Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční chvíle Lucie Bílé: Na obalované oříšky z kuchařky po mamince nedám dopustit, říká zpěvačka
Zdroj: se souhlasem Lucie Bílé a Profimedia/koláž Toprecepty

Zpěvačka Lucie Bilá se před svátky nezastaví, vánoční koncertní turné jí to každoročně nedovolí. Jak ale prozradila pro web Toprecpety.cz, na Štědrý den se samozřejmě těší, stejně jako na jedno speciální cukroví z ručně psané kuchařky po mamince.

Vánoce i advent Lucie Bílé 

V sobotu v Hradci Králové, v neděli v Neratově, v pondělí v Brně, v úterý v Ostravě... Tak vypadá letošní koncertní turné Lucie Bílé. Zatímco ostatní uklízejí, pečou a stresují se, Lucie na pódiích v mnoha českých i slovenských městech rozdává lidem radost. Stejně jako loni nebo předloni. 

Moje sváteční období každoročně začíná již koncem listopadu, kdy vyrážím na vánoční turné po celém Česku i Slovensku, a i když je to časově náročné, je to tradice, na kterou nedám dopustit," svěřila se pro web Toprecpety.cz zpěvačka a zároveň dodala, že každý koncert přináší krásná setkání a mnoho magických momentů.

I přesto se ale nejvíc těším na Štědrý den. To se svět na chvíli zastaví a možná také trochu uzdraví. Lidé si vzájemně přejí hodně zdraví, štěstí i lásku a jsou na sebe hodnější. Takové okamžiky jsou pro mě pohlazením na duši," říká Lucie s tím, že pro ni Vánoce vždycky představovaly nejkrásnější chvíle v roce.

Ne kvůli dárkům, ani kvůli stolům, které jsou plné těch největších dobrot, ale díky času prožitému s rodinou a nejbližšími," usmívá se Lucie, která se těší, že i letos stráví Vánoce společně s rodinou.

Čas s mými blízkými je pro mě vzácnější než jakýkoli dárek pod stromečkem. A právě to chci popřát i vám, čtenářům – vánoční svátky provoněné nejen cukrovím, ale především láskou a radostí v kruhu rodiny a vašich milovaných,“ vzkázala Lucie čtenářům webu Toprecepty.cz a svěřila se i s tím, jak to má ona sama s vařením a pečením. 

Recept na oříškové cukroví od maminky 

Nikdy jsem se netajila tím, že toho moc nenavařím a nenapeču. Můj partner Radek vždy říká, že jsem raději koupila hospodu, než abych vařila,“ směje se Lucie.

Mám ale krásnou kuchařku mé maminky, kterou si sama ručně psala. Je to takový můj poklad, ve kterém je všechno vánoční cukroví i pravá česká kuchyně. Poslední dobou se sice v rámci stravování snažím úplně vyhýbat cukru, zároveň ale miluji kávu a k ní tu a tam patří něco malého na chuť. Právě proto mám v oblibě obalené oříšky, které nejsou příliš sladké, a jsou velké tak akorát, aby nešlo o žádný významný hřích," popisuje Lucie a přidává vyzkoušený recept své maminky

Na obalované oříšky budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 70 g mandlí (nastrouhaných i se slupkou), 50 g moučkového cukru, 1 žloutek a balíček lískových oříšků. 

Jak na to? Z mouky, másla, mandlí, cukru a žloutku vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout. Mezitím na másle opražíme všechny lískové oříšky a oloupeme je. Poté oříšky obalíme těstem a vytvoříme z nich kuličky, které pečeme v troubě předehřáté na 200°C. Cukroví ještě teplé zlehka posypeme cukrem.

 

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie