Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pavel má rád klasické langoše s česnekem kečupem a sýrem.
Zdroj: Se svolením Pavla Berkyho / koláž Toprecepty.cz

Langoše patří mezi nejoblíbeněkší „streetfood“ nejen v Česku, ale i okolních zemích. V jejich domovině, Maďarsku, najdete stánky s nimi na každém rohu, pozadu nezůstávají ani Slováci. Jak si ovšem tuhle dobrotu vytvořit doma tak, aby jste už tu kupovanou nikdy nechtěli?

Kynutí dodá vláčnost

Podle Pavla Berkyho patří langoš neodmyslitelně ke slovenské kuchyni, ačkoliv zdůrazňuje, že jde o původně maďarský recept. Přestože hodně lidí se snaží přípravu těsta nějak časově „ošidit“, semifinalista MasterChef Česko 2020 mu raději dopřeje čas. Dokonce ho nechá kynout nadvakrát.

Jinak je ovšem Pavlův recept nenáročný a výsledek perfektní, což potvrzuje i drtivá většina komentářů na sociálních sítích. Přestože se nejedná o dietní pokrm, patří mezi neoblíbenější u nás. „V tuku jsou chutě, bohužel. A my na Slovensku a v Česku to moc dobře víme,“ přiznává s úsměvem Pavel.

Co na langoš?

Na smažení langošů sám používá nejčastěji pánev wok, s výběrem dochucení také neváhá. Já si langoše nejraději vychutnám potřené česnekovou pastou, zakysanou smetanou a posypané nastrouhaným sýrem. Skvěle se k nim ale samozřejmě hodí i kečup,“ svěřil se kuchař, který se zároveň aktivně věnuje i navrhování módy.

Zkuste změnu

Nejen, že rád experimentuje s netradičními pokrmy, klidně se pustí i do variací na klasická jídla. V televizní soutěži to ukázal při výrobě holubců, obměny však dělá i u langošů. „Místo klasického eidamu na langoších můžete vyzkoušet i různé další druhy sýrů. Skvěle se hodní například gouda, čedar, ale třeba i parmazán,“ radí Pavel. „A trošku svěžesti langošům dodají i různé nasekané bylinky jako třeba pažitka nebo petrželka,“ dodává.

Langoše podle Pavla Berkyho

Na přípravu luxusních langošů podle semifinalisty MasterChef Česko 2020 budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 ml plnotučného mléka, 100 g zakysané smetany, 70 g krupicového cukru, 50 g másla, 21 g čerstvého droždí, 12 g soli, rostlinný olej na smažení, na podávání pak podle chuti česnek, zakysanou smetanu, kečup či strouhaný sýr.

Jak na to?

  1. Mléko ohřejte na 35–40 °C a přidejte do něj cukr a droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Obyčejně to trvá kolem pěti minut.
  2. Do mísy od kuchyňského robotu nasypte mouku a sůl. Promíchejte a přidejte vzešlý kvásek a zakysanou smetanu.
  3. Uhněťte vláčné těsto a nakonec do něj nalijte rozpuštěné máslo. Opět nechte hníst, aby se vše propojilo, poté těsto přendejte do čisté mísy. Lépe se vám bude s těstem pracovat, když si ruce promažete olivovým olejem či jiným rostlinným olejem. Přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 1 hodinu.
  4. Nakynuté těsto dejte na moukou posypanou pracovní plochu a lehce jej také posypte. Opatrně ho párkrát prohněťte, abyste z něho vytlačili přebytečný vzduch.
  5. Rozdělte těsto na 8 stejných dílů a z nich vyválejte bochánky. Zakryjte je potravinovou fólií a nechte kynout ještě 15-20 minut. Mezitím si připravte pánev s olejem, který rozehřejte na 170-180 °C.
  6. Z nakynutých bochánků vytvarujte placky jako kdybyste dělali menší pizzu. Langoše smažte v rozpáleném oleji asi minutu z každé strany, aby byly krásně zlatavé. Během smažení můžete pánví lehce pohybovat, aby se olej dostal i do středu langoše.
  7. Podávejte potřené rozmačkaným česnekem a podle chuti zakysanou smetanou, kečupem či sýrem.

Podle našeho videoreceptu si můžete připravit i vynikající jogurtové langoše:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více