Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií aneb Co jí bezlepkář ve školní jídelně a jak jsme vděční za naši paní učitelku
Zdroj: Katarína Drozdová

Jak někteří už víte, to, že má naše dcera celiakii, jsme tehdy zjistili během letních prázdnin. Tedy v době, kdy jsme měli šanci mít její stravu pod kontrolou. Jenže, když se blížil začátek školního roku, přepadaly nás pochyby. Co bude naše Anička jíst ve školní jídelně? Budou jí vařit, nebo bude muset chodit na obědy domů? Jak to dopadlo, si můžete přečíst ve třetím díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa.

Jak si hlídat jídelníček?

To, že má naše Anička celiakii, nám potvrdili během prázdnin, což bylo, jak jsme později zjistili, vlastně dobře. V tu chvíli jsme s ní trávili nejvíc času my a mohli jsme tak ohlídat, co jí.

Na bezlepkovou dietu si tak trochu zvykla i Áňa a naučila se, že se vždycky musí někoho dospělého zeptat, zda to určité jídlo může. Pravda, někdy to trochu přeháněla. I když jsem jí vysvětlili, že lepek je hlavně v pečivu, stejně byla schopná zjišťovat, zda může třeba jablko. Ale na druhou stranu, opatrnosti není nikdy na škodu.

Vaření pro celiaka ve škole

Jak je to s bezlepkovou stravou v naší školní jídelně jsem začala zjišťovat už během prázdnin. Naštěstí se mi od vedoucí naší školní jídelny dostalo ujištění, že bezlepkově vaří, nebo pokrm vždycky nějak uzpůsobí.

To mě opravdu potěšilo, vím, že takový přístup není úplně samozřejmostí. Spousta rodičů musí dětem vařit, děti pak nemohou chodit do školní jídelny a rodině to značně komplikuje život. 

U nás je možnost objednávat ze dvou jídel, přičemž někdy bývá jedno z nich rovnou bezlepkové. Musím říct, že i tak bývá výběr těžký a často řeším dilemata typu: „Mám objednat bezlepkovou hrachovou kaši, kterou Áňa určitě jíst nebude, a nebo vzít boloňské špagety a doufat, že jí je udělají bezlepkové?“ No je to občas věda.

Nejhorší je, když je něco sladkého, co Áňa zrovna nemůže. Už se mi stalo, že jsem musela zachraňovat situaci a narychlo dělat bezlepkové buchtičky s krémem aspoň k večeři, aby Anička nebyla o nejpopulárnější pokrm školních jídelen ochuzená. 

Pro Aničku bezlepkové

Problém nastal i při oslavách narozenin. Spolužáci v tento den totiž nosí do školy nějaké sladkosti, a tak jsme měli strach, aby Anička třeba omylem nesnědla něco, co by neměla.

V tu chvíli jsem byla vděčná za naši paní učitelku a její osvětu ve třídě. Sama má totiž dceru s celiakií a ví, co bezlepková dieta obnáší. Věřím, že je to hlavně její zásluha, že děti přinesou přímo pro Aničku nějakou bezlepkovou dobrotu

Díky paní učitelce jsem se ani nebála poslat Áňu na školu v přírodě. Věděla jsem, že na ni se v tomto ohledu mohu spolehnout. Jak jsem později zjistila, ne každý ví, co celiakie přesně znamená a někteří si dokonce myslí, že bezlepková dieta je jen nějaký módní trend. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

I my jsme se setkali s "chytrými komentáři" typu, jestli to nepřeháníme, zda je takové hlídání Áni nutné, a proč tu holku tak trápíme. Věřte mi, že kdyby to nebylo nutné, určitě bychom si tak život nekomplikovali.

V tomto ohledu věřím lékařům a nehodlám experimentovat na vlastním dítěti. Ačkoliv musím přiznat, že samozřejmě niko není neomylný, a i nám se stalo, že jsme se dopustili chyby. A jaké to mělo u Áni následky? O tom si budete moci přečíst v dalším díle

Náš tip: Když má Anička chuť na sladké, v cukrárnách nás třeba zachraňuje dezert panna cotta. Tu si můžete připravit podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více