Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prime Hydration kofein neobsahuje, ale také jde o nevhodný nápoj pro děti
Zdroj: Harry Cavanagh, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Energetický nápoj Prime opět rozpoutal debatu o nebezpečnosti tohoto druhu pití pro děti. Obsah kofeinu v „energeťáku“, který je nyní u nás hitem školáků, překračuje pro nezletilé maximální doporučenou denní dávku. Zjišťovali jsme, co všechno hrozí.

Proč je nápoj nevhodný pro děti

Jedna malá plechovka energetického nápoje Prime Energy obsahuje 200 miligramů kofeinu, což je srovnatelné se třemi až čtyřmi šálky silného espressa, jak informuje Deník.  

Podle odborníků je takové množství kofeinu pro děti absolutně nevhodné. Maximální denní dávka kofeinu pro děti do devíti let je 60 mg na den, pro děti do 12 let je to maximálně 85 mg na den. Maximální bezpečný denní příjem pro nezletilé do 18 let je pak 3 mg/kg. V závislosti na hmotnosti dítěte lze tuto dávku "přešvihnout" pouhým jedním nápojem.

Pro srovnání, známé drinky Red Bull či Monster Energy mají ve stejném množství kofeinu 114 mg a 107 mg! 

Jedna verze nápoje Prime tedy obsahuje více než dvojnásobek maximální doporučené denní dávky kofeinu.

Problémem je i to, že nápoj chutná velmi podobně jako přechozí verze, Prime Hydration, která byla bez kofeinu. U školáků ale může snadno vzniknout mylný dojem, že jde o stejný drink, jen v jiném balení. 

Aby bylo jasno hned: kofeinem nadupaná verze je v plechovce a nese název Prime energy. Jeden nápoj vyjde i na 200 Kč. Ale pozor, ani verze Hydration asi není pro děti vhodná, byť na tom se zatím odborníci neshodnou. 

Může přijít arytmie

Jak v DVTV upozornil Pavel Suchánek, kofein v Prime energy drinku je zastoupen přespříliš. „Jsou to minimálně tři silná espressa. Tak, co udělají tři silná espressa vypitá najednou s dvanáctiletým člověkem? No, určitě bude mít problémy s trávením, možná bude mít problémy se srdeční arytmíí, když ne, tak k tomu bude náchylný, asi mu to udělá problém s krevním tlakem, možná mu to udělá problém i třeba s hypoglykémií,“ vysvětlil odborník na výživu s tím, že tohle všechno určitě nechceme zjišťovat na samotných dětech. 

Káva není pro děti

Jak odborník upozorňuje, je pití Prime podobné konzumaci kávy, před níž by děti měly být chráněny a to hned z několika důvodů. Předně tento nápoj obsahuje kofein, který funguje jako stimulant. U dětí může způsobovat problémy se spánkem, zvýšenou nervozitu a podrážděnost, a dokonce i zrychlený srdeční tep. Kofein může podle lékařů také negativně ovlivnit vývoj nervového systému.

Dalším důvodem je riziko osteoporózy. Kofein může zvyšovat riziko tohoto onemocnění tím, že ovlivňuje schopnost těla vstřebávat vápník. Káva může způsobovat také žaludeční potíže, jako je pálení žáhy nebo žaludeční vředy. Děti, které pijí kávu, navíc mohou mít menší chuť k jídlu nebo mohou nahrazovat zdravé nápoje, jako je mléko, kávou.

Experti varují

Rovněž Americká pediatrická akademie nedoporučuje dětem do 12 let žádnou kávu, čaj, limonády, sportovní nápoje ani jiné výrobky obsahující kofein, zatímco dospívající ve věku 12 až 18 let by měli omezit příjem kofeinu na méně než 100 miligramů denně, což je přibližně velikost obvyklého šálku kávy.

Zdroje informací: 

dvtv.cz - Dávka kofeinu v nápoji Prime je obrovská, jsou to tři silná espressa. Děti z toho můžou mít arytmii, říká Suchánek

denik.cz - České děti si oblíbily nebezpečný nápoj. Tikající bomba děsí experty i rodiče

cnn.com - It’s not OK to let kids drink coffee — so why do we do it?

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více