Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské recepty z jablek: Víte, co je šprachanda nebo jak se dělá jablečná sekanina?
Zdroj: Toprecepty, Jenda1

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoce. Dokonce se říká, že pouhý jeden kousek denně vás ochrání před návštěvou lékaře. Asi právě proto byla odjakživa tak hojně využívána v kuchyni. Připomeňte si s námi tři jablečné pokrmy, jejichž názvy dnešní mladé generaci už možná nic neříkají.

Jablečné hody

Pokud si na první dobrou představíte jen štrúdl nebo jablečný koláč, tak se zkuste zeptat svých předků. Dříve totiž hrála jablka při vaření prim. Bylo jich hodně, a tak nebyl důvod šetřit. Z jablek se dělaly pudinky, kaše, polévky, omáčky, kompoty, všechny možné druhy sladkých moučníků, jablka se používala pod maso, ale i k rybám nebo ve formě sušených křížal místo pamlsku. Jak píše Bedřich Hájek ve své knize Jablko v kuchyni, měla kdysi každá chalupa mít svoji jabloň. Vysokou, košatou, majestátní, pod níž se večer dobře sedělo, a která dávala ovoce: jablka. A právě ta se dala a stále dají využít na stovky způsobů. Pojďme si dnes ukázat tři trochu pozapomenuté recepty.

Šprachanda

Někdy pod tímto názvem vznikla polévka, jindy byla šprachanda spíš ve formě sladké kaše, která se podávala na závěr slavnostního menu. Také suroviny byly dle krajů proměnlivé, ale základ z vařených jablek se neměnil. Na lidovou polévku šprachandu budete potřebovat jablečné křížaly, sušené hrušky a švestky, hřebíček, mletou skořici a med. Vše zalijte vodou a provařte. Pak polévku dolijte moukou zahuštěným mlékem a znova nechte probublat. Podle chuti dosolte, oslaďte a zjemněte máslem. Polévka se podává s vařenými bramborami.

Bác neboli báč

Pod oběma názvy je známá slaná bramborová buchta, do níž se dle krajů někdy přidávala slanina, jindy mák nebo tvarůžky, a někdy se bác pekl s jablky. Nejjednodušší recept na bác je, že nastrouháte 1 kg vařených oloupaných brambor, vmícháte vajíčko, hladkou mouku, trochu sušeného droždí, třený česnek a sůl. Tento základ pak dochutíte nastrouhanými jablky. Měla by stačit dvě, ale podle toho, jak jsou moc nebo málo šťavnatá, můžete i přidat. Těsto doplňte nasekanými jarními bylinkami a upečte v pekáči v troubě dorůžova.

Jablečná sekanina

Jako sekanina se dříve označovala nádivka, o Velikonocích známá pod pojmem hlavička. Recept na Jablečnou sekaninu paní Fořtové v knížce Jablko v kuchyni vás asi spojením brambor, mletého masa, cibule, zeleniny a jablek do pokrmu podobného sekané poněkud překvapí. Ale jakmile tohle jídlo ochutnáte, stane se stálicí ve vašem kulinárním repertoáru. Jak na to? Nakrájejte na kostičky oloupaná jablka a brambory (ty by měly tvořit polovinu váhy jablek), přidejte jednu nadrobno nasekanou cibuli a na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu dle chuti. Smíchejte s mletým masem. Toho by měla být asi třetina celé hmoty. Osolte, opepřete, dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a přiklopené pečte asi 45 minut. Poté odklopte a dopečte dozlatova.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více