Hrnkový drobenkový koláč s povidly je neuvěřitelně vláčný a křehký, nebesky chutná, a přitom je snadný na přípravu
7. 11. 2023 Vaření
Dostali jste chuť na něco dobrého k odpolední kávě? Hrnkové koláče nikdy nezklamou protože jsou jednoduché na přípravu. Hrnkový drobenkový koláč s určitě potěší vaše chuťové buňky.
Hrnkové koláče
Pečení sladkých dezertů vyžaduje přesnost. Ti zkušení už vědí, že jde především o vzájemné poměry surovin. Proto je možné péct i podle hrníčkových receptů. Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené. Kdo by se chtěl zbytečně odvažovat s ingrediencemi, když to jde mnohem snáz? Stačí hrnek (obvykle 250ml), velká lžíce a malá lžička.
Mohlo by vás zajímat
Drobenkové koláče
Drobenka je podobně oblíbená jako hrníčkové recepty. Její popularita spočívá nejen v jednoduché přípravě, možné proměnlivosti surovin, ale hlavně ve výborné chuti. Tady z drobenky máme dokonce celý koláč, který určitě rychle zmizí z talíře!
Drobenkový koláč má náplň. Většinou to bývá tvarohová, ale můžeme si ji přichystat makovou nebo povidlovou. Drobenka v níže uvedeném receptu není jen z mouky, cukru a másla, ale ještě v ní jsou žloutky a navíc voní skořicí.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Na přípravu tohoto drobenkového koláče si připravte: na těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, ¾ hrnku cukru moučka, 250 g másla nebo Hery, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a ½ lžičky mleté skořice. Dále: 2 lžíce mandlových lupínků. Na náplň: 500 g povidel, cukr, vanilkový cukr, mletá skořice a 1 lžíce rumu.
Jak na to? Tuk nakrájejte na menší kostky. Do mísy nasypte obě mouky, cukry, prášek do pečiva a skořici. Promíchejte, přidejte tuk, žloutky a vytvořte drobenku. Jednu třetiny z připravené drobenky dejte stranou a přimíchejte do ní mandle.
Troubu předehřejte na 190-200 °C. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem, nasypejte na něj dvě třetiny drobenkové směsi a upěchujte ji (třeba válečkem). Povidla dejte do mističky, promíchejte je se skořicí, rumem a oběma cukry. Ochucená povidla dejte na drobenkové těsto a rovnoměrně rozetřete. Na to dejte zbytek drobenky ochucené mandlemi, plech vložte do vyhřáté trouby a pečte dorůžova. Trvá to zhruba půl hodiny. Koláč je třeba nechat úplně vychladnout. Je totiž hodně křehký a rozpadal by se.
Náš tip: Připravte si hrnkový koláč (třeba s ovocem) podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hrnkové ananasové řezy s tvarohovou náplní jsou úžasně vláčné a jemné díky ananasové šťávě v korpusu a náplni z tvarohu a másla
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ochutnejte Kodaň: Kde koupíte nejlepší krevetové chlebíčky, kam zajít na tržnici a co si přivézt domů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé gnocchi
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 18 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 23 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka