Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez alkoholu se můžeme dočkat mnoha benefitů, na které jsme ani nepomysleli.
Zdroj: Freepik/freepik

Akce Suchej únor odstartovala a podle odhadů se letos k měsíci bez alkoholu připojí až milion lidí. Mají pro to dost dobrých důvodů. Život bez alkoholu přináší hodně výhod, od lepšího spánku až po plnější peněženku. Ale to pořád není všechno.

Střízlivost je in!

Ačkoliv Česká republika drží přední příčky ve světové konzumaci alkoholu a podle údajů Českého statistického úřadu vypil v roce 2022 průměrný Čech 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin, abstinence se stává stále populárnější.

Je to možná i díky tomu, že život bez alkoholu začaly v posledních letech podporovat i světoznámé celebrity, které byly dříve spojovány především s prohýřeními nocemi a večírkovými radovánkami.

Ale nejen to. Nastupující mladá generace, někdy nazývána také generace Z, už to také vidí jinak. Podle společnosti Global Web Index, která analyzovala spotřební chování téměř půl milionu mladých lidí ve 45 zemích, pijí zástupci Generace Z výrazně méně než jejich předchůdci. Celých 37 % z nich tvrdí, že alkohol vůbec nepije.

Zkrátka, trend je jasný. Mladí si vybírají střízlivější cestu. Důvodů, proč nepít alkohol, je ale mnohem víc, než je jen to, být in. My vám dnes přinášíme přehled nejzajímavějších benefitů abstinování. 

Štíhlá postava

Je prokázáno, že konzumace alkoholu napomáhá přibývání na váze. Jak už jsme psali dříve, v půllitru plzeňské dvanáctky je asi 890 kJ, což představuje celých 16 kostek cukru! Pokud si tedy dáte jedno pivo, je to téměř stejné, jako byste snědli malý sáček chipsů.

Ve 100 ml bílého vína je 263 kJ, což je více než ve stejném množství coca-coly. A nejhůř je na tom takzvaný tvrdý alkohol. Pouhý gram čistého alkoholu obsahuje 29 kJ. Jeden velký panák tuzemského rumu má přes 500 kJ, což je jako byste si dali třeba kuřecí stehenní řízek. 

Lepší kvalita spánku

Několik studií dokázalo, že pití alkoholu před spaním sice může na první pohled usnadnit usínání díky sedativním účinkům, ale tento krátkodobý benefit není zase takovou výhrou. Pokud si totiž skleničku odepřete, nenarušíte si přirozený cyklus spánku, zejména fázi REM, která je klíčová pro odpočinek. Alkohol také díky své mezabolizaci v těle způsobuje častější probouzení a následné problémy s dalším usnutím.

Svým způsobem uděláte střízlivostí radost i těm, kteří s vámi sdílí místnost, ve které spíte. Je totiž možné, že zmizí vaše „neodbouratelné“ chrápání či dokonce spánková apnoe, tedy přerušované dýchání, které může způsobit onemocnění srdce a plic.

Nižší riziko vzniku rakoviny

Pití alkoholu je podle mnoha studií přímo spojeno s vyšším rizikem vzniku několika druhů rakoviny. Konzumace alkoholu výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny jater, tlustého střeva, konečníku, hrtanu, jícnu nebo rakoviny prsu u žen (zde je riziko vzniku až 6x vyšší).

Pochopitelně, čím více toho vypijete, tím víc riskujete. Ale výzkumy ukazují, že i malé množství alkoholu s sebou nese zvýšené riziko vzniku některých druhů rakoviny

Když se to spojí ještě s kouřením, je to doslova pohroma. Kuřáci, kteří navíc ještě pijí alkohol, mají mnohonásobně vyšší riziko vzniku rakoviny úst a hltanu.

Není tedy lepší zbavit se obou závislostí? S tím může pomoci i akce Suchej únor

Plnější peněženka

Alkohol je společně s tabákem velkým „plátcem“ do státního rozpočtu, což ovlivňuje jeho stále se zvyšující cenu. V dnešní době se tak večerní popíjení může velmi lehce stát drahým špásem, což si ovšem v rámci konzumace těžko uvědomujeme. 

