Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiřina Bohalová v mládí z nouze jedla i tlačenku pro psy. Dnes ale ráda vaří i peče, třeba tento strouhaný koláč
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Dvaadevadesátileté herečce by neutuchající energii a duševní svěžest mohli závidět i lidé o několik desítek let mladší. Jiřina Bohdalová je prostě přírodní úkaz. Je o ní známé, že ráda vaří a peče pro sebe a své blízké a je také autorkou populárních kuchařek.

Vaření v televizi 

Jiřinu Bohdalovou mohou fanoušci televizního vaření každý týden stále sledovat v pořadu České televize Hobby naší doby. Tam funguje jako průvodkyně pořadu a se svými hosty, většinou z řad hereckých kolegů, připravuje i zajímavé pokrmy. Diváci tak mohli vyzkoušet například cibulovou polévku, lososa v trojobalu s chorvatským salátem, kuřecí paličky v medové marinádě nebo bábovku s červenou řepou.

Nejlépe prý vaří, když má hlad

Slavná herečka o sobě říká, že „mlsná huba dobře vaří“ a nejlépe jí to prý jde, když je hladová. Lásku k dobrému jídlu si přinesla z domova. Její maminka byla také vynikající kuchařka a některé její recepty pro Jiřinku zůstaly nedostižné, například maminčina vánočka. Zato podle jejího osvědčeného návodu připravuje například tažený štrúdl.

Musela se spokojit s tlačenkou pro psy

Slovo dieta moc ráda nemá. Je totiž zvyklá vařit poctivou českou kuchyni. Zcela se ztotožňuje s výrokem svého tatínka, že „ze všeho ovoce mám nejraději maso“.

Přesto Jiřina Bohdalová zažila doby, kdy měla hodně hluboko do kapsy, a to v 50. letech, kdy komunisté zavřeli jejího tatínka. Dokonce si kupovala tlačenku, která byla pro psy, a jedla ji s houskou.

Spolužačka Jana Werichová ji v té době zvala k nim na jídlo a Jiřina Bohdalová na oplátku u Werichů pomáhala například s úklidem.

Česká klasika vede

Dnes je herečka idolem a vzorem milovníků klasické české gastronomie. A co ráda vaří a jí? Když byli její vnuci malí, rádi jedli její polévky. Polévky Jiřina Bohdalová vaří  stále a přiznává, že je omáčková“. Omáčky se ostatně také naučila od maminky. Ráda připravuje klasická česká jídla, například králíka se svíčkovou omáčkou

A ačkoli první dáma českého herectví letos oslaví třiadevadesáté narozeniny, jde s dobou, nevyhýbá se technice a neustále pořizuje nové kuchyňské pomocníky. Právě již zmíněnou svíčkovou omáčku nepasíruje, ale zásadně mixuje.

Život si ráda i trochu osladí

Temperamentní herečka, která se kolem sporáku ráda otáčí, samozřejmě také peče vynikající moučníky. Už jsme se zmínili, že podle maminčina receptu připravuje tažený štrúdl. 

Mezi její další oblíbené majstrštyky“ patří strouhaný kakaový koláč. Mezi dvěma vrstvami na kakaem navoněného těsta je vláčný tvaroh ochucený žloutkem a vanilkou. 

Doufejme, že všemi oblíbená paní Jiřina bude ještě dlouho rozdávat radost svým hereckým příznivcům i milovníkům dobrého jídla.

Náš tip: Připravte si koláč jako od Jiřinky podle našeho video receptu: 

 

Zdroje informací:

ceskatelevize.cz: Hobby naší doby

vlasta.cz: Retro z Vlasty: Jiřina Bohdalová: Nejlíp vařím, když jsem hladová

ahaonline.cz: Těžké začátky Bohdalové (85): Jedla žrádlo pro psy!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více