Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

František Ferdinand d´Este miloval švestkové knedlíky od kuchařky na Konopišti. Ale nesmělo chybět hodně cukru a máslíčka
Zdroj: Wikimedia Commons, Cassowary Colorizations - Archduke Franz Ferdinand in 1899, CC BY 2.0 a Profimedia/koláž Toprecepty

Atentát na následníka habsburského trůnu v roce 1914 byl rozbuškou k rozpoutání 1. světové války. František Ferdinand d´Este byl mužem plným protikladů. Ačkoli na Konopišti nedovoloval kácet stromy a doslova chránil každou rostlinu, miloval hony a vášnivě rád střílel zvířata.

Kdo byl arcivévoda František Ferdinand d´Este?

Připomeňme si, že Ferdinand d´Este se jako jeden z mála členů panovnického rodu oženil z lásky a před svatbou s Žofií Chotkovou musel podepsat dokument, na jehož základě potomci z tohoto manželství nebudou mít nárok na trůn. K tomu ostatně už nedošlo, protože nejdřív během sarajevského atentátu zemřel Ferdinand i s milovanou Žofií, o čtyři roky později „zemřela“ celá rakousko-uherská říše.

Miloval kytky, ale zabíjel zvířata

Následník trůnu nebyl žádný intelektuál, byl velice panovačný, výbušný a temperamentní. Ferdinand d´Este žil na zámku Konopiště, který nechal upravit podle svých představ.  Na Konopišti se také mohl věnovat své největší vášni – lovu. Ta prý jeho odhalila patologické úmysly zabíjet. Vždyť s 274 899 zabitými zvířaty (!) zůstává arcivévoda pravděpodobně světovým rekordmanem v podivném cechu loveckých nadšenců. V podivném kontrastu s tím byl jeho láskyplný a harmonický rodinný život a mimořádná láska ke květinám a stromům.

Zvěřina na všechny způsoby

Jídelníček Ferdinanda d´Este logicky souvisel s jeho loveckou vášní. Ale zpátky k jídlu. Takové množství zvířat se muselo zpracovat a zvěřinové pokrmy se tak v zámecké kuchyni připravovaly často.

A co se tehdy ze zvěřiny připravovalo? Samozřejmě klasika typu gulášů z daňka nebo jelena, řízky z srnčí kýty, oblíbené bylo maso kančí. Kuchařským „majstrštykem“ a hitem přelomu 19. a 20. století byla například pečená kančí hlava plněná mletým masem, uzeným jazykem a slaninou.

Oblíbení bažanti

Bažanti se zase nejčastěji servírovali pečení s kaštanovou nádivkou. Zvykem bylo připravovat z bažanta paštiku, do které se přidávaly sušené švestky, sekaná šalvěj a snítka rozmarýnu a samozřejmě kapka portského nebo kvalitního koňaku. Paštika se zalévala aspikem, který prodloužil její trvanlivost. Pochoutkou byl také pečený bažantí krk nadívaný bažantími vnitřnostmi a různými odřezky. To byl ideální způsob, jak dokonale zpracovat celého bažanta.

Arcivévoda ujížděl na ovocných knedlíkách

Bylo by ale chybou si myslet, že František Ferdinand d´Este se živil jenom masem. Určitě překvapí, že neoblíbenějším jídlem zámeckého pána na Kopišti byly úplně obyčejné ovocné knedlíky! I proto se každoročně začátkem srpna na Konopišti tradičně pořádá Slavnost ovocných knedlíků.

Ferdinand měl rád ty švestkové nebo meruňkové z kynutého těsta. Musely být samozřejmě bohatě sypané strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a pak hojně polité horkým rozpuštěným máslem. Případně se také mohly obalovat v opražené housce. 

František Ferdinand dokonce v dopise knížeti Schwarzenbergovi psal, že se těší na Konopiště, kde mu kuchařka Josefa Schneibergová uvaří švestkové knedlíky sypané tvarohem a maštěné máslíčkem. 

Tuhle dobrotu si zřejmě arcivévoda vychutnával sám, protože jeho manželka Žofie si ve svém deníku položila otázku: Co bytostně nesnáším? Švestkové knedlíky!

Náš tip: Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na voňavé sladké knedlíky polité máslem? Máme pro vás videorecept na kynuté ovocné knedlíky:

Zdroje informací: 

Alena Steinbach, Zvěřina, Nakladatelství Vašut 2020

cesky.radio.cz: Švestkové knedlíky miloval už František Ferdinand d'Este

myslivost.cz: Lovec František Ferdinand d´Este

kudyznudy.cz: Na zámku Konopiště ochutnáte oblíbené jídlo Ferdinanda d´Este: ovocné knedlíky

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více