Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ginger shot aneb Zdravý „panák“ nabitý vitaminy povzbudí i zahřeje. Vyjde na pouhých 15 Kč a příprava je jednoduchá
Zdroj: Freepik, freepik

Zima opět udeřila v plné síle, o to víc tak v chladném počasí přijde vhod trochu podpořit imunitu. Ideálním pomocníkem je v tomto případě nápoj ginger shot. Tento drink bývá v zimních měsících hitem a často se prodává poměrně draze. Přitom si jej snadno za pár korun můžete připravit i doma. 

Ginger shot - dokonalý zimní nápoj

Ginger shot je nápoj, který by se dal opravdu označit za jakýsi zázvorový panák (slovem shot se ostatně panáky označují). Jde o malý koncentrovaný zázvorový drink, jehož hlavní složkou je zastudena lisovaná zázvorová šťáva z čerstvého kořene zázvoru (i když drink se dá připravit i ze sušeného zázvoru).

Tu doplňuje med nebo nějaké jiné sladidlo a kokosová voda, které zajistí lahodnější a sladší chuť nápoje a vyváží štiplavost zázvoru. Kromě toho se přidává i citronová šťáva a kurkuma a někdy i klasický nebo kajenský pepř. Právě všechny tyto složky se navzájem skvěle dokonale doplňují a účinek je tak ještě intenzívnější. 

Na co pomáhá ginger shot?

Právě jeho složení z něj činí nápoj ideální pro období chřipek a různých nachlazení. Působí jako ideální zabiják všech virů. Je totiž dokonalým zdrojem vitaminů a dalších živin a vůbec tělu prospěšných látek. Kromě toho, že posiluje naši obranyschopnost, působí protizánětlivě a má i antioxidační účinky

Stačí si dát jeden takový drink (doporučuje se panák o objemu 40-50 ml) každý den nejlépe hned po ránu a žádná nemoc si na vás nepřijde. A hned na začátku dne vás přímo nakopne a dodá dostatek energie

Zázvorový drink vyrobíte snadno i doma

Nápoj s názvem ginger shot nabízí v zimě mnoho freshbarů, od různých výrobců jej seženete i na internetu nebo v obchodech, a to za různé ceny a v různý stupních účinnosti. Ty kvalitní připravené opravdu z vylisované zázvorové šťávy stojí poměrně hodně, cena jednoho takového zdravého shotu bývá až kolem 70 Kč.

Přitom si úplně stejný ozdravný drink snadno vyrobíte i doma a mnohem levněji. Nebudete potřebovat ani speciální odšťavňovač, stačí vám jen výkonný mixér a jemné sítko. Ingredience na ginger shot jsou pak běžně dostupné téměř v každém obchodě, jeden domácí ginger shot vás pak vyjde přibližně na pouhých 15 Kč

Jak dlouho vydrží ginger shot v lednici?

Předností domácího ginger shotu je to, že přesně víte, jaké suroviny a z jakého zdroje jste do něj použili. Navíc si jej můžete vychutnat co nejčerstvější a rovněž si snadno upravíte jeho intenzitu podle své chuti.

Pokud je na vás zázvor moc štiplavý, klidně jej trochu uberte, případně nápoj víc oslaďte. Ginger shot si můžete klidně udělat i do zásoby a pak jej uchovávat v lednici, kde vydrží asi týden. Pít jej poté můžete samotný nebo naředěný studenou či teplou vodou.  

Ginger shot pro lepší imunitu

Účinný nápoj, který vám pomůže se v zimě vyhnout virózám, si můžete jednoduše namixovat podle následujícího receptu. Můžete si být jisti, že bude chutnat stejně jako ten, který znáte z obchodů, a možná ještě lépe. A jak na to? 

Budete potřebovat: ¼ šálku (cca 25 g) omytého a nahrubo nasekaného kořene zázvoru, ⅓ šálku citronové šťávy ze 3 až 4 citronů, 60 ml kokosové vody (lze vynechat, místo toho můžete dát 1 lžíci medu nebo podle chuti), špetku nebo dvě kajenského pepře, případně ještě ¼ lžičky kurkumy. 

  1. Omyjte a nakrájejte kořen zázvoru. Zázvor nemusíte loupat, protože šťávu před pitím přecedíte. Jen ho nahrubo nasekejte, aby se vám lépe mixoval. Vymačkejte šťávu z citronů. Všechny ingredience vložte do výkonného mixéru. 
  2. Mixér přiklopte víčkem a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Tu pak přeceďte přes jemné sítko, dřeň ještě trochu vymačkejte, abyste získali co nejvíce šťávy. Přecezenou tekutinu nalijte do sklenic na panáky a vypijte najednou.
Náš tip: Ze zázvoru si můžete připravit i tento vynikající zázvorový sirup podle našeho videoreceptu. Hodí se do čaje i jako základ limonád. 
Zdroje informací: 
Indianhealthyrecipes.com: Ginger Shots Recipe
Downshiftology.com: Ginger shots

Healthline.com: What Are Ginger Shots? Everything You Need to Know

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více