Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlastní pečivo si doma peče kde kdo. Ovšem raritou je, když mají domácí pečivo ve školní jídelně. Děti ze ZŠ Na Šumavě v Jablonci nad Nisou tuhle výhodu mají. Místní kuchaři jim totiž pečou chleba i rohlíky několikrát týdně.

Školáci jako hosté v restauraci 

Když jsme v téhle mimořádné školní jídelně byli na reportáži poprvé, nešlo si nevšimnout, že v ošatkách v kuchyni kynulo těsto. „Dneska budou mít děti k obědu Švýcarský jogurtový chléb,“ prozradil mi tehdy manažer školní jídelny Břetislav Fiala Maier. Rozhodli jsme se proto vyrazit na místo znova. Tentokrát za bochníkem!

Péct vlastní chleba tu začali péct běhen covidu, kdy jim jednou nedodali ráno objednané pečivo, tak si upekli svoje.

Všem zachutnalo a tak pečivo přestali kupovat a "dali ruce do díže". Pečou tu minimálně dvakrát do týdne a příležitostně to jezdí učit i ostatní, kdo projeví zájem. „Vlastní pečivo je ekonomicky výhodnější. Spočítal jsem, že jsme za deset měsíců ušetřili 50 až 60 tisíc korun, pokud tedy nepočítám naši práci“ vypočítal manažer.

Do čela školní jídelny ho přivedla jeho manželka, která na škole také pracuje. Nejprve se školou spolupracoval jako konzultant, ale pak do toho řízl a vládu nad školní jídelnou přebral. V jejím čele stojí už 7 let.

K řízení školní jídelny přistupuje Břetislav Fiala Maier jako muž a bývalý podnikatel v gastronomii jinak než ostatní vedoucí školní jídelny. „Jsme restaurace a děti jsou naši klienti, hosté, musí jim u nás chutnat, nikdy bych jim na talíř nedal něco, co bych nesnědl já sám,“ vysvětlil, ale dodal, že k tomu musí mít dobrý tým. Ten tu má.
O kuchyň se dělí dva kuchaři se zkušenostmi z restaurací – Aleš Smutný a Ondřej Dyntr. „Aleš je super na pečení a Ondřej zase machr přes kuchyň. Skvěle se doplňují,“ popsal spolupráci na place Fiala Maier s tím, že se radí společně. Tým doplňují ještě tři kuchařky a jedna pomocná síla.

„Společně chceme dětem předat lásku k jídlu a vědomí, že to jde dělat i jinak," popsal motivaci celého týmu manažer, který se nebojí do rozhodování o jídelně zapojit i žáky. „Jídelnu si pojmenovali Šumák jako restauraci, chodí sem pak jako štamgasti,“ smál se Fiala Maier.

Jídelna Šumák, kde to vedení šumák není

Jídelna Šumák má na sociálních sítích i své vlastní Facebookové stránky a Instagramový profil. „Sledují nás už tisíce lidí. Dáváme tam každý den jídla z jídelníčku na ten den, a také videa. Když nás nařkli, že děláme bramborovou kaši z prášku, tak jsme tam dali video, že to tak není. Maminky nám píšou, že když neví, co vařit, podívají se na naše stránky a hned ví,“ směje se Fiala.

Kuchař v tu chvíli vytahuje už upečený chléb a jeho vůně opanuje celou kuchyni. Můžeme jen litovat, že do této jídelny nechodíme na obědy, ale jsme už zkrátka dospělí. Tak si aspoň vyprosíme recept na tu křupavou voňavou nádheru. Ochutnat tak můžete i vy!

Švýcarský jogurtový chléb (1 bochník)

Suroviny: na kvásek: 84 ml vody, necelá lžička cukru, 13 g droždí, 117 g hladké mouky; na těsto: 200 g mouky hladké, 150 g mouky chlebové, 169 ml vody, 83 g jogurtu, necelé 2 lžičky soli, 2,5 lžičky oleje, 2,5 lžičky drceného kmínu

Postup: Smíchejte suroviny na kvásek v menší misce, zakryjte a nechte vzejít asi čtvrt hodiny. Pak ke kvásku přidejte ostatní suroviny, vymíchejte těsto a nechte jej kynout 30 minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto následně propracujte a natvarujte do ošatek. Druhé kynutí trvá 40 minut. Předehřejte troubu na 235 C a pečte 35 minut. Do trouby při pečení dejte předem žáruvzdornou misku s vodou. Upečený chleba vyjměte a nechte řádně vychladnout. 

Podávejte s láskou!

Náš tip: Nahlédněte s námi do unikátní jídelny a podívejte se, na jakých dalších dobrotách si děti v jídelně ZŠ Šumava pochutnávají. 

Fotogalerie - Školní jídelna, kde si pečou vlastní chleba

Ukázat 19 fotografií

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více