Kandovaný zázvor

petram Kuchařka: petram

Ostatní 27 názorů

Suroviny

zázvor (čerstvý)
cukr
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky silné 2-3 mm.

  2. Přendáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vaříme za občasného promíchání asi 10 min.

  3. Následně vývar opatrně slijeme (uschováme), plátky zalijeme čerstvou vodou a opět 10 min povaříme. Tento postup opakujeme 4x, abychom odstranili část štiplavosti.

  4. Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijeme vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidáme cukr.

  5. Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na ty tři kusy zázvoru, co jsou na fotografii, jsem dala 4 vrchovaté lžíce.

  6. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor a většina tekutiny se vyvaří (trvá to obvykle 20-30 min).

  7. Na závěr přendáme na talíř, oddělíme od sebe jednotlivé kousky a necháme zaschnout.

  8. Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžeme ještě obalit v krupicovém cukru.

Poznámka

Schované vývary ze zázvoru můžeme použít např. do čaje nebo na přípravu domácí zázvorové limonády.

Recepty na zázvorový čaj:

http://www.toprecepty.cz/recept/17149-zazvorovy-ca...

http://www.toprecepty.cz/recept/15364-zazvorovy-ca...

Recepty na zázvorovou limonádu:

http://www.toprecepty.cz/recept/13360-zazvorova-li...

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 42 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kandovaný zázvor

  • petram petram(autorka receptu)

    Věra Colbecková: Výborné tipy, moc děkuji!

    Odpovědět

  • Věra Colbecková Věra Colbecková(neregistrovaný)

    petram: dnes poprvé kanduji zázvor, ještě se vaří. Tak jako Petr (13.11.2012), jsem se rozhodla neredukovat sílu zázvoru opakovaným sléváním vývaru. Mám zázvor ráda pálivý. Ohledně zachování a vylepšení barvy doporučuji použít tumeric (česky kurkuma) a citronovou šťávu. Kurkuma obarví do žluta a citron pomáhá udržet přírodně světlou barvu. Citron je výborný pomocník i při přípravě jiných druhů ovoce, například jablka na štrúdl. Stačí si do misky kam vkládáme oloupaná a nakrájená jablka přidat trochu vody a citron, a při každém přidání jablka to promíchat. Jablka si tak zachovají svou barvu až do použití. A také mne zrovna napadlo, že příště zkusím kandovat zázvor a pomerančovou kůru dohromady. Toto by mělo vylepší barvu zázvoru a kyselina v pomerančové kůře nahradí citron. :-D

    Odpovědět

  • Marks Marks(neregistrovaný)

    Aké máte skúsenosti s uvedeným receptom na zázvorový čaj ? Osobne ho varím podľa receptu z tejto stránky: http://www.elegantnibydleni.cz/zazvorovy-caj-recep...

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Miquel: To je nádhera. Netušila jsem, že i doma vyrobený může vypadat takto pěkně. Za fotku moc děkuji. :-K

    Odpovědět

  • Miquel Miquel

    Přidal jsem foto, pokud to vadí, odstraním.

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    hanso: Já si myslím, že pěkná barva je výsledkem použití nějakých aditiv při výrobě. Nevím konkrétně čeho, může se jednat o barvivo, konzervant nebo něco podobného. Osobně bych barvu neřešila a byla ráda za to, že jsem si vyrobila něco sama a bez chemie.

    Odpovědět

  • hanso hanso(neregistrovaný)

    Varil som ho presne podľa receptu, ale zázvor nemal nikdy takú peknú farbu, ako keď ho kúpim v obchode. Neviete, čím to asi je a ako dosiahnúť peknú svetlú farbu, namiesto hnedej farby? díky za radu:-?hanso@centrum.sk

    Odpovědět

  • Masounek Masounek(neregistrovaný)

    Moc dobré, na konci jsem na něj trochu zapomněla a cukr zkaramelizoval - bylo to nakonec výborné

    Odpovědět

  • pacho pacho(neregistrovaný)

    bomba vec na vecernu pohodu pred vianocami :-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Jana: Připravila bych ho nejvíce týden předem a určitě důkladně zabalila do celofánu.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    petram: Děkuji za odpověď...ráda bych to dala do balíčku k Vánocům a nevím, kdy to připravit, aby se mi to nezkazilo?

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Jana: Množství cukru opravdu záleží na Vaší chuti, jak píšu v receptu, na tři menší kusy zázvoru dávám cca 4-5 lžic. Trvanlivost jsem neměla nikdy možnost vyzkoušet, do týdne zázvor zmizel :-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Petr: Líbí se mi Váš příspěvek....ráda bych to zkusila podle Vás. Kolik dáváte cukru a jakou má hotový pokrm trvanlivost? Děkuji :-)

    Odpovědět

  • Matt Matt(neregistrovaný)

    Dobré info o zázvore nájdete aj na:http://zazvor.com/

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Ta doba vaření a 4 vody teda nevím, nevím.Bude to skoro bez chuti.Já to vařím v jedné vodě, cca tak 25-30 minut.Rovnou v sladké vodě.Potom na plechu v troubě na 70-80 st. tak půl hoďky.Pak do druhého dne nechat oschnout a obalit v cukru...A nekrájím plátky ale kostičky což je asi jedno.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kandovaný zázvor recept kandovaný zázvor zázvor zázvor kandovaný recept kandovaný zázvor recept na kandovaný zázvor kandování zázvoru domácí kandovaný zázvor nakládaný zázvor kandovany zazvor bez cukru jak vyrobit kandovaný zázvor kandovaný zázvor v cukru jak kandovat zázvor zázvor v cukru zázvor kandovaný recept vyroba kandovaneho zazvoru nakládaný zázvor recept jak udělat kandovaný zázvor nakládaný zázvor v medu výroba kandovaný zázvor

Zapomněl/a jsem heslo