Klasiky ze školní jídelny: Jak vyrobit stravitelnou UHO?

9. 1. 2021 10:02

Vaření Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty.cz, spagetka Zdroj: Toprecepty.cz, spagetka
Známe ji všichni. UHO - univerzální hnědá omáčka, která ve školních i závodních jídelnách snad dodnes slouží jako omáčka vhodná ke knedlíkům, bramborám, rýži, k masu, uznenině i k vajíčku, zkrátka ke všemu. Možná tedy překvapí, že i UHO se dá uvařit tak, aby byla poživatelná, dokonce přímo dobrá. Naučíme vás, jak na to.

Univerzální hnědá omáčka

Slepený kopeček rozvařené rýže, prorostlý, gumový flák masa, to vše přelité blíže neidentifikovatelnou hnědou tekutinou, někdy hustší, někdy světlejší, někdy doplněnou kyselými okurkami v přestrojení za znojemskou. Univerzální hnědá omáčka je základ kuchyně školních a závodních jídelen. Tahle česká klasika je ve skutečnosti omáčka cibulová. Otázkou je, zda je možné uvařit ji nejen poživatelně, ale také chutně. Jako vždy je to samozřejmě o zvolených surovinách a jejich kvalitě. Jak tedy na dobrou cibulovou omáčku?

Obyčejná cibule jako svatební dar? Ve středověku to byla obrovská pocta

Obyčejná cibule jako svatební dar? Ve středověku to byla obrovská pocta

Hovězí s cibulovou omáčkou

Co budeme potřebovat:

  • 3 velké cibule
  • 500 gramů zadního hovězího
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • nové koření
  • bobkový list
  • celý pepř

Klasiky ze školní jídelny: Tradiční křenová omáčka, jemná i řízná zároveň

Klasiky ze školní jídelny: Tradiční křenová omáčka, jemná i řízná zároveň

Postup: Cibulová omáčka je cibulová proto, že právě cibule jsou její základem. Kromě nich je ale potřeba také vývar, a protože chceme mít UHO opravdu chutnou, je dobré vyrobit si vývar domácí. Do normálního nebo tlakového hrnce tedy dáme očištěné hovězí maso, přidáme očištěnou mrkev a petžel a jednu oloupanou a přepůlenou cibuli. Přidáme nové koření, bobkový list a pepř. V tlakovém hrnci vývar vaříme hodinu, v normálním zhruba dvě, ale máme-li čas, můžeme i déle.

Po uvaření vývar slijeme, budeme jej potřebovat na omáčku. Vařené maso posléze pokrajíme na plátky a k hotové omáčce jej budeme podávat třeba s rýží nebo s houskovým knedlíkem. 

Svíčková omáčka neexistuje! Jak se oblíbené jídlo vlastně doopravdy jmenuje a proč?

Svíčková omáčka neexistuje! Jak se oblíbené jídlo vlastně doopravdy jmenuje a proč?

A teď konečně ta omáčka! V hrnci rozehřejme máslo a přidáme dvě nadrobno pokrájené cibule, opečeme je dozlatova. Poté cibulku zaprášíme moukou a vymícháme svetlou jíšku. Posléze po částech přiléváme vývar a vaříme na mírném ohni 20 minut, občas promícháme. Hotovou omáčku propasírujeme nebo pro plnější chuť rozmixujeme tyčovým mixérem. Je to jednoduché, ale uvidíte, že tahle UHO se stane oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář