Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dirty horchata je hitem babího léta. Ochutnejte ledovou „špinavou“ kávu s rýžovým mlékem, likérem a skořicí
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Teplé dny ještě nekončí, máme tedy ještě spoustu příležitostí pochutnávat si na letních ledových nápojích. Dirty Horchata je jedním z nich. Pokud patříte k milovníkům ledové kávy, určitě vás tento nápoj osloví. Navíc je i pro vegany, báječně chutná a voní po skořici.  

Rostlinné mléko horchata

Znáte horchatu? Speciální mléko je populárním drinkem Španělska i zemí Latinské Ameriky, kde se popíjí jako osvěžující nápoj v létě, ale i v zimě v horké variantě. Navzdory speciálnímu názvu jde vlastně o druh rostlinného mléka, které se popíjí obvykle samotné slazené a dochucené skořicí a někdy i kardamomem, dá se ale použít do různých jiných nápojů, třeba do ledové kávy.

Ve Španělsku i v Latinské Americe

Horchatě se někdy říká nápoj bohů a zázračné účinky jí přičítali již staří Mayové a Aztékové. Horchata však není jen jedna. Ve Španělsku tvrdí, že jediná pravá je ta pocházející ze španělské Valencie. Říká se jí horchata de chufa, neboť se připravuje ze speciální suroviny - hlíz rostliny šáchor jedlý, které jsou známé nejen jako chufa, ale i jako tygří ořechy. Právě ty dodávají španělské horchatě nasládlou a oříškovou chuť a také prý léčivé a povzbuzující schopnosti.

Oproti tomu latinskoamerická verze horchaty se připravuje z předem namočené rýže, takže je vlastně takovou variantou běžného rýžového mléka. Někdy se jí říká i rýžová voda. Tato horchata se však dochucuje skořicí, muškátovým oříškem a kardamomem a často se do ní přidává i sušené nebo kondenzované mléko. Pak již ale není veganská. Některé latinskoamerické verze se vyrábějí i z mandlí, sezamu, semínek cukrových melounů nebo z různých bylin

Horchata nejen do kávy

Ačkoli je horchata vynikající sama o sobě, můžete s ní nakládat jako s jakýmkoliv jiným mlékem, ať už živočišným nebo rostlinným. A tak právě vznikl nápad udělat z ní kávový nápoj. Dirty horchata je vlastně špinavá horchata, přičemž původ názvu lze odvodit snadno – tmavé espresso totiž světlý mléčný nápoj vlastně ušpiní. Koření v horchatě pak dodá této ledové kávě zajímavější příchuť, takže vám vznikne báječný voňavý, sladký a navíc povzbuzující drink a alternativa k obyčejné ledové kávě. 

Jak připravit špinavou horchatu?

Dirty horchata je v současnosti oblíbeným nápojem hlavně v Mexiku, ale i v dalších zemích Latinské Ameriky. Připravuje se z latinskoamerické rýžové verze horchaty a někdy se vylepšuje i tmavým kořeněným rumem nebo kávovým likérem Kahlúa. Podává se samozřejmě s ledem, horchatu si ale klidně můžete vychutnat i v teplém kávovém nápoji. A jak tu ledovou verzi připravíte?

Budete potřebovat: 1 šálek nevařené dlouhozrnné bílé rýže, 2 ½ šálku horké vody, ⅓ šálku medu nebo javorového sirupu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 1 ½ lžičky mleté skořice, 2 plechovky kokosového mléka nebo 4 šálky plnotučného mléka (množství můžete částečné nahradit i jednou plechovkou kondenzovaného mléka), 2 šálky studené kávy nebo espressa (kávu můžete i přidat), 60-230 ml tmavého rumu nebo likéru Kahlúa (lze vynechat), skořicový cukr nebo normální skořici na ozdobu. 

  1. Ve velké míse smíchejte rýži a 2 ½ šálku horké vody. Rýži máčeje při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Můžete použít i vodu pokojové teploty a namáčet rýži 8 hodin nebo přes noc. 
  2. Rýži s vodou pak přelijte do mixéru a mixujte asi 2 až 3 minuty, dokud nevznikne krémová hmota. Přidejte med nebo javorový sirup, vanilku, muškátový oříšek, skořici a špetku soli a opět promixujte. Směs nalijte do velkého džbánu nebo sklenice. Přidejte mléko, promíchejte a nechte důkladně vychladit. Před podáváním dobře promíchejte.
  3. Sklenice naplňte ledem. Přidejte horchatu a poté přilijte do sklenic kávu, případně likér Kahlúa. Ozdobte skořicí a podávejte. 

Náš tip: Horchatu si ve Španělsku často vychutnávají se speciálním smaženým pečivem zvaným churros. Zkuste je udělat podle našeho videoreceptu. Určitě vám zachutnají s dirty horchatou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více