Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvové minikoláčky s povidly: Sladká mrkev nahradí cukr, jsou báječně šťavnaté a neuvěřitelně vláčné a chutnají božsky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Koláčky nemusí být vždy připraveny z klasického těsta. Upečte si mrkvové minikoláčky s povidly. Jsou krásně nasládlé díky mrkvi a s povidly naprosto vynikající. Můžete je ale přichystat i s jinou oblíbenou náplní.

Mrkev ve sladkém pečení

Ačkoliv to vypadá zvláštně, mrkev je ve sladkém pečení jako doma. Ten, kdo si dá mrkvové dobroty, bývá překvapen, jak dobře chutnají. Ať už to jsou různé mrkvové šátečky, mrkvový koláč, ale i mrkvový dort.

Ani v našich krajích oblíbené koláčky nejsou potřeba chystat pouze v klasické podobě. I tyto koláčky se dají připravit z mrkvového těsta. A jsou výborné.

Mrkvové těsto

Pokud jste kolem mrkvových dezertů zatím jen opatrně našlapovali, vyplatí se do nich pustit. Do těsta se dává jemně nastrouhaná syrová mrkev a díky ní se těsto dosladí. Není třeba používat tolik cukru. Některé verze bývají i zcela bez cukru. Kromě toho těsto získá krásnou barvu. Může také zvláčnět, případně zkřehnout. 

Náplně do mrkvových koláčků

Do mrkvových koláčků můžete dávat jakékoliv náplně. Kromě ochucených povidel, která se objevují v níže uvedeném receptu, může jít i o další oblíbené náplně, jako jsou maková, tvarohová, nebo třeba ořechová

Koláčky si můžete upéct na slavnostní příležitosti, nebo prostě tehdy, když na ně dostanete chuť.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Mrkvové minikoláčky s povidly

Na přípravu minikoláčků budete potřebovat: 350 g polohrubé mouky, 150 g másla, 150 g jemně strouhané mrkve, 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku, špetku soli  a citronovou kůru. Dále: povidla, skořice, vanilkový cukr, cukr a vanilkový cukr na posyp.

Jak na to? Na vál dejte odváženou mouku, máslo, mrkev a prášek do pečiva. Zpracujte vše do pevného a nelepivého těsta. Zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny odpočinout.

Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozdělte na dvě části a z každé uválejte váleček. Každý váleček nakrájejte na stejně velké kousky. Utvořte kuličky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky udělejte štamprlí důlek.

Povidla ochuťte cukrem a skořicí a lžičkou dávejte vždy trochu do každé připravené kuličky. Pečte v horké troubě asi 20 minut. Upečené koláčky posypte cukrem.

Náš tip: Přichystejte si podle tohoto videoreceptu vynikající mrkvový koláč:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více