Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ptačí mléko: Slavná polská cukrovinka z bílků a smetany je nadýchaná jako obláček a snadno si ji můžete připravit i doma
Zdroj: Pixabay, Mihail_hukuna

Už jste někdy slyšeli o ptačím mléce? Kupodivu nejde o žádný nápoj, ale o slavnou polskou sladkost, která se podobá marshmallows. I ptačí mléko se často prodává ve formě bonbónů, ty jsou specifické tím, že je zakrývá vrstva čokolády, navíc je v nabídce spousta příchutí. 

Ptačí mléko nebo plovoucí ostrovy?

Zatímco v Polsku všichni znají ptačí mléko jako lehkou nadýchanou pěnovou cukrovinku v podobě pralinek nebo tyčinek, u nás jste se s názvem ptačí mléko setkali možná u úplně jiné sladké dobroty. Tak se totiž v předrevolučních dobách označoval speciální dezert z vanilkového krému doplněného velkými sněhovými pusinkami, které v něm plují jako nadýchané obláčky.

To odkazuje k původnímu názvu dezertu, zřejmě francouzského či anglického původu, známého jako plovoucí ostrovy, který má s polským ptačím mlékem společnou právě tu nadýchanou měkkou pěnovou hmotu. Polské bonbóny se navíc zahušťují želatinou, což jim zajišťuje větší pevnost.

Marshmallow v čokoládě

Polská cukrovinka se v originále jmenuje ptasie mleczko, přičemž pod tímto názvem smí sladkost prodávat jen polská společnost Wedel, která ji právě téměř před devadesáti lety začala vyrábět. Tehdejší majitel čokoládoven Jan Wedel se v roce v 1936 při tvorbě nových pralinek inspiroval ve Francii a představil speciální sladkou dobrotu v podobě mléčných marshmallow obalených v originální čokoládě Wedel.

Při vymýšlení jména se pak inspiroval ve starověkém Řecku, kde se pojem ptačí mléko používal pro opravdu velkou vzácnost. Cukrovinka se brzy stala hitem, jenž je dodnes oblíbený nejen v Polsku, ale i po celém světě. Ačkoli v současnosti seženete podobné bonbóny i od jiných výrobců, jmenují se jinak, třeba andělské mléko

Nejen polské

Kromě Polska je ptačí mléko známé i v Rusku, kde se proslavilo až v 60. letech a prodává se tu rovněž pod tímto názvem. Podobné pěnové bonbóny jsou navíc k dostání i v Lotyšsku. Ve všech zemích se prodávají nejen originální mléčné, ale i v mnoha dalších příchutích – třeba slaný karamel, citron, vanilka, káva, ale třeba i jahoda nebo vánoční perníček. 

Ptačí mléko jako dort

Název ptačí mléko se však nepoužívá jen pro bonbóny, stejně se označuje i nadýchaný suflé dort nebo koláč připravovaný z našlehaných bílků a přelitý čokoládou. Ten se objevil poprvé v Rusku, a to až na konci 70. let, kdy oblíbenou cukrovinku proměnil v dort Vladimír Guralnik v moskevské restauraci Prag.

Dort se nápadně podobá cheesecaku – i v jeho případě se pod pěnovou vrstvou nachází ještě těsto, zde ale spíš piškotové. Na rozdíl od bonbónů se také v originále místo klasické želatiny použil jako zahušťovadlo agar. Dnes jsou dorty ptačí mléko v Rusku populární stejně jako stejnojmenné pralinky. 

Jak na domácí ptačí mléko?

Pokud jste ptačí mléko ještě nikdy nevyzkoušeli, láká vás ho ochutnat a do Polska to máte daleko, můžete si je připravit v podobě jednoduchých řezů podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 6 syrových bílků (asi 200 g), 3/4 šálku jemného cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 2 kapky vanilkového aroma, 2 lžíce želatiny, 120 ml vroucí vody. Na polevu si připravte: 4 lžíce kakaa, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 7 polévkových lžic 30% smetany, 1 zarovnanou lžíci želatiny a 50 ml vroucí vody. 

  1. Smetanu nalijte do hrnce. Přidejte máslo, kakao a cukr. Směs zahřívejte na středním plameni a míchejte, dokud se vše nespojí. Želatinu vložte do malé misky a zalijte ji trochou vroucí vody. Míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Horkou želatinu vlijte do směsi másla, kakaa a cukru a dobře promíchejte a dejte stranou vychladnout. 
  2. Vejce přelijte vroucí vodou. Rozklepněte je a oddělte bílky od žloutků. Bílky vložte do vysoké skleněné mísy a šlehejte metličkami do podoby sněhu. Začněte na nižší rychlosti a postupně ji zvyšujte. Bílky šlehejte nejdéle 3 minuty, abyste neporušili vzduchové bubliny. 
  3. Začněte přidávat cukr. Po každé lžíci míchejte na nejvyšší rychlost, dokud se cukr nespojí s pěnou a zcela se v ní nerozpustí. To bude trvat asi 1 minutu. Když jste přidali všechen cukr, přilijte citronovou šťávu a aroma. Šlehejte ještě minutu. Měla by vzniknout hladká, hustá a velmi lesklá bílková směs.
  4. Pak do pěny nalijte mírně vychladlou želatinu. Směs krátce promíchejte při minimálních otáčkách. 
  5. Formu o rozměru 20-30 cm vyložte pečicím papírem. Na dno formy pak nalijte tenkou vrstvu polevy a rozetřete ji po celé ploše. Na čokoládu pak naneste sněhovou směs a vyrovnejte její povrch. Na ni pak nalijte zbytek čokoládové polevy. Povrch rovněž vyrovnejte. Formu nakonec vložte do lednice alespoň na 2 hodiny, aby zcela ztuhla.
  6. Ptačí mléko se dá udělat i v dortové formě nebo můžete pěnovou směs použít i do nějakého dortu. 

Náš tip: Z bílků si můžete udělat, a to nejen na Vánoce, i tyto vynikající sněhové pusinky podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Ptasie mleczko
Wedel.pl: Historia firmy
Aniagotuje.pl: Domowe ptasie mleczko

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více