Peče celá země: Recept na ikonický dort podle Josefa Maršálka. Moučník voní čokoládou a díky náplním je krásně vláčný
10. 2. 2024 Vaření
V šestém díle třetí řady Peče celá země soutěžící tak trochu předčasně slavili Valentýna a mimo jiné měli za úkol upéct ikonický čokoládovo-malinový dort ze znělky pořadu. A navíc ve tvaru srdce. Jak se jim to povedlo, to jsme měli možnost posoudit při sledování televize. A jak se to povede podle originálního receptu nám doma, to už je na každém z nás.
Technická výzva s ptačím mlékem
Technická výzva v 6. díle pořadu Peče celá země skrývala nejedno překvapení. Porotce Josef Maršálek si totiž připravil svůj unikátní recept ikonického dortu ze znělky pořadu. Soutěžící jej ale museli upéct ve tvaru srdce a navíc mělo zadání jednu ne zcela známou složku, takzvané ptačí mléko, o kterém jsme psali v tomto článku.
Josef Maršálek prozradil, že se jde o cukrovinku připomínající marshmallow, jež se začala vyrábět už v roce 1936 v Polsku a dodnes se tam prodává. Ovšem ptačí mléko si můžete, klidně i jako samostatný dezert, připravit docela snadno i doma. A pokud byste nepohrdli celý dortem, nabízíme originální recept přímo z pořadu Peče celá země.
Mohlo by vás zajímat
Malinový dort s ptačím mlékem
Na korpus (22-24 cm) budete potřebovat: 140 g žloutků, 110 g krupicového cukru , 120 g hladké mouky, 100 g hořké čokolády, 50 g másla, 50 g mléka, 2 g soli a 5 g kypřícího prášku
Jak na to: Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládou, rozpuštěné máslo a mléko a rozmícháme dohladka. Nakonec přidáme zbylé ingredience a hmotu natřeme do dortového ráfku vyloženého papírem na pečení. Pečeme při 170 °C asi 10-15 minut a mezitím si připravíme malinové želé.
Na želé budete potřebovat: 200 g malinového pyré, 20 g krupicového cukru, 4 g želatiny v plátcích
Jak na to: Na malinové želé přivedeme k varu pyré a cukr, poté přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Necháme v lednici vychladnout do konzistence řidšího džemu a pustíme se do bílkového sněhu.
Na bílkový sníh budete potřebovat: 200 g bílků , 250 g krupicového cukru, 12 g želatiny v plátcích, 10 g citronové šťávy
Jak na to: Bílky smícháme s cukrem a citronovou šťávou a ve vodní lázní nahřejeme na 60 °C. Přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Tuto směs vyšleháme v robotu do měkkých špiček, tedy ne úplně dopevna.
A zbývá jen kakaová poleva.
Na kakaovou polevu budete potřebovat: 120 g vody, 120 g smetany ke šlehání, 60 g kakaa, 180 g krupicového cukru , 10 g želatiny v plátcích
Jak na to: Na polevu smícháme cukr a kakao, poté přidáme vodu, smetanu a přivedeme k varu. Nakonec přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Necháme vychladnout a použijeme při teplotě asi 37-40°C.
Na dokončení: 30 g hořké čokolády, čerstvé maliny
Jak zkompletovat celý dort
Vychladlý korpus vyjmeme z dortové formy, sundáme z něj papír a na jeho spodní stranu rozetřeme rozehřátou čokoládu. Dáme do lednice zatuhnout.
Dortový ráfek vymažeme olejem, na jeho dno dáme připravený korpus čokoládovou vrstvou dolů. No takto připravený základ nalejeme jednu polovinu sněhu, polovinu ovocného pyré, druhou polovinu sněhu, zbylé pyré a pomocí vidličky lehce promramorujeme.
Povrch dobře zarovnáme a formou několikrát uhodíme o desku stolu, aby se vyrovnal. Pracujeme rychle, hmota rychle tuhne. Dáme do lednice zatuhnout a krátce zamrazíme.
Na dobře vychladlý dort nalijeme polevu, povrch i strany musí být zcela potažené. Po zatuhnutí celou horní plochu dozdobíme čerstvými malinami a případně čokoládou.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies,… Číst více
Tipy, čím nahradit smetanu: Poradíme vám, jaké jsou alternativy ke šlehačce
Smetana se používá v kuchyni k dochucení omáček, které zjemní. Ušlehanou šlehačkou zdobíme dorty a zákusky. Někdy však zapomeneme šlehačku koupit… Číst více
Nemaso, nemléko, nemed, nesýr: S názvy rostlinných alternativ je potíž, úředníkům totiž vadí a rozdávají za ně tučné pokuty
Dáte si raději mléko nebo sojové „nemléko“? Už… Číst více
Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj jsou tři zvláštní ingredience
Pohostinství v dobách předrevolučních… Číst více
Skvělé aprílové žertíky: Falešnými čoko vajíčky, sladkým volským okem nebo slanou colou napálíte koledníky
Baví vás žertíky na prvního apríla a snažíte se… Číst více
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Jak na dokonalá sázená vejce (volská oka) Potřebujeme nepřilnavou pánvičku, vejce a trochu tuku, nejchutnější je máslo, ale poslouží i olej… Číst více
Majonéza: Jak ji odlehčit, aby si zachovala chutnost
Rádi byste alespoň trošku odlehčili kupovanou majonézu a udělali ji o něco málo zdravější? Přinášíme vám tipy, jak s ní naložit a odlehčit svému… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Ptačí mléko: Slavná polská cukrovinka z bílků a smetany je nadýchaná jako obláček a snadno si ji můžete připravit i doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Oblíbené zimní a vánoční rostliny: Jaké mají nároky na péči a jak se o ně starat
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme