František Ferdinand d´Este miloval švestkové knedlíky od kuchařky na Konopišti. Ale nesmělo chybět hodně cukru a máslíčka
31. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Atentát na následníka habsburského trůnu v roce 1914 byl rozbuškou k rozpoutání 1. světové války. František Ferdinand d´Este byl mužem plným protikladů. Ačkoli na Konopišti nedovoloval kácet stromy a doslova chránil každou rostlinu, miloval hony a vášnivě rád střílel zvířata.
Kdo byl arcivévoda František Ferdinand d´Este?
Připomeňme si, že Ferdinand d´Este se jako jeden z mála členů panovnického rodu oženil z lásky a před svatbou s Žofií Chotkovou musel podepsat dokument, na jehož základě potomci z tohoto manželství nebudou mít nárok na trůn. K tomu ostatně už nedošlo, protože nejdřív během sarajevského atentátu zemřel Ferdinand i s milovanou Žofií, o čtyři roky později „zemřela“ celá rakousko-uherská říše.
Mohlo by vás zajímat
Miloval kytky, ale zabíjel zvířata
Následník trůnu nebyl žádný intelektuál, byl velice panovačný, výbušný a temperamentní. Ferdinand d´Este žil na zámku Konopiště, který nechal upravit podle svých představ. Na Konopišti se také mohl věnovat své největší vášni – lovu. Ta prý jeho odhalila patologické úmysly zabíjet. Vždyť s 274 899 zabitými zvířaty (!) zůstává arcivévoda pravděpodobně světovým rekordmanem v podivném cechu loveckých nadšenců. V podivném kontrastu s tím byl jeho láskyplný a harmonický rodinný život a mimořádná láska ke květinám a stromům.
Mohlo by vás zajímat
Zvěřina na všechny způsoby
Jídelníček Ferdinanda d´Este logicky souvisel s jeho loveckou vášní. Ale zpátky k jídlu. Takové množství zvířat se muselo zpracovat a zvěřinové pokrmy se tak v zámecké kuchyni připravovaly často.
A co se tehdy ze zvěřiny připravovalo? Samozřejmě klasika typu gulášů z daňka nebo jelena, řízky z srnčí kýty, oblíbené bylo maso kančí. Kuchařským „majstrštykem“ a hitem přelomu 19. a 20. století byla například pečená kančí hlava plněná mletým masem, uzeným jazykem a slaninou.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbení bažanti
Bažanti se zase nejčastěji servírovali pečení s kaštanovou nádivkou. Zvykem bylo připravovat z bažanta paštiku, do které se přidávaly sušené švestky, sekaná šalvěj a snítka rozmarýnu a samozřejmě kapka portského nebo kvalitního koňaku. Paštika se zalévala aspikem, který prodloužil její trvanlivost. Pochoutkou byl také pečený bažantí krk nadívaný bažantími vnitřnostmi a různými odřezky. To byl ideální způsob, jak dokonale zpracovat celého bažanta.
Mohlo by vás zajímat
Arcivévoda ujížděl na ovocných knedlíkách
Bylo by ale chybou si myslet, že František Ferdinand d´Este se živil jenom masem. Určitě překvapí, že neoblíbenějším jídlem zámeckého pána na Kopišti byly úplně obyčejné ovocné knedlíky! I proto se každoročně začátkem srpna na Konopišti tradičně pořádá Slavnost ovocných knedlíků.
Ferdinand měl rád ty švestkové nebo meruňkové z kynutého těsta. Musely být samozřejmě bohatě sypané strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a pak hojně polité horkým rozpuštěným máslem. Případně se také mohly obalovat v opražené housce.
František Ferdinand dokonce v dopise knížeti Schwarzenbergovi psal, že se těší na Konopiště, kde mu kuchařka Josefa Schneibergová uvaří švestkové knedlíky sypané tvarohem a maštěné máslíčkem.
Tuhle dobrotu si zřejmě arcivévoda vychutnával sám, protože jeho manželka Žofie si ve svém deníku položila otázku: Co bytostně nesnáším? Švestkové knedlíky!
Náš tip: Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na voňavé sladké knedlíky polité máslem? Máme pro vás videorecept na kynuté ovocné knedlíky:
Zdroje informací:
Alena Steinbach, Zvěřina, Nakladatelství Vašut 2020
cesky.radio.cz: Švestkové knedlíky miloval už František Ferdinand d'Este
myslivost.cz: Lovec František Ferdinand d´Este
kudyznudy.cz: Na zámku Konopiště ochutnáte oblíbené jídlo Ferdinanda d´Este: ovocné knedlíky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Manžel Marie Terezie František Lotrinský miloval francouzskou kuchyni, ale doma měl nařízeno jíst rakouská jídla
Prezident Tomáš G. Masaryk jedl sice velmi střídmě, nikdy ale neodolal bramborovým škubánkům s mákem a cukrem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 5 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 6 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 6 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 15 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
Galetky jsou francouzské pohankové palačinky nebo máslový koláč s ovocem
Jídelníček šlechty 19. století: K snídani stačil jen hrnek kávy, oblíbeným předkrmem byli šneci, na čtyři porce jich bylo třeba 48