Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ema Destinnová chodila na chlebíček k Paukertovi, na zmrzlinový pohár k Myšákovi a musela mít dort s čokoládou a ovocem
Zdroj: Wikimedia Commons, Bain News Service, publisher - Library of Congress Catalog, Public Domain

Osud umělkyně, jejíž portét zdobí dvoutisícovou bankovku, se dočkal literárního i filmového zpracování. Ema Destinnová byla excentrická dáma, která svým způsobem života často šokovala tehdejší maloměstskou společnost. Kypřejší tvary operní divy naznačují, že měla vášeň i pro dobré jídlo.

Svět jí ležel u nohou

Všestranně umělecky nadaná Emilie Kittlová (umělecké jméno Destinnová zvolila podle příjmení své učitelky operního zpěvu) se narodila 26. února 1878 do rodiny bohatého pražského podnikatele. Tatínek krásnou a talentovanou dcerku trochu rozmazloval, na druhé straně jí dopřál to nejlepší hudební vzdělání.

Bylo jí pouhých dvacet, když svým pěveckým uměním dobyla Berlín a později i americké operní scény

Chlebíčky od Paukerta

Extravagantní a na svou dobu poměrně volnomyšlenkářská žena užívala života plnými doušky. Deset let byl jejím milencem ženatý francouzský zpěvák s alžírskými kořeny Dinh Gilly. Díky němu měla ráda středomořskou kuchyni. Neodříkala se ale ani té klasické české. Jejím oblíbeným jídlem byl hovězí jazyk.

Ema Destinnová například patřila mezi návštěvníky slavného pražského lahůdkářství Paukert. Stejně jako další hosté si pochutnávala na chlebíčku obloženém dušenou šunkou, osminkou vajíčka, kouskem dobrého ementálu, uherského salámu, rajčete, a to vše podmazané bramborovým salátem vyrobeným z domácí majonézy.

Jeseter se smetanovou omáčkou

Útočištěm a místem, kde Destinnová prakticky žila až do své smrti, byl zámek v jihočeské Stráži nad Nežárkou. Tam se věnovala jednomu z velkých koníčků, kterým byl rybolov. Překvapivě ale měla problémy s místními úřady, když žádala o vydání rybářského lístku.

Ryby také ráda jedla, pochutnávala si například na jeseteru se smetanovou omáčkou a dušenými hříbky.

Život si uměla osladit

Slavná umělkyně, které se klaněl celý svět, měla slabost pro sladké. Za dobrotami si někdy zašla do známé pražské cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici.

Ta byla proslulá nejen zákusky z těch nejlepších surovin a voňavými pomerančovými placičkami. K Myšákovi se chodilo především na zmrzlinový pohá  a na zmrzlině doslova ujížděla i Ema Destinnová.

Pohár od Myšáka a ovocný dort

A čím byl tak zvláštní zmrzlinový pohár od Myšáka? Původní recept tvoří vanil­ková zmrz­li­na, kara­mel s trochou kávy, šlehačka a gri­liáš, a to vše servírované ve skleněném poháru vytvořeném na míru.

Údajně nejoblíbenějším dezertem operní pěvkyně byl nadýchaný dort, politý čokoládou, posypaný mandlemi a ozdobený drobným ovocem.

Hořký konec

Sladkými pochoutkami si Ema oslazovala někdy hořký život. Po první světové válce už se jí nepovedlo navázat na předchozí úspěchy. V lásce se jí nedařilo a o dvacet let mladší manžel Josef Halsbach, za kterého se provdala po čtyřicítce, dělal dluhy a rozprodával její majetek.

Hospodařit umělkyně moc neuměla a zkrachoval i velkolepý plán vyrábět likéry Strážská Černá paní a Daliborova krev.

Obezita, stresy, špatný životní styl i láska k alkoholu způsobily Destinnové zdravotní potíže. Zemřela v necelých dvaapadesáti letech.

Náš tip: Ema Destinnová by určitě ocenila lehký jogurtový dort s ovocem podle následujícího videoreceptu.

Zdroje informací:

vlasta.cz: Ema Destinnová: Slavná sopranistka a vlastenka zemřela osamocená a s dluhy

kudyznudy.cz: Do Stráže nad Nežárkou zavítejte na návštěvu k Emě Destinnové

idnes.cz: Tlustá a ošklivá? Nikoli, Ema Destinová byla geniální 

tv.nova.cz:  Zlatá labuť u sporáku: Bezlepkový dort Emy Destinnové i její podivný Ivánek

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více