Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl od této kávové tyčinky je ale Milena mnohem mladší. Čokoládovou tyčinku s lahodnou náplní nelze nemilovat, což dokládá nejen její jméno, ale první písmeno M na obalu, které je vykreslené do tvaru srdíčka.

Tyčinka v mléčné čokoládě

Typický modrý obal tyčinky Milena zná každý. Patří do slavné čtveřice čokoládových tyčinek společně s Kofilou, Ledovými kaštany a exotickou Margot. Co do tvaru i náplně se nejvíc podobá Ledovým kaštanům, na rozdíl od nich je ale Milena jemnější, náplň se ukrývá v mléčné čokoládě a má rumovou příchuť. Díky své chuti je výborná nejen samotná, ale i jako součást různých polev nebo moučníků.

Obal Mileny od slavného malíře

Milena se stejně jako její čokoládové kolegyně vyrábí pod značkou Orion vyznačující se logem čokoládové hvězdy, která na obalech většiny českých čokolád září dodnes. Jejím autorem byl slavný malíř a grafik Zdenek Rykr, tvůrce známého mouřenína z tyčinky Kofila, který na obalu této kávové tyčinky vyplazuje jazyk směrem k hrnku kávy až do dnešních dnů. Právě Zdenek Rykr navrhl roku 1957 i první obal tyčinky Milena připomínající množstvím hvězd noční oblohu, ten se nám ale do dnešních dob nedochoval. Právě na původním obalu Mileny ale odhalíte i její původní cenu, která činila 2 koruny a 50 haléřů.

Tyčinky v Olomouci zrozená

Přestože vyhlášená továrna na čokoládu Orion vznikla již ke konci 19. století na pražských Vinohradech a posléze se přesídlila do Modřan, dnes se většina jejích cukrovinek vyrábí v Olomouci, v závodě Zora. I závod Zora se může pyšnit poměrně dlouhou historií, počátky výroby čokolády a dalších cukrovinek se tu datují až do roku 1898. Právě do Olomouce se postupem let přemístila výroba čokoládových pamlsků vyráběných pod hvězdou Orion a právě zde se již v 50. letech zrodila i tyčinka Milena.

Milena nebo Deva?

Přestože se původ Mileny spojuje se závodem Zora, v minulosti ji vyráběly i jiné čokoládovny v bývalém Československu. Milena se například dělala s úplně jiným obalem i na Slovensku, v místní čokoládovně Deva v Trebišově na jihovýchodě Slovenska. Obal místní Mileny zdobil obrázek holčičky s červeným puntíkatým šátkem na hlavě, který si s dětstvím spojuje spousta našich slovenských sousedů. Tyčinku tu vyrábějí stále, jen se již jmenuje Deva, neboť název Milena jsme si po rozpadu Československa ponechali my.

Tyčinka s medailí z Bruselu

I když dnes Milena v záplavě různých čokoládových pochoutek možná trochu zapadá, v minulosti jsme na ni mohli být opravdu hrdi. Dokládá to stříbrná medaile, kterou si Milena přivezla roku 1963 ze světové čokoládové olympiády v Bruselu. Dnes je tam sice už nenajdete, původně se ale skvěly na obalu této čokoládové tyčinky jako důkaz její kvality a výjimečnosti.  

Recept na Milena řezy: Nalákali jsme vás a dostali jste na Milenu chuť? Koupit si ji můžete v široké prodejní síti, v retro podobě někdy také v obchodech Lidl. A pokud opravdu patříte mezi fandy Mileny, zkuste si s ní upéct tyhle výtečné Milena řezy.

Zdroje informací: 
Nestle.cz
Orioncokolada.cz
Deva-sk.eu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více