Dirty horchata je hitem babího léta. Ochutnejte ledovou „špinavou“ kávu s rýžovým mlékem, likérem a skořicí
14. 9. 2023 Vaření
Teplé dny ještě nekončí, máme tedy ještě spoustu příležitostí pochutnávat si na letních ledových nápojích. Dirty Horchata je jedním z nich. Pokud patříte k milovníkům ledové kávy, určitě vás tento nápoj osloví. Navíc je i pro vegany, báječně chutná a voní po skořici.
Rostlinné mléko horchata
Znáte horchatu? Speciální mléko je populárním drinkem Španělska i zemí Latinské Ameriky, kde se popíjí jako osvěžující nápoj v létě, ale i v zimě v horké variantě. Navzdory speciálnímu názvu jde vlastně o druh rostlinného mléka, které se popíjí obvykle samotné slazené a dochucené skořicí a někdy i kardamomem, dá se ale použít do různých jiných nápojů, třeba do ledové kávy.
Mohlo by vás zajímat
Ve Španělsku i v Latinské Americe
Horchatě se někdy říká nápoj bohů a zázračné účinky jí přičítali již staří Mayové a Aztékové. Horchata však není jen jedna. Ve Španělsku tvrdí, že jediná pravá je ta pocházející ze španělské Valencie. Říká se jí horchata de chufa, neboť se připravuje ze speciální suroviny - hlíz rostliny šáchor jedlý, které jsou známé nejen jako chufa, ale i jako tygří ořechy. Právě ty dodávají španělské horchatě nasládlou a oříškovou chuť a také prý léčivé a povzbuzující schopnosti.
Oproti tomu latinskoamerická verze horchaty se připravuje z předem namočené rýže, takže je vlastně takovou variantou běžného rýžového mléka. Někdy se jí říká i rýžová voda. Tato horchata se však dochucuje skořicí, muškátovým oříškem a kardamomem a často se do ní přidává i sušené nebo kondenzované mléko. Pak již ale není veganská. Některé latinskoamerické verze se vyrábějí i z mandlí, sezamu, semínek cukrových melounů nebo z různých bylin.
Horchata nejen do kávy
Ačkoli je horchata vynikající sama o sobě, můžete s ní nakládat jako s jakýmkoliv jiným mlékem, ať už živočišným nebo rostlinným. A tak právě vznikl nápad udělat z ní kávový nápoj. Dirty horchata je vlastně špinavá horchata, přičemž původ názvu lze odvodit snadno – tmavé espresso totiž světlý mléčný nápoj vlastně ušpiní. Koření v horchatě pak dodá této ledové kávě zajímavější příchuť, takže vám vznikne báječný voňavý, sladký a navíc povzbuzující drink a alternativa k obyčejné ledové kávě.
Jak připravit špinavou horchatu?
Dirty horchata je v současnosti oblíbeným nápojem hlavně v Mexiku, ale i v dalších zemích Latinské Ameriky. Připravuje se z latinskoamerické rýžové verze horchaty a někdy se vylepšuje i tmavým kořeněným rumem nebo kávovým likérem Kahlúa. Podává se samozřejmě s ledem, horchatu si ale klidně můžete vychutnat i v teplém kávovém nápoji. A jak tu ledovou verzi připravíte?
Budete potřebovat: 1 šálek nevařené dlouhozrnné bílé rýže, 2 ½ šálku horké vody, ⅓ šálku medu nebo javorového sirupu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 1 ½ lžičky mleté skořice, 2 plechovky kokosového mléka nebo 4 šálky plnotučného mléka (množství můžete částečné nahradit i jednou plechovkou kondenzovaného mléka), 2 šálky studené kávy nebo espressa (kávu můžete i přidat), 60-230 ml tmavého rumu nebo likéru Kahlúa (lze vynechat), skořicový cukr nebo normální skořici na ozdobu.
- Ve velké míse smíchejte rýži a 2 ½ šálku horké vody. Rýži máčeje při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Můžete použít i vodu pokojové teploty a namáčet rýži 8 hodin nebo přes noc.
- Rýži s vodou pak přelijte do mixéru a mixujte asi 2 až 3 minuty, dokud nevznikne krémová hmota. Přidejte med nebo javorový sirup, vanilku, muškátový oříšek, skořici a špetku soli a opět promixujte. Směs nalijte do velkého džbánu nebo sklenice. Přidejte mléko, promíchejte a nechte důkladně vychladit. Před podáváním dobře promíchejte.
- Sklenice naplňte ledem. Přidejte horchatu a poté přilijte do sklenic kávu, případně likér Kahlúa. Ozdobte skořicí a podávejte.
Náš tip: Horchatu si ve Španělsku často vychutnávají se speciálním smaženým pečivem zvaným churros. Zkuste je udělat podle našeho videoreceptu. Určitě vám zachutnají s dirty horchatou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více