Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnkové ananasové řezy s tvarohovou náplní jsou úžasně vláčné a jemné díky ananasové šťávě v korpusu a náplni z tvarohu a másla
Zdroj: Toprecepty, Hella

Přemýšlíte, co upéct na neděli, aby to bylo rychle, jednoduché, a přitom dobré? Čekáte návštěvu na chcete jim ke kávě nabídnout chutný a neobvyklý dezert? Řešením mohou být ananasové řezy s tvarohem.

Jaký dezert připravit z ananasového kompotu

Ananas je oblíbené exotické ovoce, které u nás zdomácnělo, a i v podobě kompotu. Čerstvý ananas můžeme i grilovat, ale když chceme na víkend něco speciálního, nabízí se právě koláč. Sladkokyselá chuť ananasu vynikne obzvláště v zákuscích s náplní. 

Co je potřeba na ananasové řezy s tvarohem

Korpus ananasového řezu je výborný i sám o sobě. Kouzlo tohoto dezertu ovšem spočívá také v náplni. Tu můžeme připravit z tvarohu, ale existují i verze z pomazánkového másla nebo s přidáním mascarpone.

V případě tvarohu je jedno, kterou variantu použijeme. Příprava je možná z kostky i z vaničky. Ani v případě tvarohu ve vaničce (nejlépe tučného) se nemusíme obávat, že by vadila jeho konzistence. Dobře zatuhne, protože se smíchá s máslem.

Dezert chutná výborně ozdobený čokoládou. Vynikající je také, když přidáme najemno nasekané ořechy. 

Na co si dát při přípravě dezertu pozor

Náplň se přidáním tvarohu občas srazí. Když se to stane, nahřejeme spodní část mísy s krémem. Variantou je také to, že mísu dáme na chvilku do ještě teplé trouby. Pak znovu prošleháme.

Můžeme ale nechat máslo rozehřát a trochu zchladnout a v této podobě ho vmíchat do tvarohu. Při tomto postupu by se tvaroh srazit neměl.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit ananasové řezy s tvarohovou náplní a čokoládou

Připravte si na plech o rozměrech 38 x 28 cm. Na přípravu tohoto moučníku budete potřebovat: 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva (nebo 1 lžičku sody), 1 špetku soli, 1 hrnek nahrubo sekaných vlašských ořechů a 1 ananasový kompot včetně šťávy (565 g). Na náplň si připravte: 250 g másla, 250 g tvarohu, 1 vanilkový cukr a 3 lžíce cukru moučka. Na ozdobu se čokoládu nebo čokoládovou polevu.

Jak na to? Troubu předehřejte na 160 °C. Šťávu z ananasu slijte do hrnečku a ananas pokrájejte na menší kousky. Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, sůl, pokrájené ořechy, cukr a rozklepněte dvě vejce. Přilijte šťávu a přidejte ananas. Všechny suroviny lehce promíchejte vařečkou.

Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Těsto naneste na plech a plech dejte do trouby. Pečte asi 20 minut. Pak plech vyndejte a korpus nechte vychladnout.

Máslo nechte povolit v misce. Pak přisypte cukr a s máslem ho utřete. Po lžících přidávejte tvaroh a míchejte. Čokoládovou polevu nechte rozehřát ve vodní lázni. Hotovou tvarohovou náplň natřete na vychladlý korpus a ozdobte ho čokoládovou polevou.

Náš tip: Variantou ananasového dezertu je i tento řez s pomazánkovým máslem zvaný "orgasmus". Připravte si ho podle videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více