Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový dort potěší děti i dospělé.
Zdroj: Pixabay, caro_oe92

Mrkev většina z nás používá prozaicky k dušení, do polévky nebo při zavařování. Již před mnoha lety ovšem získal oblibu mrkvový dort, který se v mnoha obměnách dostal už do většiny českých domácností. Ukážeme vám, jak si tento skvělý moučník vyrobit.

Zelenina plná vitamínů a cukru 

Populární zelenina se díky své tradiční chuti do sladkých jídel a nápojů vyloženě hodí. Nemusí to však být pouze mrkev strouhaná společně s jablkem nebo džus či smoothie z ní, ale můžeme ji použit i jako přísadu právě do dortu.

Kromě toho, že mrkev chutná sladce, čímž je přístupnější i pro ty nejmenší, obsahuje také mnoho vitamínů, vlákniny a minerálů. Ve velké míře je v ní obsažen cukr, převážně ve slupce, a proto si hlavně diabetici musí dávat pozor na přehnanou konzumaci mrkve. Odborníci doporučují jíst mrkev včetně dobře omyté slupky, pozdní kusy by se měly oloupat.

Skladování

Mrkev je podle Národního zdravotnického informačního portálu dobré skladovat nemytou v chladném sklepě nebo na jiném chladném místě s vysokou vlhkostí. Vhodná je například i přihrádka na zeleninu v lednici. Zelená nať by měla být odstraněna. Vysychání mrkve zabrání zabalení do fólie nebo do plastového pytle. Mrkev může být skladována v chladničce až 30 dní.

Mrkvový dort

Na výrobu vláčného moučníku budete potřebovat: 400 g nastrouhané mrkve, 180 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, 100 g vlašských ořechů, 180 ml rostlinného oleje, 3 vejce, vanilkový lusk, 250 g třtinového cukru, 8 g kypřícího prášku do pečiva, 4 g mleté skořice, máslo na vymazání formy, strouhanku nebo kokos a sůl.

Jak na to?

  • V míse smícháme všechny sypké ingredience, tedy obě mouky, cukr, skořici, špetku soli a prášek do pečiva.
  • Ve druhé nádobě vyšleháme cukr s vejci a vydlabaným vnitřkem vanilkového lusku.
  • Tekutou směs přidáme k té sypké, promícháme, přidáme nastrouhanou mrkev a nadrcené ořechy. Opět promícháme.
  • Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme čerstvou strouhankou nebo kokosem.
  • Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme zhruba 80-90 minut, výsledek zkontrolujeme špejlí. Jakmile zapíchnutá do těsta vyjde špejle suchá, je hotovo. Dort se nesmí péct moc dlouho, byl by pak zbytečně sušší.
  • Hotový dort můžeme polévat citronovou polevou, která kromě dodání chuti také pomáhá udržet vlhkost v těstě a dort tak zůstane déle vláčný. Zdobit dort lze také malými marcipánovými mrkvičkami. Jako krém se do mrkvového dortu hodí Lučina vyšlehaná s máslem 1:1 a mírně přislazená. Ale dort je dobrý i bez krému. 

Zdroj informací:

nzip.cz - Mrkev

Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu oblíbenou klasiku - dušenou mrkev:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více