Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nechce se vám na svatého Martina péct celou husu? Pokud byste si ale přece jen nějakou husí pochoutku chtěli stylově dopřát, jsou tyto husí koláčky podle šéfkuchaře Hynka Vávry to pravé. Je to vlastně taková celé husí menu v kapesním balení a chutnají naprosto úžasně. 

Husí koláčky z Hliněné bašty

Speciální husí koláčky vymyslel Hynek Vávra, šéfkuchař a majitel vyhlášené restaurace Hliněná bašta v Průhonicích nedaleko Prahy, kde můžete koláčky i ochutnat. Tato specialita je vlastně takovou dokonalou kombinací všech martinských specialit.

Je v ní maso z husy, kysané zelí, kynuté těsto nahrazuje houskový knedlík a v neposlední řadě je takovou alternativou ke sladkým kynutým koláčům, které na žádném posvícení nesmějí chybět. Jen tyto spíš uspokojí milovníky slaných jídel. 

Místo celé husy koláče

Husí koláčky jsou vynikající chuťovkou, pokud pořádáte méně formální svatomartinskou akci. Na jejich přípravu vám stačí koupit třeba jen husí stehna nebo prsa, jejichž pečení je snadné a mnohem rychlejší než u celé husy. Pokud byste ale celou husu stejně připravovali můžete koláčky upéct až po svatém Martinovi a aspoň tak najdete využití pro zbytky z husí pečínky

Recept na husí koláče?

Pokud to máte do Hliněné bašty daleko, nemusíte smutnit. Hynek Vávra nám poskytl svůj recept a vy si tak husí koláčky můžete klidně upéct i doma. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g upečené husy i s kůží (pokud pečete celou husu, odeberte si část masa i s výpekem), 100 ml sádla, 1 cibuli, 300 g kysaného zelí, kmín celý a drcený a sůl. Na těsto si připravte: 100 g hladké mouky na kvásek, 500 g polohrubé mouky, 100 g žitné mouky, 300 g škvarků nakrájených nadrobno, 200 g kysaného zelí pokojové teploty, 30 g droždí, 1 lžíce cukru, 200 ml mléka (můžete je nahradit i pivem, vodou nebo zákysem), 100 ml husího výpeku (studeného) nebo sádla, 1 vejce, 1 lžíci mléka, hrubozrnnou sůl a kmín na posypání koláčků. 

  1. Z hladké mouky, droždí, cukru a trochy vlažného mléka si udělejte kvásek a nechte ho vzejít cca 20 minut na teplém místě. Do velké mísy dejte zbývající polohrubou a žitnou mouku, nasekané škvarky a kmín a promíchejte. Přidejte kvásek, zbylé mléko a sádlo nebo výpek z husy a začněte vypracovávat těsto.
  2. Postupně přidávejte kysané zelí, které jste si ohřáli do pokojové teploty a překrájeli, aby nebylo dlouhé. Hněťte, dokud nevypracujete vláčné těsto, které se nebude lepit. Podle potřeby dosypejte případně trochu mouky a přidejte sůl. Těsto nechte 20 minut odpočinout. Znovu zpracujte a nechte opět odpočinout cca 5 minut. 
  3. Těsto si rozdělejte na díly, na každý koláč potřebujete 80 gramů těsta. Z těsta pak uválejte kuličky a z nich vytvarujte placky. 
  4. Maso i s kůží natrhejte na kousky. Na sádle z husy orestujte na proužky nakrájenou cibuli skoro dohněda, přidejte oba druhy kmínu a kysané zelí, promíchejte a nakonec přidejte natrhané maso. Opět promíchejte a nechte odstavené vychladnout.
  5. Lžící naneste náplň doprostřed koláčků, okraje překlopte k sobě jako do tvaru šátečku a zabalte jako buchty. Spojem dolů dejte koláčky na plech vyložený pečicím papírem. 
  6. Vejce (případně jen žloutky) prošlehejte s mlékem a mašlovačkou koláčky pomažte. Posypejte je celým kmínem a hrubou solí a nechte kynout ještě asi 10 minut. Nakonec vložte koláčky do trouby předehřáté na 220 °C, dokud  na povrchu nezezlátnou. Dospodu trouby je dobré vložit nádobu s vodou. Hotové koláčky nechte trochu vychladnout a podávejte. 

Náš tip: Na postup přípravy koláčků se můžete podívat i v naší fotogalerii

Fotogalerie - Husí koláčky z kynutého těsta podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta. Netradiční svatomartinské pohoštění si zamiluje

Ukázat 5 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více