní produkty, aby to mělo nějaký řád a vidím na sobě obrovskou změnu.
Jakou budete mít roli na akci Ellephoria, která proběhne mezi 3.-5. listopadem v Praze?
Budu tam v neděli v pravé poledne hostem, který rád návštěvníkům odpoví na jejich otázky. Moc se na Ellephorii těším.
Před lety jste se zúčastnila taneční soutěže StarDance, jak na ni vzpomínáte a sledujete letošní ročník?
Na StarDance vzpomínám s láskou a pocitem splněného snu, je to akce, kterou jsem si strašně přála zažít. Věřím, že se povedla, že jsem se dobře odprezentovala. I když to nedopadlo tak skvěle, jak jsem trošku doufala, že bych se mohla dostat do druhé poloviny. Bylo to v covidovém období, kdy všechno bylo náročnější než teď a do toho jsem měla dvouletou dceru, se kterou to také nebylo jednoduché. Vzpomínám na to tedy jako na velmi psychicky i fyzicky náročné období, které bych si ovšem okamžitě zopakovala. Letošní řadu sleduji bedlivě a hrozně mě to baví, i jsem se byla podívat osobně.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Retro okénko: UHO neboli univerzální hnědá omáčka může být skvělým základem mnoha jídel. Podle tohoto receptu se povede každému
UHO neboli univerzální hnědá omáčka je lidový… Číst více
Retro okénko: Slavný moučník opilý Izidor voní ořechy a rumem a je tak dobrý, že jeden kousek obvykle nikomu nestačí
Honí vás mlsná na něco opravdu sladkého, zkrátka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Pečená jablka jako vzpomínka na zimní chvíle u babičky. Takto si je hravě připravíte i doma
Holka u plotny radí: Domácí tyčinka Margotka je lepší než ta kupovaná a přípravu zvládne každý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 12 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 13 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 14 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Maličké buchtičky plněné povidlovou náplní vypadají jako visací zámky. S radostí po nich sáhne každé dítě
Kam pro svatomartinskou husu: Kilo za 159 Kč se nabízí v akci v supermarketech, na farmách vyjde jeden kilogram i na tři stovky
Levné asijské nudle: Stačí jen pár ingrediencí a na stole je pikantní pokrm, který chutná lépe než z asijského bistra