Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché nekynuté podmáslové vdolky: Jsou neuvěřitelně vláčné, nadýchané jako peříčko a chutnají naprosto božsky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Jedním z oblíbených tradičních sladkých jídel jsou vdolky. Někdy může odradit příprava kynutého těsta. Když si chcete usnadnit práci, vyzkoušejte jednoduché nekynuté podmáslové vdolky. Jsou velmi rychlé na přípravu a chutnají úplně stejně.

Kde se vzaly vdolky

Když jsou vdolky ve školní kuchyni, vzbuzují ve většině dětí obrovské nadšení. Vdolky patří mezi velmi oblíbené sladké jídlo. Sice je považováno za staročeské, vdolky se pekly při posvícení a dostaly se i do říkanek a pohádek, ale původ jídla sahá mnohem dál. Pravděpodobně jde o pokrm, který do našich kuchyní docestoval nejspíš z Německa či Rakouska. Ostatně vdolkům se u nás říká bavorské. 

Co jsou vdolky

Asi se shodneme, že vdolky do naší kuchyně patří, otázkou je, co si pod nimi představíme. Na Moravě se totiž jako vdolky označují koláčky s dvojí náplní (dvojctihodné). V Čechách jde o nadýchané smažené placky. Chutí připomínají koblihy. Obě varianty se většinou připravují z kynutého těsta. Původně se tyto vdolky pekly nasucho na plotýnce kamen. A kdysi se vdolky také smažily na speciální pánvi s hlubšími prohlubněmi, které se říkalo vdolkovník.

Co potřebujete vědět při přípravě vdolků

Tradičně se připravovaly vdolky z kynutého těsta. Připravují se z droždí, ale i s kypřicím práškem. Když pospícháme, můžeme zvolit rychlejší postup. Hrníčkový a nekynutý právě tak, jak ho najdete v receptu níže. 

Když připravujeme vdolky, je třeba udělat tenčí placky, aby místo nich nevznikly naducané koblihy. Velmi důležité je také to, abychom vdolky smažili ve velmi vysoké vrstvě tuku. Musí v něm plavat. Jako tuk se využívalo sádlo, můžeme sáhnout po řepkovém oleji, případně po přepuštěném másle (ghí).

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit jednoduché nekynuté podmáslové vdolky

Na nekynuté podmáslové vdolky si připravte: 2 hrnky hladké mouky, ½ hrnku podmáslí, 1 vejce, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce oleje, 1 lžíci rumu, ½ lžičky jedlé sody, 2 špetky soli, olej na smažení, povidla nebo marmeláda a zakysanou smetanu.

Jak na to? Do mísy dejte podmáslí, olej, rum a rozklepnuté vejce a vše vyšlehejte metličkou. Přisypte mouku, cukry, sodu, sůl a zpracujte hladké těsto, asi jako na langoše. Pokud se bude těsto lepit, přidejte trochu mouky. Těsto přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.

Připravte si vál, posypejte ho trochou mouky a lžicí odebírejte přibližně stejné kousky. Vytvořte plochá kolečka.

Do vyšší pánve nalijte vyšší vrstvu oleje, rozehřejte ji a kolečka smažte z obou stran dozlatova. Usmažené vdolky odkládejte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Po lehkém vychladnutí naneste oblíbenou marmeládu a přidejte kopeček hustší smetany.

Náš tip: Pokud byste rádi přece jen vyzkoušeli klasické vdolky, připravte si ty kynuté podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více