Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dieta 2023: Pozor na nápoje! V půllitru piva je až 16 kostek cukru a víno má dokonce víc kalorií než coca-cola
Zdroj: pixabay, Christo Anestev

Plánujete se s počátkem nového roku pustit do hubnutí? Ohlídat si musíte nejen kalorie ze stravy, ale i z nápojů. Sem tam sklenička vína nebo piva, případně popíjení oslazené minerálky může celou vaši snahu zhatit. Výhrou nejsou ani „zdravější“ džusy. Jaké nápoje si tedy můžete dopřát bez výčitek a kterým se raději vyhnout?

Nápoje jako příčina obezity?

Takhle zjednodušeně se to samozřejmě říct nedá, ale všechno, co sníme nebo vypijeme má na naši hmotnost vliv. Pokud tedy máte pocit, že se stravujete správně, můžou být problematické kalorie ukryty v nápojích. Ono se to nezdá, ale pivo k obědu, dvě sklenky vína po večeři, nebo slazené minerálky během celého dne mohou leckdy v celkovém součtu vydat za pořádné jídlo. Zcela nevinný není ani ovocný džus. A strašákem číslo jedna jsou pro výživové odborníky limonády. 

Limonáda místo oběda

Cola na žízeň, Fanta na chuť? To si možná rovnou můžeme nasypat kostky cukru do pusy. Prakticky nic jiného totiž tyhle limonády neobsahují. Pokud je pijeme ve velkém, dostáváme do těla velké množství doslova prázdných kalorií. Možná vás překvapí, že jeden litr slazeného nápoje obsahuje až 1900 kJ, což je zhruba tolik, jako kdybyste si k obědu dali pečené kuřecí stehno se žampiony a rajčaty a brambory. Na rozdíl od limonády vás ale maso zasytí.

Ovšem když vypijete během dne litr coly, stejně budete mít hlad a ten oběd si pravděpodobně dáte taky. Váš denní příjem kalorií tak bude mnohem vyšší než potřebujete. Navíc jednou sklenku limonády také vyčerpáte tolerovatelný denní limit pro příjem přidaného cukru, který je u dospělých cca 50 g na den.

Nejkaloričtější jsou oblíbené limonády typu Coca-Cola, Sprite či Fanta. Jen ve 2 dl takovéto limonády do sebe dostanete úplně zbytečně kolem 380 kJ. Když vypijete jednu sklenku limonády, je to jako byste snědli až 7 kostek cukru. Jako řešení se jeví různé light verze těchto limonád, ale ani jimi si moc nepomůžete.

Umělá sladidla jsou syntetickými náhražkami cukru, nemají žádnou výživovou hodnotu a i když sice kalorie nepřidají, stále v nás udržují touhu po sladkém. Po vypití takového nápoje se navíc do mozku nedostanou ty správné informace o skutečném příjmu energie, což pak vyvolává pocit hladu a vede k následnému přejídání se.  

Džusy obsahují vitaminy, ale i kalorie

O mnoho lépe na tom nejsou ani různé džusy, a to ani tehdy, když vyberete kvalitnější, jež neobsahují žádné konzervanty, sladidla, aromata a přidaný cukr. V případě stoprocentních džusů jde sice o čistou ovocnou šťávu, která je stejně jako ovoce zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Kromě toho ale obsahují i ony velké množství cukru a kalorií. V 1 litru pomerančového džusu je až 40 kostek cukru a pokud byste jej vypili najednou, je to podobné, jako byste snědli hlavní jídlo.

Kvalitních ovocných nebo zeleninových šťáv se vzdávat nemusíte, jsou prospěšnou součástí jídelníčku. Neměli byste je ale vnímat jako součást pitného režimu. Případně je možné je aspoň ředit vodou v poměru jeden díl džusu na dva až tři díly vody. A vůbec nejlepší je sníst čerstvý kousek ovoce. 

Zrádné minerálky

Pozor si dejte rovněž na různé ochucené minerální vody. I když na tom nejsou tak špatně jako jiné limonády, i ony obsahují nezanedbatelné množství cukru a kalorií. V jedné láhvi o objemu 1,5 litru ochucené vody se ukrývá cca 1100 kJ a až 25 kostek cukru. Pokud zvolíte light verzi, je to stejné jako v případě již zmiňovaných limonád. Kromě toho jsou minerální vody zdrojem sodíku. Ten sice naše tělo potřebuje, nadměrné množství soli ale může vést ke zvyšování krevního tlaku a k zadržování vody v těle. Minerální vody jsou tak vhodné pro sportovce v létě místo iontového nápoje, v rámci běžného pitného režimu bychom to s nimi neměli přehánět.

Je lepší pivo nebo víno?

Do pitného režimu ani do diety samozřejmě nepatří alkoholické nápoje, včetně piva. I ty obsahují velké množství cukru a kalorií, možná vás ale překvapí, že třeba nealkoholické pivo je na tom co do množství cukru lépe než některé limonády, ani tak nejde o ideální nápoj. I když nápoj není primárně sladký, je třeba si na něj dát pozor – v jedné láhvi Birellu je obsaženo asi 5 kostek cukru.

Mnohem hůře ja na tom ale klasické pivo. Množství kalorií u piva je dáno tím, kolik obsahuje alkoholu. Čím méně je alkoholické, tím je kalorií méně. Kaloričtější je i tmavší pivo. V půllitru plzeňské dvanáctky je asi 890 kJ, což je 16 kostek cukru. Pokud si tedy dáte jedno pivo, je to téměř stejné, jako byste snědli malý sáček chipsů.

Ani víno není bez viny... Ve 100 ml bílého vína je 263 kJ, což je více než ve stejném množství coca-coly. Pokud chcete zhubnout, rozhodně byste měli zapomenout na tvrdý alkohol. Pouhý gram čistého alkoholu obsahuje 29 kJ, jde však rovněž o prázdné kalorie bez výživové hodnoty. Jeden velký panák tuzemského rumu obsahuje přes 500 kJ, což je stejné, jako byste si dali třeba kuřecí stehenní řízek. Vzhledem k tomu, že tvrdý alkohol většinou pijeme v koktejlech s různými limonádami, množství kalorií v takovém drinku je ještě vyšší. 

Limonády nahraďte vodou s citronem

A co tedy pít, když chcete zhubnout? Nejvhodnější je samozřejmě obyčejná voda, pokud vám nevadí bublinky, můžete si případně pitný režim zpestřit sycenou vodou, která má díky oxidu uhličitému lehce nakyslou chuť. Lepším řešením je ale obyčejnou vodu dochutit citronem, případně bylinkami (např. mátou). 

Zdroje informací:
Stobklub.cz
Kaloricketabulky.cz
Vimcojim.cz
Margit.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie