Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kam pro svatomartinskou husu: Kilo za 159 Kč se nabízí v akci v supermarketech, na farmách vyjde jeden kilogram i na tři stovky
Zdroj: Profimedia

Svatomartinské posvícení se pomalu blíží. Pokud ho chcete oslavit se vším všudy, potřebujete husu, abyste mohli připravit husí pečínku, která na svatomartinskou sváteční tabuli odjakživa patří. Na rozdíl od kachny ale není husa tak snadno dostupná. Zjistili jsme pro vás, kde ji seženete a kolik stojí. 

Historie svatomartinské husy

Dozlatova upečená husa s knedlíkem a zelím je jednou z tradičních svatomartinských specialit. Husy jsou totiž spojeny s legendou o sv. Martinovi, na jehož počest se tento svátek slaví. Legenda praví, že tohoto světce prý svým štěbetáním rušily při kázání a za svůj proto musejí pykat na pekáči. Pokud jste se rozhodli opeřence rovněž za jeho chování potrestat, je třeba si je hlavně někde obstarat.

Husu nejlépe z farmy

V současnosti se husy pečou v domácnostech mnohem častěji než dřív, přesto je ale neseženete tak snadno jako kachny. Asi nejlepší možností, kam si pro husy zajet jsou různé farmy, kde víte, v jakých podmínkách husy žily, a že jsou dobře vykrmené, což znamená, že mají dostatek vynikajícího husího sádla.

Jedinou nevýhodou hus z farem je, že je třeba si je třeba objednat dopředu. Pokud byste to ale nestihli, stále vás mohou zachránit i některá běžná řeznictví nebo supermarkety.

Kam tedy pro husu vyrazit?

  • Biofarma Trněný Újezd - rodinná farma nedaleko Karlštejna nabízí husy v bio kvalitě, což se odráží v jejich ceně. Za 1 kg husy zaplatíte 369 Kč. Koupit si můžete i polovinu. Husy objednávejte na farma@holavsky.eu nebo na některých farmářských trzích v Praze.
    Farma mívá stánky na Andělu, u Arkád na Pankráci nebo na Jiřáku. Nakupovat od nich můžete rovněž přes Scuk.cz nebo na stránkách Eshop.ze-statku.cz. V nabídce mají i kachny a husokachny, vše také v biokvalitě.
  • Husí farma Kalhov – v této farmě na Vysočině si můžete zamluvit chlazené i mražené husy.  Pokud by se vám do pečení husy nechtělo, můžete si sem zajet i na husí hody, které proběhnou o víkendech 10.-12. 11. a 17.-19. 11. Více na Farmakalhov.cz
  • Husí farma U Jelenů – v Žižicích u Slaného nabízejí husy chované v hale na slámové podestýlce, které dosahují váhy 4-6 kg. Husy je třeba si předem objednat na jejich stránkách Rybnikujelena.cz. Cena za kg je 295 Kč. Vyzvedávání hus na farmě je pak možné v pátek nebo v sobotu. 
  • Farma Zakšín a Farma Bílý kostel – husy z těchto farem si můžete objednat přes SMS na telefonním čísle 731 931 629. V současnosti je cena za kilogram husy 355 Kč. Celá husa vás tak může vyjít na cca 1100-1750 Kč. Po uskutečnění rezervace je nutné zaplatit zálohu 900 Kč/kus.
    Husu dostanete oškubanou, vykuchanou, s játry i drůbkami. Můžete si vybrat, zda chcete mraženou nebo chlazenou. Chlazená husa je k dispozici tři dny po objednávce, mražená týž den. Aktuální dostupnost hus zjistíte na stránkách Svatomartinskahusa.cz.
  • Drůbeží farma Holýšov – v Holýšově u Pacova na Vysočině chovají husy i pekingské kachny. Husy jsou vykrmovány do stáří cca 180 dnů. Váha chlazené husy se pak pohybuje mezi 3,5 – 6 kg. Cena za chlazenou husu pak je 250 Kč/kg. Současnou situaci ohledně nabídky hus zjistíte na telefonním čísle 777 106 695. Vyzvedávání je možné i v Praze na farmářských tržištích Kubáň či Náplavka. 
  • Druhaz Sedlčany – farma se sice zaměřuje na chov krůt, v nabídce mají i husy za cenu 299 Kč/kg. Husy dosahují váhy cca 3,2-5 kg. Objednávat můžete na čísle 731 991 763 s vyzvednutím v řeznictví Řevnicích u Prahy. Více na Krutifarma.cz.
  • Supermarkety – v obchodních řetězcích nabízejí obvykle husy mražené, zato však za mnohem výhodnější ceny než u farmářů. Jen je třeba se smířit s tím, že nebývají z českého chovu.
    Třeba v Globusu mají nyní až do 7.11. husu za akční cenu 169 Kč/kg, v Lidlu a v Kauflandu dokonce za 159 Kč/kg.  Koupit si zde můžete i menší husu o váze jen 2800 g. Pokud by se vám nechtělo péct husu celou, řešením jsou ještě mražená husí prsa nebo stehna. Ta váží od 700 do 1200 g a jejich cena 329,90 Kč/kg. 
    Přímo před svátkem svatého Martina je možné v některých supermarketech sehnat i husy chlazené.
  • Online supermarkety - pokud raději nakupujete přes internetové obchody, i zde si můžete husu objednat a dovezou vám ji až domů. Košík.cz nyní nabízí polské husy značky Animalco za 316,90 Kč/kg. Na Rohlík.cz pro změnu koupíte mražené husy maďarské, cena za kilogram je 299,90 Kč. Mraženou husu o váze cca 4 kg lze rovněž koupit i na Eshop.muj-reznik.cz za 1399 Kč za kus.

Náš tip: Svatomartinskou husu s bramborovým knedlíkem a jablečným zelím si pak můžete připravit podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více