Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trochu jiný „smažák“: Smažený sýr feta ve speciálním těstíčku podle receptu řecké šéfkuchařky Marianthi božsky chutná
Zdroj: Toprecepty, se souhlasem restaurace Filema

Eidam v trojobalu už vás nudí? Co třeba vyzkoušet jeho řeckou alternativu v podobě typického řeckého sýra feta zabaleného do těstíčka a osmaženého pěkně dokřupava podle receptu z řecké restaurace Filema? A místo tatarky si k tomuto smaženému sýru dejte med. 

Místo eidamu zkuste fetu

Smažák“ je jedním z legendárních pokrmů českých hospod. Ten klasický se u nás připravuje z eidamu třicítky, která se obalí jako řízek v mouce, vajíčku a ve strouhance a nakonec osmaží na pánvi na oleji, případně na jiném tuku, pěkně dozlatova. Ke smažení jsou však vhodné i jiné druhy sýrůtřeba hermelín, niva, tvarůžky nebo i gouda, chcete-li si udělat tradiční smažák o trochu lepší. Ke smažení se ale poměrně dobře hodí i nejznámější řecký sýr feta

Feta nejen do salátu

Fetu všichni známe jako sýr, který se používá do salátů, hlavně tedy toho řeckého z rajčat, okurek, paprik, cibule a oliv. Tento čerstvý měkký a drobivý sýr se podobá u nás běžnějšímu balkánskému sýru a často se s ním zaměňuje. Tzv. „balkán“ je ale mnohem slanější, a hlavně se vyrábí obvykle z kravského mléka.

To pravá feta je z plnotučného ovčího a kozího mléka, které by mělo být v poměru 70:30. Právě tato mléka dávají sýru specifickou chuť, feta je navíc oproti balkánskému sýru tučnější. Zatímco my si ji spojujeme se studenou kuchyní, Řekové ji s oblibou používají i do různých zapékaných pokrmů či jako náplň do slaného pečiva. A nebo ji smaží podobně jako my eidam

Skoro jako v Řecku

Recept na smaženou fetu jsme získali od šéfkuchařky Marianthi Malisiovy z restaurace Filema. Tuto řeckou restauraci najdete v pražských Košířích a patří rodině Zavalianis, kteří se rozhodli ukázat Čechům nejen autentickou řeckou kuchyni, ale i nechat je okusit pohostinnost, jíž jsou Řekové vyhlášení.

Šéfkuchařka Marianthi Malisiova zde vaří přesně tak, jako doma v Řecku a dokonce si z Řecka dováží i část surovin. Díky tomu všemu a navíc stylovému interiéru si tu budete připadat, jako byste se přenesli přímo na některý z řeckých ostrovů. Jak říká pro Toprecepty.cz sama Marianthi: „Každé jídlo chutná nejlépe s přáteli nebo s rodinou – slovo Filema znamená přátelské pohoštění, jídlo, které spojuje.“

Smažený sýr na řecký způsob

Právě smažená feta je jednou z mnoha místních specialit. Přestože i v Řecku někdy smaží fetu ve strouhance nebo v těstíčku a pokrm je znám jako saganaki (snadno ho připravíte tak, že fetu jen ponoříte do rozšlehaného vajíčka a pak obalíte v mouce a osmažíte na pánvi na oleji dozlatova), ve Filemě smaží fetu ve speciálním řeckém těstě filo neboli phyllo.

Toto speciální křehké a krásně křupavé těsto používají v Řecku na mnoho moučníků, třeba na slavnou baklavu, ale i na slané pečivo. Koupit se dá i u nás, seženete je třeba v prodejnách s řeckými potravinami, v Makru nebo i v online obchodech typu Rohlík či Košík. A tak si můžete fetu, jejíž chuť navíc vylepšuje sezamové semínko a med, podle řecké kuchařky Marianthi připravit sami doma. Jak na to?

Budete potřebovat: sýr feta (počítejte cca 100 g na osobu), filo těsto, 2 lžíce medu na porci, sezamová semínka na posypání a olivový olej na smažení

  1. Kvalitní sýr feta nakrájejte na kousky nebo vyšší plátky (asi jako na smažený sýr). Každý kousek pak zabalte do jednoho listu filo těsta, stejným způsobem jako obálku.
  2. Sýr pak smažte dozlatova na olivovém oleji. Podávejte polité medem a posypané sezamovými semínky. 

Náš tip: Klasický český „smažák“ snadno připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více