 Kromě samotného alkoholu si připočítejte ještě další výdaje, jako je třeba odvoz z restauračního zařízení domů taxíkem a podobně.

Život bez nadměrných depresí

Bez pití alkoholu můžete zaznamenat zlepšení nálady hned z několika důvodů. Jedním z klíčových faktorů je, jak už jsme si řekli, lepší spánek. Když tedy alkohol omezíte nebo úplně vynecháte, může se kvalita vašeho spánku zlepšit, což má pozitivní vliv na vaši náladu.

Dalším důvodem je stabilnější hladina cukru v krvi. Alkohol může způsobovat výkyvy v této hladině, což může vést k náladovosti a únavě.

Alkohol je navíc látka, která může zhoršit příznaky úzkosti a depresí. Některé studie ukazují, že až třetina lidí, kteří se potýkají s depresí, bojuje s nadměrnou konzumací alkoholu. Alkohol sice může přinést krátkodobou úlevu, ale dlouhodobě vznik a sílu depresí a úzkostí spíše prohlubuje. 

Podle Národní linky pro odvykání se deprese dokonce může rozvinout v důsledku nadměrného pití alkoholu.

Lepší paměť 

Alkohol vážně ubližuje vaší paměti, a to krátkodobě i dlouhodobě. Je tedy lepší si pár skleniček odepřít a pamatovat si celý večer, včetně podrobností, nebo poznat lidi z oslavy i za několik týdnů. 

Noc, strávená pod vlivem alkoholu, totiž může zpomalit komunikaci nervů v hipokampu, mozkovém centru zodpovědném za paměť. Silné pití a závislost na alkoholu mohou hipokampus časem také poškodit a vést k určitým typům demence. Je tedy lepší oželet nějakou tu zábavu a pomoci tak svému mozku do lepší kondice.

Zpomalení procesu stárnutí

Máte někdy pocit, že jste po prohýřené noci zestárli o několik let? Není to jen zdání, tělo skutečně na popíjení reaguje různě. Mezi účinky alkoholu patří i to, že nutí tělo uvolňovat více stresových hormonů a ztěžuje vstřebávání základních živin, navíc může narušit zdraví pokožky a urychlit fyzické známky přibývání na věku. Možná si hned vybavíte někoho, kdo často pije a vypadá sešle...

Pokud tedy chcete vypadat lépe, méně unaveně a nebát se ráno podívat do zrcadla, vyhněte se nadměrné konzumaci alkoholu. Ta totiž může vést i k chronickému zánětu v těle, což je klíčový faktor urychleného stárnutí. Zánět může poškodit buňky a tkáně, což zvyšuje riziko řady onemocnění souvisejících se stárnutím, včetně artritidy.

Zdraví imunitního systému

Mezi mnoha důvody, proč nepít, je i daň, kterou si alkohol může vybrat na vašem zdraví. Ať už způsobuje záněty nebo potlačuje imunitní reakce, účinky alkoholu mohou vysílat do těla smíšené signály a omezovat vaši schopnost bojovat s infekcemi a nemocemi. Obzvláště období covidu nám ovšem ukázalo, jak důležitá je silná imunita pro boj s nemocemi.

Bez pití se vám budou lépe regenerovat tkáně, předejdete poškození sliznice úst a hrdla, kudy se do těla dostávají patogeny a neohrozíte počet a funkci bílých krvinek, tak důležitých pro vaši imunitu.

 

Zdroje informací:

stobklub.cz: Kolik energie se skrývá v alkoholických nápojích?

ncbi.nlm.nih.gov - Alcohol Consumption and the Risk of Cancer

ncbi.nlm.nih.gov - Alcohol’s Effects on the Cardiovascular System

ncbi.nlm.nih.gov - Alcohol-related dementia: an update of the evidence

ox.ac.uk - Genetic study provides evidence that alcohol accelerates biological aging

ncbi.nlm.nih.gov - Alcohol Consumption as a Moderator of Anxiety and Sleep Quality

ncbi.nlm.nih.gov - Alcohol and Medication Interactions

ncbi.nlm.nih.gov - Alcohol and the Immune System

ncbi.nlm.nih.gov - Alcohol Use Disorder and Depressive Disorders

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více