Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fofr koláč bez práce: Staročeský obrácený jablečník je na přípravu snadný a v chuti báječně šťavnatý
Zdroj: se souhlasem České televize

Staročeský koláč jablečník je taková česká verze francouzského tarte tatin a rozhodně stejně dobrou. Recept na něj se objevil v pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli a nyní si jej můžete připravit i vy sami doma.

Obrácený jablečný koláč z Francie

Tarte Tatin patří k oblíbeným francouzským dezertům a vlastně vůbec k nejslavnějším moučníkům světa. A přitom vlastně vznikl omylem, když kdysi  jedna ze dvou sester Tatinových, které vedly hotel v městečku nedaleko francouzského Orléans, z roztržitosti dala do koláčové formy jablka a zapomněla na těsto.

Když si svůj omyl po chvíli uvědomila, nechtělo se jí už koláč předělávat, proto těsto položila na jablka, upekla a pak vyklopila. Jablka mezitím stihla krásně zkaramelizovat a Tarte Tatin byl na světě. Dodnes patří k nejpopulárnějším jablečným moučníkům, i když postupem let vznikly varianty s hruškami, banány, ananasem nebo dokonce slané třeba s rajčaty. 

Když se dají jablka pod těsto

To, jak vznik obrácený jablečník, není známé, možná šlo o podobný omyl, možná chtěl někdo jen převést francouzskou specialitu do české podoby. Přestože koláče vypadají podobně, v jedné věci se jablečník z pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, liší.

Zatímco v případě tarte Tatin se jablka zakrývají křehkým těstem a v některých jednodušších verzích listovým, tady se na vrstvu jablek nalévá lité těsto, což z něj dělá o trochu snadnější koláč na přípravu. 

Recept na obrácený jablečník

Českou obdobu slavného francouzského moučníku tarte Tatin připravila pro pořad Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli spisovatelka Helena Brejchová Vrábková, autorka knih Co věděly naše babičky a co jsme my zapomněliCo vařily naše babičky a co jsme my zapomněli. A nyní si právě tento koláč můžete upéct přímo podle receptu z pořadu.

Budete potřebovat: 750 g nastrouhaných i na jemné lupínky nakrájených jablek, 4 celá vejce, 200 g cukru moučka, 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva a 5 lžic horké vody. 

  1. Nastrouhaná a nakrájená jablka navršte na dno formy, vyložené pečicím papírem. Poté vyšlehejte vejce s cukrem a polévkovou lžící horké vody.
  2. Do mísy přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto. To poté vlijte do formy na připravenou vrstvu jablek. Pečte asi půl hodiny při teplotě 180 °C.
  3. Koláč nechte vychladnout. Pak ho přiklopte dostatečně velkým talířem, otočte a odstraňte formu. Koláč podávejte s kopečkem zakysané smetany, ozdobený plátky jablek.

Náš tip: Klasický tarte Tatin si můžete upéct podle našeho video receptu

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli je oblíbený pořad České televize, který připomíná pozapomenuté dovednosti našich babiček. Díky němu se i v dnešní uspěchané době můžete přenést do časů minulých a zkusit se řídit radami našich předků. V každém díle se navíc divákům představí některý z léty prověřených receptů, který si pak můžete doma vyzkoušet.

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Tarte Tatin

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více