Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravě jíst - zdravě žít? Máte-li v lednu tohle předsevzetí, pak určitě zaměřte svoji pozornost na vegetariánské či veganské podniky. Tři z těch pražských otestovala na vlastní ústa naše recenzentka Eliška. Budete se divit, jaké poklady objevila!

S masem nebo bez? 

Mnoho z nás si dává v lednu předsevzetí žít a jíst zdravěji. Což mimo jiné může znamenat omezit maso a masné výrobky. Dnes už ovšem není nutné jíst kvůli tomuhle rozhodnutí smažený květák 5x týdně, nabídka vegetariánských i veganských potravin je široce dostupná i v běžných supermarketech. 

Než ovšem začnete doma vařit jinak, vyplatí se načerpat trochu inspirace od profíků, kteří už to mají v malíčku, respektive ve svém podniku. Restaurací a bister, nabízejících čistě rostlinnou stravu, je už dost. Vydali jsme se proto otestovat ty pražské, abychom zjistili, jak vaganská strava chutná. A byli jsme příjemně překvapeni!

Veganská tlačenka i nekachna 

Vtipnými produkty posledních let jsou bezmasá jídla, která vzhledem připomínají ta masová. Slanina, tlačenka, řízek či párky, co neviděly maso ani zdálky! Právě na takovéhle dobroty jsme se zaměřili při naší veganské pátračce. Tyhle podniky je nabízejí: 

Forky's bistro - kousek od Mariánského náměstí na Praze 1 najdete jednu z poboček mezinárodní franšízové sítě vegan bister a restaurací, Forky's bistro.

Eliška zde ochutnala veganský cheeseburger s hranolky a náramně si pochutnala. Naše recenzentka ocenila, že byla bulka v tomhle "hambáči" více nadýchané, než je běžné, cheeseburger obsahoval i více zeleniny a dobrou omáčku. Sýr byl k nerozeznání od čedaru. A cena? Za menu sakumprásk 274 Kč. 

Bistro Střecha - sociální bistro Střecha sídlí nově v Křemencově ulici. Ochutnali jsme zde tlačenku s domácím chlebem a nekchanu se zelím a knedlíkem. Za tlačenku musíme trošku strhnout body, do té normální to má chuťově daleko, ale kachna byla boží, jako od babičky! Palec nahoru dáváme i za perfektně ochucené zelí. Nekachna vyjde na 240 Kč, tlačenka na 150 Kč. 

Sandokan bistro - na pražských Vinohradech se v Korunní ulici nachází vyhlášené a mezi vegany oblíbené bistro s nabídkou bufetu, jenže se denně obměňuje. Otestovali jsme ze svíčkovou, smaženou rýži s pak choi a dva salátky. Vše dohromady stálo 217 Kč. A chuť? Svíčková chuťově nezklamala, ale body ubíráme za konzistenci, která nebyla moc krémová. Zato "maso" chutnalo jako skutečný karbanátek. Výborné byla i smažená rýže a saláty.

Veganská donutárna - jako poslední jsme si vybrali sladkou tečku - dunuty! Blue Vegan Pig Shop je donutárna s vtipným názvem a 100 % veganskými donuty. Výborný je zde třeba veganský donut boston cream s čokoládou nahoře a vanilkovým krémem uvnitř za 90 Kč. Za ochutnávku stojí i crème brûlée, který chutná po rumu a cenově vyjde nastejno. 

Zkrátka, být veganem dneska rozhodně není žádné utrpení a pokud chcete najet na bezmasou cestu, nemusíte slevovat z svých chuťových preferencí! 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více